Hidegben, hóban biztonságban


Hogyan készüljünk a télre.

Téli veszélyek - A közúti közlekedésben

A téli közúti közlekedés jellemző veszélyei a csúszós, jeges utak, a változó időjárási körülmények, a hótorlaszok, elzárt útvonalak, a csökkent látótávolság, valamint a kényszermegállások.

A veszélyes helyzetek elkerülése és a bekövetkezett események kezelése érdekében a következőket javasoljuk:

 • időjárási körülményeknek megfelelően megválasztott vezetési stílus és sebesség
 • téli gumik használata, hólánc, fagyálló folyadék
 • víz, takarók, meleg ruha
 • feltöltött telefon, térkép ÉS GPS, elemlámpa
 • működőképes fényszórók (ködlámpa)
 • kényszermegállásnál gondoskodás a megfelelő láthatóságról (láthatósági mellény, fényvisszaverő csík)

Csak téli üzemeléshez szükséges felszereléssel ellátott, megfelelő műszaki állapotú és teli üzemanyagtankú gépkocsival induljon el. Legyen az autóban meleg takaró, lámpa, étel, meleg ital, lapát, tartalék üzemanyag és feltöltött mobiltelefon.

Hogyan vezessünk….

 • ónos esőben?
  • Saját és gépjárművünk épsége érdekében, ha tehetjük, ne induljunk útnak, vagy a legközelebbi biztonságos helyen álljunk meg!
 • havazás esetén?
  • A letaposott, havas burkolaton az elindulás téli gumival nem okozhat gondot, de fékezéskor a megcsúszásra számítani kell.
  • Havazásban lecsökken a látótávolság, ezért mindig használjuk a tompított fényszórót vagy a ködlámpát!
  • Ha hosszabb útra indulunk, legyen a kocsiban elegendő élelmiszer, takaró, tartalék üzemanyag, meleg ital! A téli időszakban mindenképpen tartsunk lapátot az autóban!
 • hófúvás esetén?
  • Vegyük komolyan a tömegtájékoztatásokat, és ha arra kérnek bennünket, ne induljunk útnak, maradjunk tartózkodási helyünkön!
  • Ha elakadunk, hívjuk a tűzoltóságot a 105-ös segélyhívó számon! Mindenképpen maradjunk a járműben, így megvédhetjük magunkat! Szabadítsuk ki a kipufogót a hóból, fűtsük be az autót és takarózzunk be!
 • jegesedés esetén?
  • Jég képződhet a burkolatra lehullott csapadékból, lecsöpögő nedvességből, páralecsapódásból. Ha levegő hőmérséklete 2 °C alá csökken, a megszokottnál is óvatosabban vezessünk, hiszen bárhol előfordulhatnak jeges útszakaszok! Leggyakrabban a légmozgásnak kitett hidakon, felüljárókon, erdőfoltokon és mélyebben fekvő útszakaszokon áthaladva tapasztalhatjuk ezt.
  • Vezessünk lassabban, tartsunk nagyobb követési távolságot!
  • Ha síkos útszakaszra érkezünk, lassítsunk, és kerüljük a hirtelen fékezést és kormánymozdulatokat!

Épített környezetben

Havas időben az ereszcsatornákról az összefagyott hó és jég a járókelőkre eshet, a járdák és egyéb közlekedők síkossá válhatnak. A hó betakarhatja a járdaszegélyt és egyéb tereptárgyakat (gödrök, buckák), ez további veszélyforrást jelent (elbotlás, elesés, stb.). A közlekedés során különös tekintettel kell lenniük mind a gépjárművezetőknek, mind a gyalogosan közlekedőknek a havas, jeges, csúszós útviszonyokra.

A lefagyott tárgyak nehezebben, vagy egyáltalán nem mozdíthatóak (anyagmozgatás, terhek emelése esetén), amelyhez csúszásveszély is társul.

A vizes kézzel megfogott fémfelületek hozzáfagyhatnak a bőrünkhöz, azok égéshez hasonló sérüléseket okozhatnak.

Az ingatlanok, üzletek, vendéglátó-ipari egységek, elárusítóhelyek és társasházak előtt lévő járdaszakaszok (az ingatlan és az úttest közötti valamennyi járdaszakasz) folyamatos tisztántartásáról, a hó eltakarításáról, a síkos járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv) hintéséről, sózásáról a tulajdonos/használó köteles gondoskodni.

Az ingatlan tulajdonosa/használója köteles gondoskodni a járdaszakasz melletti átereszeknek, árkoknak, csatornanyílásoknak a hótól, jégtől és más lefolyást gátló egyéb anyagtól való megtisztításáról, valamint a lelógó jégcsapokra (táblával, felirattal) hívja fel a járókelők figyelmét, hívjon segítséget a jégcsapok biztonságos eltávolításához.


Szabadban tartózkodás során

Ajánlott az időjárásnak megfelelően megválasztott, lehetőleg réteges öltözék viselése. Tartózkodjon az alkohol fogyasztásától, lehetőleg meleg italok fogyasztása javasolt.

A huzamosabb időn keresztül a szabadban tartózkodás esetén fontos mozgatni a végtagokat, ujjakat, ez élénkíti a vérkeringést, emeli a test hőmérsékletét.

Havas időben az összefagyott hó és jég a tetőkről-csatornákról a járókelőkre eshetnek, a járdák és egyéb közlekedők síkossá válhatnak, A síkosság mellett a hó betakarhatja a járdaszegélyt és egyéb tereptárgyakat (gödrök, buckák), ami további veszélyforrásokat jelenthetnek (elbotlás, elesés, stb.). A közlekedés során különös tekintettel legyenek a mind a gépjárművezetők, mind a gyalogosan közlekedők a havas jeges csúszós útviszonyokra.

A lefagyott tárgyak nehezebben, vagy egyáltalán nem mozdíthatóak (anyagmozgatás, terhek emelése esetén), amihez társul a csúszásveszély.

A vizes kézzel megfogott fémfelületek hozzáfagyhatnak a bőrünkhöz, azok égéshez hasonló sérüléseket okozhatnak.

A téli sportoknál különös figyelemmel kell lenni arra, hogy csak a kijelölt helyen szánkózzunk, korcsolyázzunk, síeljünk, valamint mindig javasolt a védőfelszerelések (elsősorban fejvédő sisak) használata.


Biztonságos vezetés téli időjárási körülmények között

A közlekedésben az őszi-téli időszak tudatos felkészülést igényel. Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez gyalogosoknak és autósoknak – minden közlekedőnek – alkalmazkodni kell. Esőben könnyebben megcsúsznak a kerekek, megnő a féktávolság, a nagyobb vízfelületen a vízen csúszás veszélye is fenyeget. Ha a hőmérséklet 0 C fok és mínusz tartományba süllyed, akkor számítani kell arra, hogy a vizes-nedves útfelület lefagy. Ez tovább növeli a csúszásveszélyt. A jeges-havas úton romlik a menetstabilitás is, de ebben az időszakban problémát jelent még a látási viszonyok romlása. Mint minden szezonváltáskor, most is itt az ideje a rendszeres időközönként elvégzendő karbantartásnak. Ha a szokásos feladatok mellett még néhány speciális teendőre is sort kerítünk, biztosak lehetünk abban, hogy a téli hidegben, a fagyos, csúszós utakon is biztonságosan autózhatunk.

A legjobb ezeket még azelőtt elvégezni, hogy a hajnali fagyok beköszöntenének.

Vegyük elő a negyedéves és féléves karbantartási listánkat, hogy semmi ki ne maradjon, s egészítsük azt ki a téli felkészülés teendőivel!

Hólánc használata

 • Intenzív hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, amelyet érdemes a hajtott tengelyen lévő kerékre rakni, így kormányozható marad az autó. A hólánc feltételét és levételét érdemes otthon kipróbálni, hogy a gyakorlatlanság ne okozzon problémát a hidegben. Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek készenlétben kell tartani a hóláncot a tél beköszöntével, de azt tudni kell, amennyiben a „Hólánc használata kötelező” táblát kihelyezik az adott úton – a „Hólánc használata kötelező tábla vége” tábláig – csak olyan járművek közlekedhetnek, amelyek legalább egy hajtott tengelyén a gumiabroncsok hólánccal vannak felszerelve. Amennyiben e korlátozó jelzőtáblát közúti határátkelőhelyen helyezték el, csak azok a járművek léphetnek be a táblával jelzett területre, amelyeken készenlétben van legalább egy hajtott tengely gumiabroncsainak felszereléséhez szükséges hólánc.
 • Hóláncot csak havas, jeges úton szabad használni.

Vezetéstechnikai ajánlások

 • Induljunk útnak időben, hiszen a menetidő vélhetően megnő, ismerjük meg a helyi közlekedési viszonyokat és veszélyes útszakaszokat. Kövessük figyelemmel a közlekedési tudósításokat, amelyek hasznos információkkal szolgálhatnak. A modern rádió berendezések programozhatóak arra, hogy a közlekedési híreket nyomon kövessék és mindig a megfelelő csatornát halljuk. Készüljünk alternatív útvonalak igénybevételére!
 • Ismerjük meg az általunk használt jármű vezetési tulajdonságait – visszapillantó tükrök elhelyezkedése, esetleg holttere, a jármű súlypontja, teljesítménye, hajtáslánc kialakítása, magassága, fékrendszer kialakítása és működési tulajdonságai, vezetést segítő elektronikus berendezések használata – figyelembe véve vegyünk részt a közlekedésben.
 • A síkos úton való fékezés teljes összpontosítást kíván, ráadásul a fékút télen általában hosszabb, mint optimális útviszonyok között. Amennyiben a kocsiban nincs blokkolásgátló (ABS), úgy a kerekek gyorsabban leblokkolnak, a jármű kormányozhatatlanná válhat és könnyen kicsúszhat. Ilyenkor lábunkat vegyük le a fékről, hozzuk egyenesbe az autót, és csak akkor fékezzünk, amikor az autó ismét irányban áll. Alapvetően fontos, hogy számítson a fékezésre és tartsa meg a szükséges féktávolságot. Kerülje a hirtelen fékezést és a nagy sebességet. Ne tegyen hirtelen mozdulatokat és kerülje a túl erős gyorsítást (a gyorsítás fokozatos és ne erőteljes legyen). Próbáljon meg fokozatosan fékezni, nehogy blokkolódjanak a kerekek. Ha a kerekek blokkolnak, a jármű megcsúszik és irányíthatatlanná válik. Ha ez történik, a fékpedál felengedésével engedje, hogy az abroncsok újra tapadjanak, majd felváltva lassítson a motorfékkel és a fékpedál lenyomásával. A hegymeneti megcsúszás veszélyének csökkentése érdekében váltson magasabb fokozatba, mint száraz időben tenné.
 • Útközben érdemes egy fékpróbával felmérni a tapadást, természetesen ott, ahol nem okozunk ezzel balesetveszélyt.
 • Ha elindulásnál az autó megcsúszik, akkor nem a nagyobb gáz, hanem a finomabb pedálkezelés segít. A kormány álljon egyenesen.
 • Aki teheti, éljen a téli tanpályás vezetési gyakorlat lehetőségével, amely nagyon sok új ismeretet nyújthat, és a gépkocsivezető éles helyzetben is tudja majd, mit kell tennie, ha a jármű megcsúszik, kifarol vagy kicsúszik az útról.
 • Télen a rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.
 • Ha kanyarban alulkormányzott az autó (az eleje hagyja el a kanyarodási ívet), akkor sose tekerjen még a kormányon! Tartott kormány és egy kis fékezés hamarabb megoldja a problémát.
 • Ha kanyarban túlkormányzott az autó (kicsúszik a fara), akkor a csúszás irányába történő gyors ellenkormányzás szükséges! A fékezés általában ront a helyzeten.
 • A vészfékezést mindig egyenes irányba próbálja meg! Ha teker a volánon, azzal a tapadást csökkenti.
 • Ha nincs blokkolásgátló az autón, akkor pumpálva fékezzen, különben irányíthatatlan lesz az autó, bármilyen irányban is áll a kerék.
 • Minél kisebb a tapadás, annál finomabb mozdulatokra van szükség.

Alulkormányozottság

 • A téli, csúszós aszfalt legnagyobb veszélye, hogy sokszor nem látszik, hogy az út csak vizes vagy valóban lefagyott. Ha eltérő kinézetű burkolathoz ér, csökkentse a sebességet. Ilyenkor érdemes egy rövid, óvatos fékezéssel tesztelni, megfelelő-e a tapadás.
 • Ha csúszós felületre érünk, érdemes észben tartani, hogy a legfontosabb a higgadtság: kerüljük a hirtelen mozdulatokat! A túlzott pedálkezelés szinte minden esetben tapadásvesztéssel jár, de a túl nagy kormánymozdulat hatására is elkezdhet orral csúszni az autó. Ez az alulkormányozottság. Ez a jobbik eset, ugyanis az ilyen állapotban lévő autót könnyebb megfogni. Tapasztalatok szerint azonban erre a helyzetre a sofőrök rosszul reagálnak, hiszen amikor azt érzik, az autó nem fordul, csak egyenesen csúszik, akkor még inkább rákormányoznak, ezzel tovább rontva a helyzetet.
 • Ilyenkor vagy ne változtassunk a kormányzás szögén, vagy kicsit vegyünk vissza, ezzel ugyanis hamarabb helyreállítható a tapadás. Egy kis lassulás után ugyanis elképzelhető, hogy ugyanazzal a kormánymozdulattal már fordul az autó, míg ha még jobban rákormányzunk, biztosan nem teszi ezt meg.

Túlkormányozottság

 • A kanyarodás közben találkozhatunk azzal a jelenséggel is, hogy az autó fara kezd el csúszni: ez a túlkormányozottság.
 • A megcsúszásnak ez a fajtája a veszélyesebb, hiszen az így csúszó autót nagyon pontosan kell megfogni ahhoz, hogy ne csapódjon át a másik irányba. Ilyenkor a csúszásnak megfelelő irányba kell ellenkormányozni, de csak addig, amíg az autó már nem csúszik. Amint megvan, gyorsan vissza kell tekerni egyenesbe, így elkerülhető, hogy még nagyobb lendülettel csapódjon ki az autó a másik irányba. Ezt egyszerűbben úgy is szokták magyarázni, mindig arra kell kormányozni, ahová az ember menni akar.

Takarékoskodó ötletek

 • Nyugodt, kiegyensúlyozott vezetéssel jelentősen csökkenthető a fogyasztás. Nem érdemes az autót nagy sebességgel "turbóztatni", mert maximális sebességhez közel aránytalanul sokat fogyaszt, s rendkívüli módon szennyezi a környezetet, a plusz költségen felül számíthatunk bírságra és/ vagy karosszéria-javítási költségre is.
 • Az üzemanyagárak az egekben vannak és valószínűleg még nőnek.
 • A jármű motorjának nyomatékát optimálisan kihasználva, megfelelő fordulatszám-tartományban használva kíméljük a pénztárcánkat, / és kevésbé szennyezzük a környezetünket!/ A legtöbb autónál már 30 km/h sebességnél hármasba, 50 km/h órától négyesbe lehet kapcsolni, s így a fogyasztás 25 százalékkal csökkenhet.
 • Az autót üresben melegíteni épp olyan felesleges, mint amilyen zavaró. A motor számára jobb, ha menet közben, alacsony fordulatszámnál melegszik.
 • A rövidtávú városi közlekedés megerőltető a jármű számára, mert a motorolaj csak kb. 30 perc elteltével válik igazán kenőképessé.
 • Három kilométernél rövidebb autózás esetén a normális háromszorosára nőhet a fogyasztás.
 • Hosszabb várakozás alatt minden esetben állítsuk le a motort. Már 15 másodperc várakozási időnél benzint takaríthatunk meg. Három percnyi várakozás során pedig annyi benzint lehet megtakarítani, amennyi három kilométer megtételéhez szükséges.

Ködlámpa használata

 • Nagyon sok ködlámpát használó autót lehet látni városon belül és azon kívül is, ami helytelen. Okulásként összefoglaltuk a személyautókat érintő szabályokat.
 • Ködlámpát csak ködben és sűrű hóesésben szabad használni, amikor az időjárási viszonyok miatt csak nagyon lassú haladásra van lehetőség. Ködlámpát lakott területen belül használni nem szabad! Ennek ellenére sok autós közlekedik lakott területen belül is tompított és ködlámpa párosítással nappal és sötétedés után is. Ha egy másik autó utolért bennünket, kapcsoljuk le a hátsó ködlámpát, mert annak fénye rendkívüli módon zavarja a mögöttünk jövőt! Nem jön nekünk, mert már tud róla, hogy előtte halad egy lassabb jármű.

Végül néhány szóban arról, hogyan lehet felszerelni ködlámpát azokra az autókra, amelyeken gyárilag nincs. A lámpák elhelyezését a KÖHÉM rendelete szabályozza, ezért felszerelés előtt célszerű áttanulmányozni, nehogy a műszaki vizsgán problémát jelentsen a helytelenül felszerelt lámpa. Az utóbbi években a rendeletben többször módosították a ködlámpák kapcsolhatóságára vonatkozó szabályozást, így most csak a jelenleg hatályosra térünk ki.

 • A személygépkocsikra fel szabad szerelni 2 első és 1 hátsó ködlámpát. Hátsó ködlámpa akkor lehet az autón, ha van első is. Csak hátsót nem lehet felszerelni, de mint látjuk később, ez alól vannak kivételek. A ködlámpát a következő kritériumok esetén lehet bekapcsolni:
 • Az első ködlámpa kapcsolását úgy kell kialakítani, hogy az a helyzetjelzővel, vagy a tompított fénnyel együtt történjék. A hátsó ködlámpát akkor lehessen bekapcsolni, ha az első már világít, vagy azzal együtt. Mint azt a későbbiekben látjuk, ezt a szabályt sem lehet minden esetben maradéktalanul betartani.
 • A rendelet azt mondja ki, hogy az első ködlámpát tompított helyett, vagy azzal együtt lehet használni. Azt javasoljuk, hogy sötétben tompítottal együtt ne használják. Ha a tompított is világít, sötétben kevesebbet lehet látni, mint ködlámpa+helyzetjelző kombináció esetén. A ködlámpákat nem véletlenül kell alacsonyabbra szerelni. A tompított fény éppen a ködlámpa értelmét kérdőjelezi meg sötétben. Világosban nincs nagy jelentősége, használhatjuk a tompítottal. Lakott területre érve a ködlámpát kapcsoljuk ki. Ebben az esetben nem fordulhat elő, hogy helyzetjelző marad bekapcsolva tompított helyett.
 • Vannak olyan autók, amelyekre gyárilag két hátsó ködlámpát szereltek, elsőt pedig nem. A fentiekből kitűnik, ez minden, a hátsó ködlámpára előírt szabályt felülír. A szériában gyártott, jóváhagyott lámpákkal felszerelt autók nem tartoznak a szabályozás hatálya alá. Gyakorlatilag az utólag felszerelt ködlámpákra vonatkoznak a szabályok.
 • Az őszi, téli időszakban aktuális téma a ködlámpák használata. Számos autós „ősszel bekapcsolja, és csak tavasszal kapcsolja ki” a ködlámpákat.
 • Még akkor is működtetik, amikor ragyogóan süt a nap. Az indokolatlanul használt ködlámpa zavaró, veszélyes, és nem utolsó sorban szabálytalan is.
 • Ködlámpát használni csak abban az esetben szabad, ha az időjárási viszonyok azt indokolttá teszik!
 • Különösen a dupla hátsó ködlámpa használata veszélyes, mert a féklámpa kivillanását késve észleli a mögöttes forgalom.

 • Kevésbé vakítja a mögötte haladót a felvillanó féklámpa, ha csak a baloldalon van hátsó ködzáró fény, és lényegesen könnyebben is észlelhető. Ha mindkét oldalon van ködzáró fény, az a mögöttes forgalmat sokkal inkább vakítja. így a féklámpa felvillanását késve lehet észlelni, hiszen a féklámpa fényereje megegyezik a hátsó ködlámpáéval. Két ugyanolyan erősséggel felvillanó fényforrás esetén nincs ingerkülönbség, a vezető késve reagál, hátulról utoléri az előtte haladót.
 • Az ilyen autó mögött a megszokottnál lényegesen nagyobb követési távolságot tartva haladjunk!
 • Az olyan autóknál, amelyeken dupla ködlámpa van hátul, célszerű a jobb oldali izzót kivenni. Igaz, hogy csak olyan járművel közlekedhetünk amelyeknek minden világító egysége hibátlanul működik, de ez esetben a BIZTONSÁGOT mégis ez a megoldás szolgálja.

Cseréljük le az ablaktörlő lapátokat

Az ősz és a tél a nagy esőzések, havazások időszaka. Ahhoz, hogy jól lássunk a szélvédőn keresztül, megfelelő állapotú ablaktörlő lapátokra van szükség. Ezeket évente tanácsos lecserélni. Ha csíkot vagy nagyobb sávokat hagyva törölnek, azonnal tegyünk fel újakat. A szélvédőre ráfagyott ablaktörlő lapátokat sose erőltessük, a bejegesedett ablakot soha ne az ablaktörlővel próbáljuk megtisztítani! Az ablakfűtést használva olvasszuk le a jeget. Téli ablakmosó folyadékot vagy jégoldó sprayt fújva rá gyorsítható a folyamat.

Ellenőrizzük a szélvédőmosó folyadékot

A jó ablaktörlő lapátokhoz mellett megfelelő ablakmosó folyadékra is szükség van ahhoz, hogy szélvédőnk mindig tiszta és átlátható legyen. Aki szorult már be latyakos időben hosszabb-rövidebb időre egy nagyobb teherautó vagy busz mögé, annak nem kell bizonygatni az elegendő mennyiségű ablakmosó folyadék fontosságát. Akinek pedig fagyott már be (vagy szét!) az ablakmosó tartálya, az tudja, nem véletlenül van külön nyári és téli ablakmosó folyadék!

Ellenőrizzük a hűtőfolyadékot

Vizsgáljuk meg a folyadék szintjét a tartályban, a legfontosabb azonban, hogy a fagyáspont megfelelő legyen. Ezt általános szabályként a várható legalacsonyabb hőmérséklet alatt 5 C fokkal kell beállítani. Magyarországon mínusz 20-25 C fok körül. Feltétlenül ellenőrizzük az értéket, mert a megfagyott folyadék komoly károkat okoz! Ha van erre szolgáló mérőeszközünk, ezt magunk is megtehetjük, ha nincsen, látogassunk el egy szakszervizbe, ahol műszerrel bemérik, gyakran ingyenesen.

A hűtőfolyadékot kétévente teljesen le kell cserélni. Hűtő funkcióján kívül ugyanis olyan adalékanyagok is vannak benne, amelyek a korrózió ellen védenek, illetve kenést adnak a vízpumpának (csak a gyári előírásnak megfelelőt töltsünk be, az olcsóbb anyagok kárt okozhatnak a motorban).

Ellenőrizzük a légszűrőt

Az eltömődött szűrő nagyban rontja a motor teljesítményét és növeli a benzinfogyasztást is. Olajcserék alkalmával – kb. 10 ezer kilométer után – érdemes lecserélni a légszűrőt is. Ha valaki rendszeresen nagyon poros úton között autózik, annak gyakrabban is.

Vizsgáljuk át a hajtószíjakat és a tömlőket

Ezek az alkatrészek hosszú életűek, de nem tartanak örökké. A hideg felgyorsítja elhasználódásukat. A téli időszak jelentősen fokozza a generátort meghajtó ékszíjak igénybevételét, mivel a jármű elektromos berendezéseit gyakrabban használjuk (pl.: ablaktörlő, szélvédőfűtés, ködlámpa).

Nézzük át a hűtő-fűtő rendszert is

A vezető komfortérzete is biztonságtechnikai tényező, hidegben például nő a reakcióidő, csökken a koncentráló képesség. De a befagyott, bepárásodott ablakok leolvasztása, párátlanítása nélkül lehetetlenség vezetni. Akkor is használni akarjuk majd a fűtést, ha hidegben elakadunk, várakozni kényszerülünk, vagy csak lassan tudunk haladni. Ellenőrizzük a pollenszűrőket, ha ugyanis ezek eltelítődnek a szélvédők belső páramentesítése lassabban történik meg. Az őszi-téli felkészülési időszak alkalmas néhány éves karbantartási munka elvégzésére is.

Ellenőrizzük a fékeket

Az őszi-téli utak állapota nem ideális autónk számára, ezért elengedhetetlenül fontos, hogy fékeink állapota az legyen! Győződjünk meg arról, hogy mennyire kopottak a fékbetétek, milyen a féktárcsa, stb. Megfelelő-e a fékfolyadék szintje (a minimum és a maximumjelzések között az ideális). Legalább évente műhelyben, műszeresen ellenőrizni kell a folyadék forráspontját is, és miután higroszkopikus anyag, kétévente teljesen le kell cserélni.

Motortér ellenőrzése

Tisztítsuk meg az akkumulátor-sarukat- és pólusokat, szükség esetén ellenőriztessük az akkumulátor teljesítményét.

Az év bármely szakában bosszantó, ha nem indul az autónk. Némi odafigyeléssel azonban sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Tisztítsuk meg rendszeresen a korróziótól az akkumulátor sarujait, pólusait, kezeljük kontakt spray-vel, esetleg zsírral vagy glicerinnel. Ha háromévesnél idősebb ez az alkatrész, szakszervizben méressük be a teljesítményét. Nagy hidegben ez akár 50 százalékkal is csökkenhet, így megtörténhet, hogy már nem elegendő az indításhoz! (Az akkukapacitás/indító-áram a hőmérséklet csökkenésével exponenciálisan csökken!) Tegyünk hővédőt az akkumulátorra télen. Így nem hűl annyira le, jobban teljesít, ráadásul az élettartama is nő. Alkalmazzunk csepptöltő berendezést a telephelyeken.

Érdemes megvizsgálni a gyújtógyertyák vezetékeit is A töredezett vezetékek befolyásolják a gépkocsi teljesítményét, fogyasztását és megbízhatóságát. A gyártó által előírt időközönként rendszeresen cserélni kell a gyújtógyertyákat is. A vizsgálatot mindig álló motor mellett végezzük! Járó motornál a kábeleken kV-os nagyságrendű feszültség van, ami áramütést okozhat.

Ellenőrizzük a motorolajat

Ezt egy-két havonta illendő megtennünk, most se felejtsük el. Egyúttal győződjünk meg arról is, hogy nem aktuális-e az olajcsere. Utántöltésnél mindig figyeljünk arra, hogy a gyári specifikációnak megfelelő olaj kerüljön a járműbe, illetve ugyanolyan, mint amilyen már benne van! (Számít az olaj viszkozitása.)

Ellenőrizzük a világító és irányjelző berendezéseket

Fontos, hogy mi is lássunk és minket is megfelelően észleljen a közlekedés többi résztvevője. Győződjünk meg arról, hogy minden lámpa, fényszóró és jelzőfény működik, az igénybevétel előtti ellenőrzésükre fordítsunk nagyobb figyelmet. Az ősz-téli időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, ezért fontos, hogy megfelelően működjenek. A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban célszerű tisztítani.

Ellenőrzzük a zárakat

Jégoldó spray-vel olajozzuk meg őket az első hajnali fagyok előtt. Tartsunk magunknál (zsebben, táskában) kis kiszerelésű jégoldót, hogy kéznél legyen, ha mégis szükség lenne rá.

Védjük az ajtókon lévő gumitömítéseket is

Alapos tisztítás után kenjük át azokat glicerinnel vagy szilikonos ápolóval. Ezzel sokat teszünk az ajtók esetleges befagyása ellen, s a szigetelő-tömítőgumik élettartamát is növeljük.

Óvjuk a fényezést, lakkozást

A téli utakról felverődő sós, homokos latyak jelentősen károsítja a kocsi festését. Egy, a lakkozás típusának megfelelő viaszréteg felvitelével nagyban csökkenthetjük ezeket a károkat. Használatuk a szennyeződések eltávolítását is könnyebbé teszi.

Legyen a tankban bőségesen üzemanyag

Télen különösen figyeljünk arra, hogy legyen minél több üzemanyagunk, hogy ha esetleg elakadunk vagy egy baleset miatt lassú haladásra kényszerülünk, kitartson és tudjunk fűteni is. A fenti tanácsokat megfogadva jelentősen csökkenthetjük egy esetleges vészhelyzet kialakulásának esélyét. Legyünk körültekintőek, tegyünk be egy-két hasznos dolgot még a csomagtartóba (különösen hosszabb utak előtt):

 • a feltöltött elsősegély dobozt (kötelező és van lejárati ideje is)
 • az elakadást jelző háromszöget (kötelező)
 • a sárga biztonsági mellényt (kötelező)
 • izzókészletet (kötelező)
 • egy indító kábelt
 • egy szerszámos dobozt
 • hóláncot
 • vontató kötelet
 • tartalék fagyálló ablakmosó folyadékot
 • egy kefét, amivel lesöpörhetjük a havat a kocsiról
 • egy jégkaparót
 • egy hólapátot
 • elemlámpát
 • papír törlőkendőt
 • eldobható, nehezen szakadó gumi- vagy egyéb, szereléshez használható kesztyűt
 • takarót, meleg holmit, kesztyűt, tartalék zoknit és lábbelit (az átnedvesedett lecserélésére)
 • ivóvizet, esetleg élelmet (különösen, ha gyerekkel utazunk)

Mikor NE induljunk el az autóval?

 • Téli időszakban közlekedve fokozottan kövessük nyomon a közlekedési viszonyokról, valamint a várható időjárásról szóló híradásokat. A katasztrófavédelem központi és helyi internetes felületein folyamatosan friss hasznos információkat találnak.
 • Az időjárási viszonyokra nem bírunk befolyással, azok hirtelen és jelentős mértékben megváltozhatnak, esetenként rendkívüli időjárási körülmények alakulhatnak ki. Ismerjük meg közvetlen környezetünk, illetve a tervezett útvonalunk viszonyait, készüljünk fel arra, hogy szükség esetén módosítanunk kell útvonalunkat, és nézzük meg azt is, hol van lehetőség hosszabb idejű, de biztonságos várakozásra (pl. benzinkút, pihenőhely, bevásárlóközpont).
 • Nehéz téli időjárási viszonyok között mindig gondoljuk át: feltétlenül szükséges-e az utazásunk, vagy az későbbi időpontra ütemezhető.
 • Ha a közlekedési hatóság vagy a katasztrófavédelem egyes útszakaszokra, vagy országos jelleggel riasztást ad ki, arra kérve a közlekedésben résztvevőket, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak el, vegyék komolyan ezt a felhívást és halasszák el utazásukat.


Speciális felszerelések téli időjárásra

A gépkocsikat fel kell készíteni az évszakkal járó változásokra. A hidegben és a havas, jeges úton csak téli gumiabroncsokkal biztonságos a közlekedés. A nagy hidegben a nyári gumiabroncsok felülete megkeményedik, merevvé válik, így az kevésbé tapad! Az út- és látási viszonyoknak megfelelően, körültekintőbben, lassabban vezessünk. Számítani kell arra, hogy az autó megcsúszik, s tisztában kel lenni azzal, hogy a féktávolság jelentős mértékben megnövekedhet!

Ha útra kelünk, tanácsos az induláskor a gépjárművet teletankolni, az ablakmosót fagyálló folyadékkal feltölteni, az akkumulátor kapacitását ellenőrizni, hóláncot, ill. hólapátot vinni. Az előzőeken túl tanácsos némi ételről és italról, meleg ruházatról és meleg takaróról gondoskodni, ugyanis hóban történő elakadás, vagy nagyobb torlódások esetén, illetve hosszabb úton ezek jó szolgálatot tehetnek. A feltöltött mobiltelefont is vigyük magunkkal. Ajánlatos a rádiók közlekedési információt szolgáltató adásait hallgatni.

A téli közlekedés különösen nagy veszélyt jelent a motorkerékpárosokra, és ezzel sajnos sokan közülük nincsenek tisztában. A motorkerékpár karbantartása, a megfelelő ruházat kiválasztása komoly odafigyelést igényel, a motorozás pedig különösen nagy rutint követel. Tíz fok alatti hőmérsékleten különösen fontos, hogy az akkumulátor megfelelő állapotban legyen! A motorblokk lassabban éri el az üzemi hőmérsékletet.

A csúszós utak és a hóesés a közúton közlekedő gyalogosokra is veszélyt jelenthet. Az eleséstől, a csúszástól való félelem eltereli a figyelmet, kevésbé ügyelnek a közlekedés többi szereplőjére. A járművek fékezéskor megcsúszhatnak, nehezebben tudnak megállni. Ilyenkor a járművezetőknek az átlagosnál is jobban kell a gyalogosokra figyelni, bizonyos esetekben áthaladásukat segíteni kell.

Sokéves tapasztalat, hogy a megváltozott téli körülmények (hó, eső, hideg stb.) miatt megnő a közúti balesetek, így a tragédiák száma. A téli időszakban közlekedjünk fokozott figyelemmel!

Forrás és további információ: www.baleset-megelozes.eu


A téli gumi és hólánc kötelező használata a szomszédos országokban

Összegyűjtöttük, hogy milyen előírások vonatkoznak a téli gumi és a hólánc használatára hazánkban és Európa országaiban. Érdemes végignézni, külföldre indulóknak kötelező olvasmány!
 
Magyarország:
Bár volt ilyen parlamenti kezdeményezés, hazánkban egyelőre nem vezették be a téli gumi kötelező használatát. Viszont a közútkezelő az időjárási és útviszonyok függvényében egyes útszakaszokon kihelyezhet "Hólánc használata kötelező" táblát. Ilyen útszakaszon csak olyan járművel szabad közlekedni, amelynek legalább a hajtott tengelyén lévő gumiabroncsán hólánc van. Hazánkban a szöges abroncsok használata közúton tilos!
 
Ausztria:
November 1. és április 15. között személygépkocsi és 3,5 tonna megengedett össztömegnél nem nehezebb teherautóknál, télies útviszonyok esetén Ausztriában kötelező vagy minden keréken legalább 4 mm profilmélységű tél gumi vagy csak a meghajtott tengelyen a hólánc használata. Hóláncot azonban csak abban az esetben szabad használni, ha az úttestet összefüggő hó- vagy jégréteg borítja és a hólánc nem károsítja az útburkolatot. A rendelet megszegői 35 €-tól 5000 €-ig terjedő büntetésre számíthatnak, ráadásul bizonyos esetekben a biztosítók sem térítik meg a nyári gumival felszerelt autóban esett kárt. 3,5 tonna össztömeg feletti járművek esetén legalább a hajtott tengelyen kötelező a radiál abroncsok esetén 5 mm, diagonál abroncsok esetén 6mm profilmélységű téli gumik használata. A sofőr emellett köteles hóláncot tartani a járműben.
 
Csehország:
November 1. és április 30. között a 3,5 tonna össztömegnél nagyobb járművek esetén, legalább a hajtott tengelyen, legalább 6 mm profilmélységű téli gumi használata kötelező Csehországban azokon az útszakaszokon, ahol ezt táblák jelzik. A hólánc használatát szintén táblák jelzik.
 
Franciaország:
Franciaországban általánosan nem kötelező a téli gumik használata, viszont a hólánc kötelező tartozék, amelynek használata a táblákkal jelzett szakaszokon kötelező.
 
Horvátország:
Jeges útviszonyok vagy 5 cm-nél nagyobb hó esetén Horvátországban kötelező az autóban hóláncot tartani. Téli útviszonyok között kötelező legalább a hajtott tengelyen a téli vagy négy évszakos gumiabroncsok használata. Lika és Gorki Kotar körzetében kötelező a hólánc használata.
 
Luxemburg:
A téligumi nem kötelező, de ajánlott. Érdekesség, hogy tilos a vegyes felszerelés (pl. elöl téli, hátul nyári) alkalmazása.
 
Németország:
Kötelező előírás nincs, viszont aki havas-jeges úton nyári gumival közlekedik, az 40 €, aki a forgalmat akadályozza (pl. elakad a nyári gumival), 80 € büntetésre számíthat. A hólánc használatát táblák szabályozzák. Téli guminak minősülnek az M+S és hópihejelzéssel ellátott gumik, a minimális profilmélység 1,6 mm. Teherautók és autóbuszok esetében elegendő csak a meghajtott tengelyre téli gumikat felszerelni.
 
Olaszország:
Időjárástól függ, a sípályákra vezető utakon kötelező lehet a téli gumik és a hólánc használata. Az Aosta-völgyben október 15. és április 15. között kötelező a téli gumi használata.
 
Svájc:
Svájcban nem kötelező a téli gumi, viszont elvárás az útviszonyoknak megfelelő felszerelés. Ha valaki nyári gumival balesetet okoz vagy elakad, a magas bírságon és kártérítésen túl a mentési költségek megfizettetésére is számíthat. A hólánc használatát táblák szabályozzák.
 
Szerbia:
November 1. és április 1. között, ha az időjárási viszonyok indokolják, Szerbiában kötelező a téli gumi vagy a hólánc használata.
 
Szlovákia:
Személygépkocsik esetében nincs dátumhoz kötve, viszont ha az utat összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, akkor Szlovákiában kötelező mind a négy keréken legalább 4 mm profilmélységű téli gumi használata. A büntetési tétel 60 €. Teherautók és autóbuszok az időjárási és útviszonyoktól függetlenül november 15. és március 31. között legalább a hajtott tengelyen kötelesek téli gumit használni. Fontos! Az autópályákon mérik az előírt (70 méter) követési távolság betartását!
 
Szlovénia:
November 15. és március 15. között Szlovéniában kötelező a téli gumi használata, ebből azonban elég kettő is. 5 cm-nél nagyobb hó esetén kötelező a hólánc is, ezt már a határon is ellenőrizhetik.
 
Románia:
Romániában az idei évtől november 1. és március 31. között kötelező a téli gumik használata. Aki bizonyíthatóan a téli gumik hiánya miatt okoz balesetet vagy forgalmi akadályt, az a kártérítésen és a mentési költségeken túl 400-2000 lej büntetésre számíthat, továbbá a biztosító is elutasíthatja a kárigényét.
 
Finnország, Lettország, Litvánia, Észtország:
December 1. és március 1. között kötelező minden járművön a téli gumi.
 
Svédország, Norvégia:
Belföldieknek kötelező a téli gumi és a hólánc, bár szinte mindenki szöges abroncsot használ télen.
 
Belgium, Dánia, Hollandia, Lengyelország, Nagy-Britannia, Oroszország:

Nem kötelező, de ajánlott a téli gumi és a hólánc.


Teendők kényszermegállás idején

 • Mindig legyünk tisztában pontos helyzetünkkel, az utazás során kövessük nyomon, mely településeken haladtunk át, milyen irányban, navigációs készüléken figyeljük meg, hol állunk.
 • Elakadás esetén ne hagyjuk el a gépjárművet, mert sokkal nagyobb eséllyel találnak meg minket a járműben, és így védettebbek is vagyunk az időjárási viszonyoktól.
 • Értesítsük a hatóságokat, amennyiben saját erőből nem tudjuk a gépkocsinkat a hó fogságából kiszabadítani. Fontos számukra helyzetünket pontosan megadni.
 • Ha gépjárművünk üzemképtelenné válik, ne próbáljuk rendkívüli időjárási körülmények között megjavítani, időben forduljunk a katasztrófavédelem szakembereihez a mielőbbi segítségnyújtás érdekében.
 • A járművünk helyzetét jelezzük vagy elakadásjelző fények működtetésével vagy elakadásjelző háromszöggel, kiemelt figyelemmel a veszélyes útszakaszokon.
 • Ha a hatóság szakemberei leállítják az útszakaszon a forgalmat, fogadjuk meg utasításaikat. A járművel próbáljunk úgy parkolni, hogy az úttisztító gépek elférjenek mellettünk.
 • A járművet ne járassuk folyamatosan, hogy az üzemanyagunk el ne fogyjon. Ha egy helyben állva fűtés céljából járatjuk a gépkocsi motorját, rendszeresen – 15 percenként – szellőztessük az utasteret.
A hóban elakadt autót könnyen kiszabadíthatjuk, ha a havat az autó körül ellapátoljuk. Ezután a vezető egymás után gyorsan vált előre- és hátramenetbe, így hozva mozgásba az autót, és lendületből megpróbál elindulni, tanácsolja az ADAC német autóklub. Lendületből könnyebb elindulni – és némi szerencsével akár egy kisebb hókupacon is át tudunk menni. Előtte azonban lapátoljuk el a havat a kerekek körül, amennyire csak lehetséges. A meghajtott kerekek csúszós talajon jobban tapadnak, ha rögtönzött indulási segítséget adunk: például egy lábtörlőt vagy kartont rakunk alá. Hasonló hatást érünk el, ha homokot szórunk a kerék elé. Ha ezek nem állnak rendelkezésünkre, próbálkozzunk meg az autószőnyeggel, az úti takaróval.
 
Nincs értelme az erőfeszítésnek, ha hosszabb útszakaszt borít hó. Ebben az esetben jobb, ha megvárjuk a hókotrókat. Ilyen esetben fontos, hogy maradjunk az autóban vagy a közelében – nehogy akadályozzuk a hókotrót a takarításban az elakadt autónkkal. A vészvillogót ne felejtsük el bekapcsolni.
 
Forrás és általános tanácsok: www.goodyear.eu

Kisgyermek az autóban

Összegyűjtöttük a KRESZ szabályai szerint a gyerekek szállítására vonatkozó szabályokat, előírásokat, vagyis hogyan, miben utazhatnak gyermekeink az autóban, hogy az biztonságos és szabályos legyen.
 
Elsőként egy magyarázat, mit is jelent a KRESZ-ben a gyermekbiztonsági rendszer? Azokat a gyermeküléseket, amelyek övvel rögzítettek és nem gyárilag beszereltek. A szabálymódosítás során két új fogalom került be: integrált és nem integrált rendszerek. Integrált gyermekbiztonsági rendszer a "hevederek vagy hajlékony elemek kombinációja, biztonsági csattal, beállító eszközökkel, tartozékokkal és egyes esetekben kiegészítő székkel és/vagy ütközésvédelemmel együtt, amit a saját beépített hevederrel vagy hevederekkel rögzítenek", míg nem integrált gyermekbiztonsági rendszer az a "részleges biztonsági rendszer, amely a felnőttek számára szolgáló biztonsági övvel együtt használva – amely körbeveszi a gyermek testét, vagy biztonságosan rögzíti azt a szerkezetet, amelyben a gyermeket elhelyezik – teljes gyermekbiztonsági rendszert képez". Ebben az új értelmezésben az ülésmagasító szerepe megkérdőjeleződik, s mivel nem veszi körbe a gyermek testét, nem minősül gyermekbiztonsági rendszernek.

Fő szabályok:
 • Két 10 éven aluli gyermeket, ha az általuk elfoglalt ülésen a gyermekbiztonsági rendszer használata nem kötelező, egy személynek kell tekinteni!
 • A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható.
 • A gépkocsiban utazó, 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket a testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni. A testsúlynak megfelelő jelöléseket feltüntetik a gyereküléseken is, a következő csoportba sorolás szerint:
  • 0. súlycsoport: 10 kg testsúly alatt
  • 0+. súlycsoport: 13 kg testsúly alatt
  • I. súlycsoport: 9-18 kg testsúlyig
  • II. súlycsoport: 15-25 kg testsúlyig
  • III. súlycsoport: 22-36 kg testsúlyig.
 • Első ülésen utazhat a gyermek – a gépkocsi első üléséhez a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be – a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban –, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták.
 • Első ülésben nem utazhat a gyermek – nem szállítható az első ülésen 3. életévét betöltött, 150 cm-nél alacsonyabb testmagasságú gyerek, még gyerekülésben sem.
 • A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben (gyerekülésben) rögzíteni:
  • ha a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi a gyári kialakítása alapján nem alkalmas (az ilyen kialakítású M1, N1, N2 és N3 kategóriájú gépkocsiban a 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, illetve a 3. életévét már betöltött és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem szállítható);
  • ha gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel a testméretéhez igazodóan biztonságosan rögzíthető;
  • ha taxi üzemmódban használt taxi gépkocsi hátsó ülésén utazik;
  • ha a rendvédelmi szervek gépkocsijában vagy a mentőautó betegellátó terében utazik;
  • a menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban;
  • a nem menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban, ha álló utasokat is szállíthat;
  • ha 3. életévét még nem töltötte be, és állva utazik az autóbuszban;
  • ha külön jogszabályban meghatározott orvos által kiállított igazolással rendelkezik.
 • A gyermeket gyermekülésben kell szállítani:
  • Azokban a gépkocsikban, amelyek gyerekülés rögzítésére nem alkalmasak, 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, 3 évnél idősebb és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek is csak a hátsó ülésen utazhat.
  • A gyermekülés rögzítésére alkalmas gépkocsikban 3 év alatti gyerekek első és hátsó ülésen is kizárólag autósülésben utazhatnak (tehergépjárművekben is). Első ülésre csak akkor rögzíthetjük az autósülést – minden esetben a menetiránnyal ellentétes irányban –, ha az üléshez nincs felszerelt légzsák, vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták (kikapcsolták).
  • 3 év feletti, de 135 cm alatti gyermeket kötelező a hátsó ülésen, gyerekülésben szállítani, kivéve, ha ez a gyári kialakítás miatt nem szerelhető be, például nincs a hátsó üléshez tartozó biztonsági öv.
  • 135 és 150 cm közötti gyermek az első ülésen csak gyermekbiztonsági rendszerben szállítható, míg a hátsó üléseken akkor is, ha a biztonsági övvel megfelelően rögzíthető.
 • Ülés nélkül utazhat a gyermek:
  • A 3. életévüket betöltött, legalább 135 cm magas gyerekeket a hátsó ülésen már elegendő a gépkocsiba szerelt biztonsági övvel rögzíteni (gyerekülés nélkül), ha az öv a testmagasságához igazodik és a gyerek biztonságosan beköthető. (Olyankor lehet jelentőségük az ülésmagasítóknak, ha a biztonsági övrendszer nem állítható.)
  • Nem kell továbbá gyerekülésben szállítani a gyerekeket a taxi hátsó ülésén, a mentő betegellátó terében, a menetrend szerinti autóbuszokon, illetve ha a gyerek a külön jogszabályban meghatározott, orvos által kiállított igazolással rendelkezik.
Segítségkérés szabályai
 1. A bejelentés során a segítségkérés pontos helyét, időpontját kell megadni;
 2. A segítségkérés jellegét, (baleset, ezen belül: karambol, autópálya elhagyás, gyalogos- vagy kerékpáros gázolás, hófúvásban történő elakadás, felborulás stb.);
 3. Van-e személyi sérülés, hány fő- gépjármű sérült meg. Van e súlyos sérült stb.
 4. A bejelentő nevét, lakcímét, a mobil telefonszámát, ha van, esetleg telefonfülke számát stb., visszahívás lehetőségét.
További információ és forrás: www.biztonsagautoiskola

Speciális szabályok a veszélyes áruk szállításánál

A fagyveszély miatt nagyobb figyelmet kell fordítani a veszélyes áruk szállítóinak a tartányok biztonsági szerelvényeinek (nyomásleeresztő szelep, stb.) fagymentesítésére, kiemelt feladatként jelentkezik a különböző tartányok, IBC-k ürítő és záró szerelvényeinek fokozott karbantartása a  veszélyes anyagok esetleges kifolyásának megakadályozása érdekében. A műanyag hordók és IBC-k szállításra történő előkészítésénél fontos, hogy azok kizárólag a rakodás megkezdése előtt kerüljenek ki a temperált raktárokból, így megelőzhető, hogy a hideg sérülékennyé, törékennyé tegye azokat.


Síkosságmentesítés és jeges úton közlekedés

A havazás a városlakók számára nem jelent mindig felhőtlen boldogságot. A havas, latyakos, jégbordás, vagy ónos esőtől csúszós utak, járdák, burkolatok nemcsak az autósok, hanem a gyalogosok számára is lassabb közlekedést, parkolási gondokat, egyéb veszélyeket, olyan kellemetlenségeket jelentenek, amelyektől a lehető leggyorsabban szabadulnának.

Statisztikák szerint évente átlagosan 50-60 olyan nap van, amikor a települések közútjaira hullott hó eltávolításáról, az utak síkosság-, és csúszásmentesítéséről gondoskodni kell. A munkát az adott út kezelője végzi, módszereik között a felületérdesítés és az olvasztásos eljárás egyaránt szerepel.

Míg az úttest burkolatát az a út fenntartója köteles tisztítani, a járda takarításáról az ingatlan tulajdonosának, kezelőjének, használójának kell gondoskodnia. Ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület tisztítása az ő feladata. A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) kormányrendelet 2010. szeptember 1-jén hatályba lépett bekezdése előírja, hogy belterületi közterületen – az úttest kivételével – a síkosságmentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti. Ez azt jelenti, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani a síkosságmentesítési munkák során a kerékpárutak, a gyalogutak, a gyalogjárdák és a várakozóhelyek mentén lévő növényzet (fasorok, cserjék) védelmére, idén télen már nem lehet sót használni, a klorid hatást minimálisra kell csökkenteni.

A rendelet azonban nem mondja ki, mit lehet használni, így az marad az út üzemeltetőjének és a kertésznek a dilemmája, ám egyre inkább előtérbe kerülnek a környezetvédelmi szempontok. Az EU tagországokban sincs egységes szabályozás, mégis célszerű lenne a biztonságos megoldást jelentő és környezetbarát anyagok szakhatósági meghatározása. A betiltott útszóró só helyettesítésére szóba jöhet többek között a Zeolit, a Zeocal, a kalcium-kloridpehely, de ígéretes szerként tartják számon az acetátokat is.

Az alternatív csúszásmentesítő anyagok viszonylag drágák, így nem valószínű, hogy a közeljövőben mindenki számára könnyen elérhetővé válnak, addig is marad a jól bevált fűrészpor, mulcs, homok, fahamu, faforgács vagy a gránitkőzúzalék.

Maradjon éber, lassítson le és tartsa uralma alatt a gépkocsit!

 • Ez a biztonságos téli vezetés három fő eleme. A tél kihívást jelent az autósok számára.
 • Vezessen az útviszonyoknak és a néha kiszámíthatatlan időjárásnak megfelelően.
 • Folyamatosan összpontosítson a környezetére.
 • Igazítsa a menetsebességét az éppen aktuális körülményekhez és tartson biztonságos követési távolságot az ön előtt haladó jármű mögött.
 • Kerülje az olyan helyzeteket, amikor előre látható, hogy csúszós úton hirtelen fékezni kell.

Elindulás

Havon történő elinduláskor a megcsúszás elkerülése érdekében alapvetően fontos a fokozatos gyorsítás. Ha a kerekek megcsúsznak, váltson magasabb fokozatba, csökkentve a kerekekre ható erőt, így egyenletesen el tud indulni.


A fűtési eszközök biztonságos használatának szabályai

Minden évben több haláleset is bekövetkezik szén-monoxid mérgezés miatt, amely megelőzhető a fűtőberendezések, kémények rendszeres karbantartásával, ellenőriztetésével, valamint szén-monoxid érzékelő felszerelésével. Fontos, hogy az érzékelők működését rendszeresen ellenőrizzük, a szükséges karbantartásokat (elemcsere, tisztítás) elvégezzük.

 • Legyünk óvatosak és körültekintőek, amikor nyílt lánggal üzemelő fűtő-, melegítő- vagy főzőkészüléket használunk.
 • Csak engedélyezett típusú, kifogástalan műszaki állapotú tüzelő- és fűtőberendezést szabad használni.
 • A gázfogyasztó berendezések üzemképes, biztonságos állapotban tartása a tulajdonos, üzemeltető felelőssége, aki köteles gondoskodni a berendezés szakember általi ötévenkénti műszaki biztonsági felülvizsgálatáról.
 • A gázzal üzemelő készülékeket ajánlott a gyártó előírásainak megfelelően évente szakemberrel ellenőriztetni.
 • Ellenőriztessük rendszeresen szakemberrel a tűzveszélyes folyadékkal (olajjal) üzemelő fűtőkészüléket. Ne a berendezés közelében tároljuk a fűtőanyagot. Fűtőanyagot csak kihűlt állapotú fűtőberendezésbe szabad tölteni.
 • Szilárd tüzelőanyaggal (fa, szén, szalma stb.) üzemelő berendezés közelébe éghető anyagot nem szabad tenni, a kipattanó szikra felfogására fémből készült és vízzel töltött szerkezetet használjunk. A tüzelőberendezés ajtóit állandóan tartsuk csukva. A berendezést csak akkor tisztítsuk, amikor az már lehűlt. Lehetőleg csak kihűlt hamut és salakot ürítsünk fémkonténerbe. Forró hamut tilos üríteni épületben vagy annak közvetlen közelében, illetve ahol az tüzet okozhat pl.: száraz aljnövényzet.
 • A tüzelő-, fűtőberendezéshez csak a gyártó által ajánlott tüzelőanyagot szabad használni.
 • A szilárd tüzelőanyaggal üzemelő tüzelő- és fűtőberendezést csak szilárd tüzelő- vagy engedélyezett anyaggal gyújtsuk be és üzemeltessük.
 • Nem helyezhetőek el berendezési tárgyak a fűtőtestek és a hozzá kapcsolódó füstelvezető csövek közelében.
 • A gyermekeket tartsuk távol a fűtőberendezések újratöltésekor.
 • A tüzelőanyaggal üzemelő fűtőberendezés használatakor győződjön meg arról, hogy az állandó szellőzés megoldott, így megelőzhető a szén-monoxid mérgezés.
 • A tartalék folyékony tüzelőanyagot megfelelően lezárva és jól szellőztetett helyiségben kell tárolni, lehetőleg a házon kívül.
 • A gázzal üzemelő tűzhelyet ne használja fűtés céljára (nem biztonságos és mérgező gázok keletkezhetnek).
 • Villamos hősugárzó használatakor ne terhelje túl a hálózatot, annak közelébe éghető anyagot nem szabad helyezni. Ne használjon villamos berendezést, ahol az vízzel érintkezhet.
 • Üzemelő fűtőberendezésbe körültekintően kell nyúlni, mivel a magas hőmérséklet és a nyílt láng égési sérüléseket okozhat.
 • Ne próbáljuk házilag magunk, vagy olcsó munkát ígérő „szakember” bevonásával javítani a gázfogyasztó készüléket, mert ahhoz speciális szerszám, alkatrész, kellő szakismeret és jogosultság szükséges.
 • A gázfogyasztó készülék lángőrét tilos kiiktatni, működését műszakilag módosítani.

A kéményekkel kapcsolatos biztonság - A karbantartás és ellenőrzés fontossága

 • Az arra kijelölt szervezet szakemberei a kéményeket éves gyakorisággal ellenőrzik. Saját biztonságunk érdekében tegyük lehetővé az ellenőrzést, engedjük be a kéményseprőt!
 • Hibás kémény esetén a közszolgáltató előírja annak kijavítását.
 • Közvetlen élet-, vagy tűzveszély esetén a kéményseprő köteles kezdeményezni az érintett készülék üzemen kívül helyezését.

Mit ne tegyünk:

Ne próbáljuk házilag magunk, szakember nélkül javítani a kéményt, mert ahhoz speciális szerszám, alkatrész, kellő szakismeret szükséges.

Mire figyeljünk:

 • A kémény használaton kívüli bekötő és tisztító nyílását nem éghető anyaggal hézagmentesen lezárva kell tartani.
 • Ne tömítsük el a régi nyílászárókat, ne takarjuk el a szellőzőket.
 • Ha zárt helyen gázszagot vagy szúrós, fojtó égéstermék-szagot érzünk:
  • azonnal szellőztessünk,
  • zárjuk el a gázvezeték főelzáró szerelvényét,
  • ne használjunk szikrát okozó készüléket, eszközt (villanykapcsoló, telefon, gyufa, stb.)
  • hagyjuk el a helyiséget,
  • kintről telefonon értesítsük a gázszolgáltatót.
 • Ha fejfájást, émelygést érez:
  • szellőztessen,
  • zárja el az égéstermék-visszaáramlást okozó készüléket,
  • menjen szabad levegőre.

A kéményekkel kapcsolatos biztonság - A szénmonoxid (CO) veszélyei, a CO jelző

 • A CO, azaz szénmonoxid az égéskor keletkező melléktermék. Színtelen, szagtalan, ezért lehetetlen észrevenni. A szénmonoxid mérgezés során először hányinger és fejfájás jelentkezik, de mivel a mérgezett általában elveszíti az ítélőképességét, ezért csak későn ismeri fel ezeket a jeleket, így a mérgezés tragédiába torkollhat. Sajnos tökéletes állapotú kémény esetében is előfordulhat, hogy a szénmonoxid kerül a lakás légterébe: elegendő a nagy erejű szél, ami visszafújja az égésterméket a kéményen keresztül. Éppen ezért – még ha rendszeresen el is végezzük a kémény karbantartását – nem árt CO jelző készülék segítségével is óvni családunk életét.
 • Kérjük gondoljon arra is, hogy a nem kellően tömör kályhák, kandallók, füstcsövek, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítők, stb. egészségre ártalmas szén-monoxidot és nitrogénoxidokat bocsátanak a környezetbe.
 • A piacon számos CO mérésre alkalmas berendezést találhatunk, áruk 2-3 ezer forinttól 30-40 ezer forintig is terjedhet. Nagy általánosságban elmondható, hogy nem érdemes 7-8 ezer forintnál olcsóbb készüléket vásárolni, ennyit mindenképpen érdemes áldozni a megbízható készülékekre. Az alapberendezések sípolással jelzik, ha a szoba légterébe veszélyes mennyiségű szénmonoxid került, ám vannak komolyabb berendezések, amelyek képesek elzárni az égéstérbe jutó gáz útját. Igaz, ehhez meg kell vásárolni a 10-15 ezer forint értékű mágnes szelepet is, de akinek az anyagi lehetőségei azt megengedik, annak mindenképpen érdemes ennyit áldoznia családja biztonságára.

Forrás és további információ:
http://ingatlanmenedzser.hu/tippek/2009/11/3/20091103_igy_ellenorizhetjuk_a_kemenyunket


A háziállatok gondozása télen, felelős állattartás

 • A magyarországi éghajlati viszonyok között tapasztalható téli hőmérséklet többnyire nem okoz jelentős problémát háziállataink számára, néhány extrém hideg éjszakától és hajnaltól eltekintve. A téli hideg nem egyik pillanatról a másikra áll be, a megfelelően táplált háziállatok az ősz során a fokozatosan csökkenő hőmérséklettel párhuzamosan téli bundát növesztenek.
 • A hideggel szembeni érzékenység természetesen változó, egyes állatok nem tarthatók télen a szabadban.
 • Kertben, szabadban tartott háziállatok esetében célszerű elkülönített helyet biztosítani számukra.
 • Téli időszakban célszerű a szabadban tartott állatok fejadagját megemelni, kalória és zsírdúsabb táplálékot biztosítani számukra, ugyanis a testmelegük fenntartásához több energiát igényelnek.
 • Szilveszterkor gondoskodni kell arról, hogy háziállatunk biztonságban érezze magát és ne legyen lehetősége a petárdák, tűzijátékok hallatán kárt okozni önmagában és a környezetében.

Hóeltakarítás és síkosság-mentesítés a ház körül

 • Lombhullás után tisztítsuk ki az esőelvezető csatornákat, nehogy a tavaszi hóolvadáskor az ázott levelek eltömítsék az ejtővezetéket. A kialakult dugulás elhárítása nagyon körülményes feladat, a szerkezet megbontását is szükségessé teheti.
 • A kerti csapot a főelzárónál zárjuk el, de a vezetékben pangó vizet feltétlenül engedjük ki. A csap zárszerkezetét ezután állítsuk félig nyitott helyzetbe, hogy a hőtágulás feszültségei ne károsítsák a zárbetétet. A szerelvényeket a vízóraaknában nem védi a talaj melege. Puha ronggyal több rétegben tekerjük be a vízórát és a vezetéket is, majd fóliával kössük át lazán, nehogy átnedvesedjen – a hőszigetelést ugyanis a laza anyagszerkezetben lévő áramlásmentes levegő biztosítja. Használhatunk a kereskedelemben kapható hőszigetelő csőhéjat is, de a felhelyezésnél feltétlenül ügyelni kell arra, hogy egybefüggő védelmet alakítsunk ki. A hótakaró az akna tetején jótékony kiegészítő védelmet ad, lehetőség szerint ne lapátoljuk le róla.
 • Az épület fűtésrendszerét, kazánunkat és kéményünket célszerű még a fűtési idény kezdete előtt átvizsgáltatni. Ajánlott még az ősz elején megtenni ezt, amikor a mesterek még nem olyan leterheltek, mint az első hideg napokon, amikor sokan szembesülnek az első problémákkal.
 • Havazáskor gondoljunk arra, hogy a ház körüli járda síkosság-mentesítése kötelező. Első lépés a hóeltakarítás, amelynek a megfelelő hólapát és seprű fontos kelléke.
 • Második lépés a síkosság megszüntetése. Régen a fahamu és a salak rendelkezésre állt e célra. Napjainkban a felületek sózása, fűrészporos behintése az általános eljárás. A mezőgazdasági boltokban nagy kiszerelésben kapható az úgynevezett útsó (keverhetjük homokkal). A só használata terheli a környezetet, kifejezetten káros üledékes kőzetek alkalmazásánál, de hosszú távon a betonburkolatok is megsínylik. Ennél jóval kedvezőbb a fűrészpor alkalmazása. Beszerzése ugyan körülményesebb, de teljesen veszélytelen burkolatainkra.
 • Kertünkben az elhalt növényi részeket, leveleket össze kell gyűjteni (ha mód van rá komposztálni), hidegre érzékeny növényeinket télen is fagymentes helyre kell tenni.

Felkészülés az energiaellátás hiányára - Alternatív fűtési módok

 • A földgázszolgáltatás kimaradása esetén áthidaló megoldást jelenthetnek az egyedi tüzelési berendezések (cserépkályha, olajradiátor, kandalló, vaskályha, villanykályha, PB tüzelés).
 • A PB gázpalack felszerelése során fokozott figyelemmel kell eljárni, cserélni szükséges a tömítést és ellenőrizni (pl: szappanos vízzel) a csatlakozás tömítettségét.
 • Sérült, hibás PB palackot tilos felszerelni, azt vissza kell cserélni.
 • Azokat a PB gázzal üzemelő fűtőkészülékeket, amelyek nincsenek a kéménybe kötve, vagy az égéstermékek szabadba történő kivezetése más módon nem megoldott, soha ne üzemeltesse folyamatosan zárt térben.
 • A helyiség nagyságától és a fűtési fokozattól függően legalább egy-másfél óránként szellőztetni kell a helyiséget, mert a gáz égés során fogyasztja az oxigént, miközben jelentős mértékben nő a szén-dioxid mennyiség.
 • Hagyományos tüzelőberendezés (pl. kandalló) használata esetén különös figyelemmel kell lenni a tűzmegelőzésre és a füstelvezetésre.
 • A cserépkályhánál, kandallónál, vaskályhánál ügyelni kell a kipattanó szikrákra, mert azok tüzet okozhatnak.
 • A gázszolgáltatás ideiglenes kimaradása esetén el kell zárni a fűtőkészülék zárócsapját.

Felkészülés az energiaellátás hiányára - Tartalék-eszközök áramszünet idejére

Az alternatív világítási eszközök és módszer használata esetén kiemelt figyelemmel kell lenni a tűzbiztonsági szabályok betartására. Javasolt megoldások:

 • Legyen kéznél gyufa, öngyújtó, gyertya, mécses, működő elemlámpa (tartalék elemmel), petróleumlámpa (tartalék petróleum), palackról működtethető gázlámpa, elektromos lámpa stb.
 • Tartsanak üzemképes állapotban elemről működtethető rádiót, és biztosítson hozzá tartalék elemeket.
 • Az elemről működtetett kommunikációs eszközökön folyamatosan hallgassák a híreket.
 • Áramtalanítsa az elektromos berendezéseket, hogy azok a visszakapcsolás során ne sérüljenek meg .
 • Villanykályha-fűtés esetén szerezzen be hordozható más fűtőtestet, tűzhelyet.
 • Halmozzon fel tartalékokat tüzelőanyagból.
 • Készítsen elő meleg ruhákat, gondoskodjon néhány napra elegendő ivóvízről, élelmiszerről, gyógyszerről és kötszerről.

Felkészülés az energiaellátás hiányára - Segítségkérési lehetőségek

 • Elektromos áram és gázszolgáltatás egyidejű, tartós kimaradása esetére javasolt az átmeneti szállást kérni rokonoknál, ismerősöknél;
 • Az áram és gázszolgáltatás kimaradása esetén kérjen segítséget a szolgáltatók havi a számlán, részszámlán, vagy éves számlán lévő hibabejelentő telefonszámain;
 • Kérjen segítséget a szomszédoktól, a ház közös képviselőjétől, települések helyi lapjaiban és társasházak hirdető tábláin olvasható segélyhívó telefonszámokon;
 • Mobiltelefonja legyen üzemképes, feltöltve.

Forrás és további információk


Ha elzárja a települést a hó

Azon településeken, ahol a korábbi években gyakran hullott nagy mennyiségű hó, és hóvihar esetén az utak járhatatlanná válnak, valószínűsíthető, hogy ez a jelenség megismétlődik. Érdemes ezeken a településeken felkészíteni a háztartásokat a néhány napig tartó elzártságra:

 • Tartalékoljon meleg ruhákat,
 • Gondoskodjon néhány napra elegendő ivóvízről, élelmiszerről, gyógyszerről és kötszerről
 • Biztosítson a lehetőségeinek megfelelő tartalék energiaforrást (pl: aggregátor és üzemanyag, palackos PB gáz),
 • Gondoskodjon a segítségkérés és kapcsolattartás lehetőségeiről,
 • Kövesse figyelemmel a híradásokat, időjárás előrejelzéseket (rendelkezzen elemes rádióval is).

Ha elzárja a települést a hó - Tájékozódási lehetőségek

Az egyes útszakaszok téli üzemletetésével kapcsolatos információkat és az üzemeltető elérhetőségeit (telefon, e-mail) megtalálja a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ honlapján (www.3k.gov.hu) vagy az www.utadat.hu weboldalon.

Az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről a közútkezelő központi Útinform,

 • Tel.: +36/1-336-2400
 • Tel.: +36/1-336-2401
 • Tel.: +36/1-336-2402
 • Tel.: +36/1-336-2403

vagy megyei diszpécserszolgálatain, illetve a közútkezelő honlapján www.kozut.hu lehet információkat kérni. További információk az időjárásról az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján: www.met.hu találhatók.


Ha elzárja a települést a hó - Segítségnyújtás krónikus betegek, várandós kismamák, egyéb ellátásra szoruló személyek számára

A krónikus betegségben szenvedők, várandós kismamák, vagy rendszeresen gyógyszert szedő emberek, illetve az egyéb kezelésre szorulók számára különösen fontos, hogy felkészüljenek a téli rendkívüli időjárási körülményekre. Javasolt, hogy "készenléti csomagot" állítsanak össze, amelyben megtalálják gyógyszereiket és a kezeléshez szükséges eszközöket, illetve amennyiben hosszabb ideig elzárja a településüket a hó, akkor is tudjanak magukról gondoskodni, vagy tudjanak megfelelő helyről segítséget igényelni. Ennek érdekében tároljanak otthon megfelelő mennyiségű tartós élelmiszert és folyadékot, valamint jelezzék helyzetüket az egészségügyi és szociális ellátó intézmények felé.

A várandós kismamák a szokásosnál is gondosabban készüljenek fel arra az esetre, ha váratlanul kell elindulniuk, készítsék össze a számukra szükséges csomagot. Amennyiben a kismamát saját gépjárművel szállítják a kórházba, az indulást és az útvonalat jelezzék a kórház felé. Valamennyi esetben javasolt, hogy a betegek, kismamák a közvetlen szomszédaikat tájékoztassák helyzetükről – a szomszédok legyenek figyelemmel a rászorulókra és hívjanak segítséget, ha rendkívüli eseményt tapasztalnak.

A segítségkéréshez szükséges elérhetőségek:

Mentőszolgálat www.mentok.hu 104-es telefonon.
Rendőrség www.police.hu 107-es és 112-es központi általános hívószámok.
Katasztrófavédelem www.katasztrofavedelem.hu központi, területi és helyi szervei 105-ös általános telefonszám.

Katasztrófavédelem központi és területi szerveinek elérhetősége
BM Országos Katasztrófavédelmi
Főigazgatóság
Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Budapest 1149 Mogyoródi út 43.
Pécs 7627 Engel János u. 1.
Főügyelet: +36 1 469-4349
Ügyelet: +36 72 514-860
 
Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Kecskemét 6000 Deák F. tér 3.
Békéscsaba 5600 Kazinczy u. 9.
Ügyelet: +36 76 502-010
Ügyelet: +36 66 549-480
 
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Miskolc 3525 Dózsa György u. 15.
Szeged 6721 Berlini krt. 16-18.
Ügyelet: +36 46 502-280
Ügyelet: +36 62 621-290
 
Fejér Megyei Katasztrófavédelmi
Igazgatóság
Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Székesfehérvár 8000 Szent Flórián krt. 2.
Győr 9021 Munkácsy Mihály út 4.
Ügyelet: +36 22 512-150
Ügyelet: +36 96 529-530
 
Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Debrecen 4027 Böszörményi út 46-56.
Eger 3300 Kossuth Lajos utca 11.
Ügyelet: +36 52 521-920
Ügyelet: +36 36 413-574
 
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Szolnok 5000 József Attila út 14.
Tatabánya 2800 Ságvári E. u. 18.
Ügyelet: +36 56 510-045
Ügyelet: +36 34 512-070
 
Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi
Igazgatóság
Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Salgótarján 3100 Szent Flórián tér 1.
Budapest 1149 Mogyoródi út 43.
Ügyelet: +36 32 411-131
Ügyelet: +36 1 464-7010
 
Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Kaposvár 7400 Somssich P. u. 7.
Nyíregyháza 4400 Erdő sor 5.
Ügyelet: +36 82 528-999
Ügyelet: +36 42 594-609
 
Tolna Megyei Katasztrófavédelmi
Igazgatóság
Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Szekszárd 7102 Mikes u. 16-22.
Szombathely 9700 Ady Endre tér 1.
Ügyelet: +36 74 412-745
Ügyelet: +36 94 513-430
 
Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Veszprém 8200 Dózsa György út 31.
Zalaegerszeg 8900 Széchenyi tér 3-5.
Ügyelet: +36 88 620-808
Ügyelet: +36 92 549-560
 
Fővárosi Polgári Védelmi
Igazgatóság
Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Budapest 1149 Mogyoródi út 43.
Budapest 1185 Ferihegy
Ügyelet: +36 1 429-7021
Hírközpont: +36 1 296-8485

A közszolgáltatások biztonsága télen - A létfontosságú infrastruktúrák (kritikus infrastruktúrák)

A kritikus infrastruktúra fogalma az utóbbi évtizedben jelent meg a hazai szakmai életben és várhatóan teret hódit a köznyelvben is, ahogy a lakosság számára is ismertté és tudatossá válik a kritikus infrastruktúrák védelmének fontossága.

De mi is az, hogy kritikus infrastruktúra és mitől lesz egy infrastruktúra (vagy annak eleme) kritikus?

A fogalom teljes körű értelmezéséhez szükséges annak egyes elemeit vizsgálni. Az egyik összetevő az infrastruktúra, amelynek általános fogalma viszonylag egységesen értelmezett. A fogalom a gazdaságtudományban jelent meg, mint olyan gazdasági feltételek (úthálózat, kikötők, közművek, műtárgyak, közoktatás stb.) gyűjtőneve, amelyek nem vesznek részt közvetlenül a termelési folyamatban, de közvetve befolyásolják a termelés fejlesztésének lehetőségeit.

Ennek analógiája alapján a műszaki infrastruktúrát az alapvető létesítmények, létesítményrendszerek, hálózatok adják, amelyek alapjai – létesítési és üzemeltetési feltételei – egy konkrét cél megvalósítását szolgáló létesítménynek. A társadalmi értelemben vett infrastruktúra mindazon szervezetek, létesítmények, létesítményrendszerek, hálózatok összessége, amelyek egy országon belül a lakosság szellemi és tárgyi életfeltételeit megteremtik, a gazdaság működését elősegítik, illetve lehetővé teszik.

A kritikusság lényege röviden úgy ragadható meg, hogy kritikus minden „dolog” amelynek megsemmisülése, működésének vagy szolgáltatásainak alacsonyabb szintre esése, elérhetőségének megszűnése vagy csökkent elérése valamilyen támogatott objektumra, folyamatra jelentős (ebben az esetben egyértelműen negatív) hatást gyakorol.

A felsorolt példák alapján megfogalmazható a kritikus infrastruktúra általános fogalma, azaz egy országon belül a lakosság szellemi és tárgyi életfeltételeit megteremtő, a gazdaság működését elősegítő vagy lehetővé tévő azon szervezetek, létesítmények, létesítményrendszerek, hálózatok összessége, vagy ezek részei, amelyek megsemmisülése, szolgáltatásaik vagy elérhetőségük csökkenése egy adott felhasználói kör létére, lét- és működési feltételeire negatív hatást gyakorol.

A kritikus infrastruktúrák védelme alapvetően nemzeti feladat, saját felelősség szerint kialakítandó tevékenység, amelyre vonatkozóan az EU általános iránymutatásokat fogalmazott meg azzal a céllal, hogy minden tagállamban felhívja a figyelmet a várható, és potenciálisan valószínűsíthető esetek jelentőségére.

Fontos, hogy bevonjuk az érintetteket az állami felügyelettől a fogyasztói felhasználásig. Közösen kell törekednünk arra, hogy biztosítsuk a létfontosságú infrastruktúraelemek által nyújtott szolgáltatások országos, területi és akár helyi szinten történő folyamatosságát egyaránt.

A kritikusinfrastruktúra-védelemmel kapcsolatos feladatai ellátása során a professzionális integrált katasztrófavédelmi szervezet kiemelt célja a lakosság életének és vagyonának, biztonságának, a kiemelkedő társadalmi jelentőségű közszolgáltatások folytonosságának biztosítása, valamint a meglévő közfeladatok (a közbiztonság) hatékonyabb ellátása.


A közszolgáltatások biztonsága télen - Közszolgáltatás téli időjárási körülmények között

A téli időjárás általában akkor okoz problémát, ha a hőmérséklet tartósan, és jelentősen alacsonyabb az megszokottnál, illetve ha a megszokott mértéket jelentősen meghaladó mennyiségű hó esik. Az ilyen szélsőséges téli időjárás nem túl gyakori, bekövetkezésére azonban számítani lehet. A hőmérséklet jelentős mértékű csökkenését az meteorológiai szakemberek viszonylag nagy pontossággal előre tudják jelezni, így általában van idő a felkészülésre.

Ebben az időszakban célszerű naponta megtekinteni az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapját http://www.met.hu. A nagy hideg hatására a vegyi üzemekben a különböző kültéri területen lévő szerelvények lefagyhatnak, az érzékelők működésképtelenné válhatnak, a csővezetékekben lévő anyagból a víz kifagyhat, ez duguláshoz, esetleg a csővezeték töréséhez vezethet.Az elektromos áram fokozottabb használata miatt átmeneti zavarok keletkezhetnek az áramszolgáltatásban, amely befolyással lehet egyes folyamatirányítási rendszer működésére is.

Hol lehet bejelenteni, ha ... nincs áram /gáz/ megközelíthetetlen a település...

Áramszolgáltatók elérhetőségei
 
 
E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt.
Szolnoki ÜIK
 
Szolnok 5000 Verseghy út 3.
 
Üzemirányító: +36 56 506-120
 
 
EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft.
 
Üzemirányító központ (KDSZ)
 
Szeged 6726 Temesvári krt. 27-29.
 
Tel:+36 62 565-777
 
      +36 62 420-785
 
 
 
 
Gázszolgáltatók elérhetőségei:      
              
DÉGÁZ ZRt.
6724 Szeged, Pulcz u. 44.           
honlap: www.degaz.hu            
Telefonszám: a honlap Ügyfélszolgálati információk menüpont alatt.       
e-mail: ugyfel@degaz.hu             

A speciális téli munkavégzés szabályai, a kültéren alkalmazott munkaeszközök jellemzői

Ahogyan a nyári forróságban, úgy a dermesztő hidegben is speciális kötelezettségei vannak a munkaadóknak. A mínusz fokokban a szabad ég alatt vagy hideg irodában dolgozóknak védőfelszerelés, extra pihenőidő és kötelező forró védőital jár. A szabályokat érdemes betartani: a mulasztás akár több millió forintjába is kerülhet a cégeknek.

A 3/2002. (II.8.)SzCsM-EüM együttes rendelet 7. § (8) bekezdése rendelkezik a kedvezőtlen klímakörnyezetben történő munkavégzés szabályairól, így a hidegben történő munkavégzésről is. Abban az esetben minősül hidegnek a munkahely, ha a várható napi középhőmérséklet a +4 °C-ot nem haladja meg szabadtéri munkahelyen, illetve zárttéri munkahelyen nem éri el a +10 °C-ot a munkaidő több mint felében.

A pihenő- és melegedőhely szintén előírás a kinti, hideg munkavégzés esetén. Követelmény, hogy a helyiség alkalmas legyen pihenésre, illetve az átlaghőmérsékletnél melegebb legyen.

A szabályozás értelmében óránként 5 perc pihenőidőt kell biztosítani a dolgozók számára, hogy a melegedőhelyen elfogyaszthassák teájukat. Nagyobb hidegben a munkáltató természetesen ennél több időt is szánhat a szabadban dolgozó alkalmazottak átmelegedésére. A fenti előírásokon túl a munkáltató dönthet úgy, hogy más módon teszi elviselhetőbbé a téli időszakot és a nagy hideget a dolgozók számára.

 • a szervezett munkavégzés a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény és a 3/2002. (II. 8) SzCsM-EüM együttes rendeletben meghatározottak szerint;
 • hólapát, csákány (a szerszám állapotát használat előtt ellenőrizni kell);
 • motoros hóeke (a használati utasításban foglaltak betartása fontos);
 • a kéziszerszámok fogásbiztonsága csökken a különféle kesztyűk használata és a hidegben elgémberedő ujjak miatt;
 • az elektromos szerszámok kültéri használatánál fokozott figyelmet kell fordítani az esetleges beázás miatt az áramütés veszélyeire;
 • a munkavégzés általános veszélyei kiegészülnek a csúszós felületek és a vastag öltözet okozta nehezebb mozgás miatti veszélyekkel.

Forrás és egyéb információk: http://www.mfor.hu/cikkek/Munkavegzes_hidegben__hatosagi_ellenorzesek_lehetnek.html


A szabadban tartózkodás téli szabályai - Ruházat, réteges öltözködés

 • Fontos a réteges öltözködés, pamut, vagy egyéb nedvszívó alsóruházat.
 • A vizes ruhát lehetőség szerint azonnal le kell cserélni szárazra.
 • Külön figyelmet kell fordítani a meleg, száraz, vízzáró lábbelik használatára.

Nagyon fontos, hogy a kabátunk alatt több rétegben viseljünk ruhadarabokat, hiszen így felvehetjük a harcot a hideg ellen, de le is vehetjük azt, ami felesleges.

Az őszi és téli hidegben nem feltétlenül az jut először eszünkbe, hogy levegyünk magunkról akár csak egy pulóvert is. Inkább még jobban felöltöznénk. Ez azonban nem feltétlenül az egyetlen megoldás. Lássuk, milyen rétegeket kell magunkra ölteni ahhoz, hogy ruházatunk ne csak divatos legyen, hanem a hideg ártalmaitól, a megfázástól, a náthától is megvédjen bennünket.

A legalsó réteg:

Nagyon fontos, talán téli öltözetünk legfontosabb rétege. Télen elengedhetetlen a szárazon tartás, ezért muszáj, hogy a legalsó rétegnek megfelelő ruhaneműt válasszunk. Olyat, amely felszívja és elpárologtatja a nedvességet.

A középső réteg:

Ez a réteg segít megőrizni a meleget, ezért hőtartó rétegnek is nevezzük. Ám nem mindenkinek van szüksége még plusz melegre. Ebben a rétegben könnyű, de hőtartó, polár anyagokból készült darabokat viseljünk!

Felső réteg

Ez a réteg az "attól függ" kategória. Azaz az időjárás függvénye, hiszen itt a szélálló dzsekiről, kabátról van szó. Ez elengedhetetlen a hideg téli szél ellen. Olyan darabot válasszunk, amely nem engedi, hogy a szél a nyirkos alsó rétegig hatoljon, de kiengedi a hőt.

A réteges öltözködés különösen testedzéskor nagyon fontos, hiszen így a keletkező izzadságot könnyedén elpárologtatja az öltözet, nem alakul ki a vizes érzés. A hideg beköszöntével érdemes betartani a réteges öltözködés szabályait, hiszen ezzel komoly lépéseket tehetünk a betegség megelőzése érdekében.

Forrás és egyéb információk: http://www.hazipatika.com/topics/natha_influenza/articles/A_reteges_oltozkodes?aid=20061006101635


Téli sportok Magyarországon és külföldön - Tájékozódás a téli természetben

Megfelelő térkép, tájoló és ezek ismerete, feltöltött mobiltelefon szükséges az elinduláshoz. A hiányos ismeretek súlyos következményekkel járnak, mert a meredek, ismeretlen, esetleg sziklás terepen könnyebb eltévedni, különösen rossz látási viszonyok között, pl. ködben, havazáskor. Készüljön fel előre az útvonal, a pihenőhelyek, a segítségkérésre alkalmas eszközök megismerésével.


A szabadban tartózkodás téli szabályai - Étkezés, italfogyasztás

Sokan úgy gondolják, hogy télen a hidegben többet kell enni, s gyakran a nehezebb, zsírosabb, laktatóbb ételeket választják. Ennek következménye, hogy a tavasz kezdetén néhány kilóval többet nyom alattunk a mérleg, emellett még fáradtak, levertek is vagyunk, amit a téli hónapokban kialakult vitaminhiánynak tulajdonítunk. Van benne igazság, de nem feltétlenül kell, hogy mindez így történjen.

Egy kis odafigyeléssel (táplálkozás, az életmód terén), csökkenthetők a szervezetünket terhelő, évszakhoz kötődő kellemetlenségek. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a helyes életvitel, a megfelelő mennyiségű és intenzitású testmozgás nemcsak nyáron, hanem a hidegebb hónapokban is megvalósítható.
 
Tény, hogy a tavaszi és a nyári hónapokban sokkal több zöldség és gyümölcs érhető el és fogyasztható, azonban a megfelelő vitamin- és ásványi anyagbevitel télen is megoldható. A déli gyümölcsök számos fajtája ma már Magyarországon is egész évben kapható. A citrom, mandarin, narancs, kivi, grapefruit, valamint egyes zöldségfélék, pl. zöldpaprika, káposzta, karalábé, kelbimbó, karfiol jelentős C-vitamin források.

Télen, a gyakoribb légúti fertőzések megelőzésében is fontos szerepet játszanak, hiszen segítik az immunrendszer működését. Emellett antioxidáns, sejtvédő és a sebgyógyulást elősegítő hatásuk sem elhanyagolható. A felnőttek napi C-vitamin szükséglete 60 mg, amit megfelelő zöldség- és gyümölcsmennyiség fogyasztásával nem nehéz fedezni. Mivel a C-vitamin hiánya fáradékonysághoz és a fertőzésekkel szembeni ellenállóképesség csökkenéséhez vezet, fontos, hogy télen is megfelelő mennyiségben jusson a szervezetbe, lehetőleg nyers zöldségek, gyümölcsök formájában. Ennek azért nagy a jelentősége, mert a C-vitamin hő (sütés, főzés) hatására bomlik, és a készételben kevesebb található benőle, mint a nyersben. A zöldpaprikából, káposztából azonban finom saláták is készíthetők hőkezelés nélkül, illetve minimális hőkezeléssel.

Ha étrendünkben naponta szerepel változatosan zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű pékáru, gabonatermék, hús és húskészítmény, tej és tejtermék, valamint hetente halétel, száraz hüvelyes, olajos magvak, és heti három-négy tojás, akkor vitaminkészítmények nélkül is tudjuk biztosítani a szervezet vitamin- és ásványi anyag szükségletét.
 
A megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztással számos mikrotápanyagot juttatunk a szervezetbe. Magas víztartalmuk révén a folyadékszükséglet biztosításában is fontos szerepet játszanak. Egy felnőtt szervezetnek kb. napi 1,5-2 liter folyadékra van szüksége, ami a sportolás, testmozgás függvényében jelentősen megnövekedhet. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása fontos a szervezet sejtjeinek működéséhez, a fizikai erőnléthez (kevés folyadék fogyasztása esetén fáradékonyság, fejfájás léphet fel). Nyáron általában több folyadékot fogyasztunk a hőség miatt, de nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy a szervezetnek télen is működnie kell, ehhez a megfelelő mennyiségű folyadék nélkülözhetetlen.

A szabadban tartózkodás téli szabályai - A kihűlés, elfagyás veszélye és az ezzel kapcsolatos teendők

A fagyási sérülés elsősorban a lábakat, kezeket, orrot, füleket veszélyezteti, és komolyabb lehűlés esetén külső segítség nélkül nincs esély a fagyhalál elkerülésére.

A hideg hatására beindul a szervezet védekező mechanizmusa, amelynek következtében érösszehúzódás, érszűkület fenyegeti a hidegnek kitett területeket. A védekező üzemmód azonban hosszú távon káros következményekkel jár, hiszen a tartós érszűkület következtében sérül az adott területek oxigén- és tápanyagellátása.

Mindennek következtében a legkisebb erekben vérrögök keletkezhetnek, amelyek az adott erek elzáródásához, a keringés megszűnéséhez és végső soron szöveti elhaláshoz vezetnek.

A fagyási sérülés fokozatai:

 • Elsőfokú fagyás. Az elsőfokú fagyás a bőr fehéres, sárgás elszíneződésével jár, zsibbadó, égő érzés kíséri, néhány óra múlva vizenyő jelentkezhet. Napok múlva a fagyott testrészt borító bőr hámlani kezd, és ez hetekig tarthat.
 • Másodfokú fagyás. A másodfokú fagyást a bővérűség, a vizenyő, majd körülbelül 12 óra múlva a hólyagképződés jellemzi. A hólyagokban víztiszta vagy fehéres folyadék van, a hólyagokat vérbő szegély veszi körül. A vizenyő egy héten belül eltűnik, a hólyagok két-három hét alatt beszáradnak és helyükön fekete pörk alakul ki. A pörk leválása után sérülékeny, vékony lesz a bőr. Jellemző, hogy a bőr érzőműködése megszűnik, fonákérzés, illetve fájdalom jelentkezik.
 • Harmadfokú fagyás. Harmadfokú fagyás esetén a bőr teljes vastagságában sérül, de érintett lehet a bőralja is. A viaszos színű területről zavaros váladék szivárog, a sérült terület határán hólyagok alakulnak ki, az egész fagyott testrész megdagad. Napok alatt kialakulhatnak a mélyebb szövetek elhalására utaló tünetek is. Fekete, kemény, száraz pörk alakul ki, ami végül leválik, és a bőrön fekélyek képződnek. A harmadfokú fagyást kifejezett lüktető, nyilalló fájdalom kíséri.
 • Negyedfokú fagyás. Negyedfokú fagyás esetén a bőr, az izomszövet és a csont is elhal. Üszkösödés indul, a sérült szövet fekete, száraz, mumifikált.

A fagyási sérülések kezelése

 • A fagyás felismerése az előbb felsorolt tünetek alapján nem nehéz, a kezelést azonnal meg kell kezdeni! A végtagok felületes fagyását a helyszínen lehet úgy kezelni, hogy meleg kézzel tartós, állandó nyomást gyakorlunk a területre, dörzsölés nélkül.
 • Az ujjakat hónaljba helyezzük, a lábujjak és a sarok fagyása esetén a lábbelit le kell venni, a lábat megszárítani és száraz zoknival illetve egyéb száraz lábbelivel fedni.
 • A fagyási sérüléseket mindig szárazon, hintőporral kell kezelni, krémezni, a nedves kötés ellenjavallt.
 • A testhőmérsékletnél valamivel melegebb hőmérsékleten történő melegítés jelentős mértékben csökkentheti a szövetelhalást. Ha mindezt hideg környezetben kell megtennünk, akkor a fagyott részt nem szabad felmelegíteni, hiszen az újrafagyás során a szövetelhalás veszélye megnő.
 • A felmelegítést 32-40 C fokos vízzel a legcélszerűbb végezni, nem ajánlott a száraz meleg (kályha, nyílt tűz) használata, hiszen nehéz a hőmérsékletet szabályozni.
 • Felmelegítés után fontos a fertőzés megelőzése. Enyhe esetben fertőtlenítő hatású áztatással kezelhetjük a helyi fertőzéseket, míg mély fertőzések kezelésekor antibiotikumra is szükség lehet. Tetanuszoltás adása kötelező.
 • Sebészi beavatkozást a fagyás után eltelt egy-két héttel érdemes mérlegelni, hiszen amíg be nem bizonyosodik, hogy az adott terület valóban elhalt, addig kerülni kell a műtéti beavatkozást.

Forrás és egyéb információ: www.webbeteg.hu/cikkek/elsosegely/993/fagyasi-serules

Folyton hideg végtagok - Betegség tünete is lehet

 • Hideg időben végtagjaink hamar lehűlnek – a jelenség természetes, és ebben a formában egyáltalán nem kóros. A végtagok külső hőmérséklettől független, állandó hideg tapintása azonban betegség jele lehet, amit érdemes kivizsgáltatni.
 • A végtagok hőmérséklete a bennük tapasztalható véráramlás függvénye. Hideg környezetben a szervezet az élet fenntartásához nélkülözhetetlen szervekbe csoportosítja a vér nagy részét, hogy azokat melegen tartsa és változatlan tápanyag-, illetve oxigénellátással biztosítsa megfelelő működésüket. Ennek eredményeképpen a kevésbé lényeges perifériás részeken, mint a végtagok bőrében, relatív vérszegénység alakul ki s okoz hűvösséget.
 • Az állandóan hideg kéz és hideg láb hátterében valamilyen keringési vagy idegrendszeri problémát kell keresnünk, amely a végtagok rossz vérellátását okozza.

Forrás és egyéb információk: http://www.webbeteg.hu/cikkek/elsosegely/993/fagyasi-serules


A szabadban tartózkodás téli szabályai - Alkalmi szabadtéri „melegedők” tűz- és robbanásveszélyes helyzetei

Alkalmi melegedők kialakítása esetén be kell tartani a tűzrakás szabályait. Ismeretlen összetételű anyagot nem szabad a tűzre dobni. A tűz begyújtásához használt folyékony éghető anyagokat csak a tűz meggyújtása előtt szabad használni, a tárolóedényből közvetlenül az égési térbe, a felhasználandó tüzelőanyagra önteni tilos, mert robbanást, égési sérülést okozhat.


Téli sportok Magyarországon és külföldön - A kijelölt helyeken sportoljon

 • Tartsa be a biztonsági előírásokat!
 • Figyeljen az oktató instrukcióira! A sérülések gyakoribbak a kezdőknél, ráadásul a kezdetben beidegződött rossz szokásokat később sokkal nehezebb kijavítani.
 • Ellenőriztesse a felszerelését, vagy béreljen jó minőségű felszerelést használó cégtől.
 • Mindig a tudásának megfelelő felszerelést használja. A hosszabb sílécekkel nehezebb fordulni, a nem megfelelő kötés pedig balesetveszélyes.
 • A csizmát úgy kell megválasztani, hogy a boka ne tudjon benne mozogni.
 • Figyeljen oda, hogy a kötés megfelelő legyen! A külföldön szerzett sérülések ellátása sokkal több gonddal jár!
 • Bármi is történjen, ne a barátaitól kölcsönözzön felszerelést! Ez a sérülés kockázatát nyolcszorosára növeli!
 • Alaposan melegítsen be! Pár percig nyújtsa a combizmokat, a csípő és a fenék izmait!
 • Minden egyes alkalommal legalább 30 másodpercig tartsa ki a nyújtást. A nyújtás nem szabad, hogy fájjon!
 • Ismerje fel, mikor van szüksége egy kis pihenőre! A legtöbb sérülés délután illetve este történik, a fáradtság miatt.
 • Ne essen kísértésbe! Mindig csak a tudásszintjének megfelelő pályát válassza! A baleseti statisztikák arról árulkodnak, hogy sokkal nagyobb a baleset kockázata, ha egy sokkal tapasztaltabb partnerrel próbál meg lépést tartani.
 • Viseljen megfelelő, réteges ruházatot! Ne felejtse el a jó minőségű napszemüveget, védőszemüveget és a naptejet!
 • Viseljen védősisakot! Tudnia kell azonban, hogy egyetlen sisak sem védi teljesen azokat, akik túl gyorsan és/vagy vakmerően csúsznak.
 • Soha ne csússzon egyedül, és legyen tisztában azzal, hol van lavinaveszély. Fontos tudni, hogy a fák lelógó lombkoronája által takart hó-szakadék igen veszélyes. Ráadásul minél inkább próbál kikecmeregni belőle, annál jobban belesüllyed. A túlélés esélyei minimálisak, különösen, ha nincs velünk egy partner, aki segíthet kiszabadulni.
 • Sose próbáljon meg lezárt pályán lesiklani. Nem csak sérülési kockázattal, de esetlegesen büntetőjogi felelősséggel járhat. A lesiklópályák lezárásának jó oka van, még akkor is, ha annak oka az ön számára nem nyilvánvaló.


Téli sportok Magyarországon és külföldön - Ruházat és védőfelszerelés

A téli hidegben végzett sporttevékenység egyrészről kiváló egészséget és állóképességet igényel, másrészről pedig megfelelő felszerelést és ruházatot. Ha ezek közül valamelyik hiányzik, megnő a sérülés veszélye. Könnyű belátni, hogy a téli,  0 C fok alatti sportoláshoz réteges, meleg öltözékre van szükségünk, hogy az izmok, ízületek és szalagok megfelelő hőmérsékletben "dolgozhassanak". Rossz öltözékkel veszélyeztetjük izmaink, ízületeink egészségi állapotát, amelyek erős igénybevétel esetén könnyen törhetnek, szakadhatnak.


Téli sportok Magyarországon és külföldön - Tájékozódás a téli természetben

Megfelelő térkép, tájoló és ezek ismerete, feltöltött mobiltelefon szükséges az elinduláshoz. A hiányos ismeretek súlyos következményekkel járnak, mert a meredek, ismeretlen, esetleg sziklás terepen könnyebb eltévedni, különösen rossz látási viszonyok között, pl. ködben, havazáskor. Készüljön fel előre az útvonal, a pihenőhelyek, a segítségkérésre alkalmas eszközök megismerésével.


Téli sportok Magyarországon és külföldön - Jellemző sportsérülések

A síbalesetek többsége azért következik be, mert nem kellőképpen melegítünk be, csak félvállról vesszük a szervezetünk felkészítését, vagy hiányos a védőfelszerelés. Pedig alapos bemelegítéssel, védőeszközök használatával (fejvédő sisak) nagymértékben csökkenthetjük a sérülés esélyét. A leggyakoribb sérülések a térd, a kéz, a vállöv és a fej sérülései. Ha izomzatunkat, ízületeinket és ínszalagjainkat terhelés előtt alaposan átmozgatjuk, akkor baleset esetén jó esélyünk van arra, hogy ízületeink, illetve szalagjaink "csak" megnyúlnak, és nem szakadnak el. Téli sportoláskor legtöbben esés vagy ütközés miatt sérülnek meg, de a nagy hideg is okozhat gondokat.

Téli sportok Magyarországon és külföldön - Azonnali segítségnyújtási lehetőségek

A sportolásra kijelölt helyeken általában elsősegély állomások működnek, de laikus segítségnyújtás során alkalmazni kell a végtagok rögzítésére, vérzéscsillapításra vonatkozó szabályokat. Eszméletvesztés, gerincsérülés gyanúja, komolyabb sérülés esetén hívjon mentőt.


Téli sportok Magyarországon és külföldön - Korcsolyázás, sportolás helyének megválasztása

Befagyott állóvíz esetén: A part közelében a jég rendszerint vékonyabb, néha üreges, ezért könnyebben törik. Beszűküléseknél az áramlatok gyengíthetik a jeget, a meleg források különösen veszélyesek, mert olykor csak elvékonyítják a jeget, ami nem látható.
 
Befagyott folyóvizek esetén:
 • Folyókanyarok külső oldalán is vékony jégréteggel kell számolni. Sebes folyású, vagy kőtömbökkel telített szakaszon a jég szintén lényegesen vékonyabb.
 • A jégre lépés előtt vizsgáljuk meg annak minőségét. A legbiztonságosabb a jól átlátszó, homogén állapotú jég.
 • Kevésbé biztonságos a hójég, amely nem átlátszó – a hóra esett eső vagy az olvadás hatására –, állaga kásásnak tűnik. A legbizonytalanabb az üreges jég, amely lehet ugyan átlátszó, de a jég belsejében jól látható légbuborékok képződtek. Ennek a legkisebb a teherbírása.
 • Sűrű hótakaró alatt a jég vékonyabb, mint a hómentes helyeken. Legalább 8-10 cm-es jégtakaró szükséges a biztonságos téli jeges sportoláshoz, de 12 cm-es jégvastagság esetén már biztonságban érezhetjük magunkat. A jég a tavakon, nyílt vizeken soha nem egyforma vastag, ezért ne kíséreljünk meg rajta átkelni.
Fontos tanácsok:  Soha ne egyedül menjünk a jégre! Legalább ketten, optimális esetben hárman együtt sportoljunk, így tudunk egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni baj esetén. Fontos a ruházat helyes megválasztása. Testhez simuló több rétegű, lehetőleg kis nedvszívó tulajdonságú (termo, orkán, pamut) ruhákat válasszunk. Ezek lassan engedik át a vizet, így ha vízbe esünk nem nagy súllyal húznak le és lassabban hűl ki a testünk. A jégen nyugodtan és egyenletesen lépkedjünk, ha elesünk, a jég még könnyebben beszakad. Síbottal vagy bottal ellenőrizzük az előttünk lévő jég vastagságát, szilárdságát.

Téli sportok Magyarországon és külföldön - A jég beszakadása esetén követendő magatartás

 • A jég beszakadását rendszerint már előre jelzi a ropogás és a recsegés, valamint a jég felületének süllyedése. Ekkor a beszakadás esetleg még elkerülhető.
 • Azonnal hasaljunk a jégre (nagy fekvési felület), lehetőleg arccal a part felé. Lassú, nyugodt mozdulatokkal (mindig a lehető legnagyobb felfekvési felületen) kússzunk a part felé.
 • Ha a jég a korábbi előjelek nélkül beszakad, vagy túlságosan későn reagálunk és beszakadt alattunk, azonnal tárjuk szét karunkat és dőljünk előre, minden eszközzel gátoljuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk vagy lemerüljünk a vízbe.

Ha a jégfelület alá kerülünk:

 • Tartsuk nyitva a szemünket és nézzünk felfelé.
 • Ha a jég hóval fedett, a közelben levő jégtörés helyét a fénysugár alapján fel lehet ismerni. Ha a jeget nem fedi hó, a víz és a jég egyforma fénytörése miatt a jég beszakadásának helye csak igen nehezen ismerhető fel. Folyóvíz esetén az áramlás miatt a jég beszakadásának helyét valószínűleg akkor sem lehet már elérni, ha tudjuk, hogy hol van, a túlélés esélye ilyenkor igen csekély.
 • Próbáljuk meg a felsőtestünkkel újból a jégfelület fölé jutni. Végezzünk lábunkkal lökésszerű úszó mozdulatokat, a karunkkal és súlyáthelyezéssel segítsük a lábmunkát. Amennyiben így nem sikerül a jég fölé jutni, próbáljunk meg a jég beszakadásának helyével szembeni oldalon egyik lábunkkal a jég felületére jutni és ezután a kezünkre és lábunkra támaszkodva testünket oldalt a jégfelületre tolni.
 • Ha a jég újból beszakad, vágjunk magunknak utat a part felé, addig míg ki nem jutunk a partra vagy teherbíró jégfelülethez nem érünk. A víz hőmérséklete a jégfelület alatt 0-4 C, vagyis már 20-30 másodperc után hidegsokk következhet be (vérkeringési zavarok, a szívműködés leállása).


Téli sportok Magyarországon és külföldön - A jégről mentés szabályai

Mások bajba kerülése esetén a következő módon nyújthatunk segítséget:

 • Ne egyenes tartásban, hanem hason csúszva közelítsük meg a jég közé került embert (ellenkező esetben mi is veszélybe kerülhetünk, mert alattunk is beszakadhat a jég).
 • Ne közelítsük meg egészen a jég beszakadásának helyét (a jég törékeny). Az utolsó szakaszt hidaljuk át segédeszközökkel (hosszú ággal, bottal, kötéllel, nadrágszíjjal esetleg többet összekötve, vagy ruhadarabokkal).
 • Vigyázat: ne húzzuk ki a szerencsétlenül jártat a ruhája ujjánál fogva, mert ruhája a varrásoknál könnyen elszakadhat.
 • Ha több ember van a helyszínen, akkor alkossunk láncot úgy, hogy mindenki hason fekve az előtte lévő lábát fogja. Így az elől lévő embert a mentés során a többiek hatékonyan támogatják.
 • Az odanyújtott segédeszközökkel húzzuk ki a szerencsétlenül jártat a jégre, majd a beszakadás helyétől a partra.
 • Ha a szerencsétlenül járt már a jég alá került, már csak felkészült szakemberek tehetnek kísérletet a mentésre, azonnal értesíteni kell tehát a tűzoltóságot 105-ös segélyhívó számon.
 • A jeges vízből mentett embert ne vigyük azonnal túlfűtött, meleg helyre. Miután jeges ruházatától megszabadítottuk, dörzsöléssel próbáljuk a vérkeringését beindítani. Az ilyen embert minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni.
 • Ha van mobiltelefonunk, azt mindig feltöltött állapotban vigyük magunkkal, így azonnal tudunk segítséget hívni. Érdemes figyelembe venni, hogy a mobiltelefon akkumulátora nagy hidegben hamarabb lemerülhet.
 • A közismert segélykérő telefonszámok ingyenesek, ezért a telefonkártya feltöltöttségétől függetlenül hívhatók. Ezek: 112, 105, 104, 107. Bejelentéskor mondjuk el nevünket, telefonszámunkat, valamint azt, hogy hol és mi történt.


Téli sportok Magyarországon és külföldön - Sportolásra kijelölt helyek Magyarországon

A téli sportokra kijelölt helyekről az interneten, újságokban, illetve a szállásokon lehet érdeklődni. A legnépszerűbb helyek hazánkban:

 • Bánkút
 • Normafa
 • Dobogókő
 • Galyatető
 • Kékestető
 • Szilvásvárad
 • Balaton (északi part – Tihanyi Belső-tó)
 • Velencei-tó
 • nagyvárosok műjégpályái (pl.: felújított Fővárosi Önkormányzat Városligeti Műjégpálya)

Téli sportok Magyarországon és külföldön - A téli sportok veszélyei külföldön

 • Az 1.000-4.000 méter magas hegyek felépítése, a meredek lejtők és a meteorológiai viszonyok igen eltérnek a hazaitól. Kétezer méterig mindenki felmehet, de figyelembe kell venni, hogy a levegő hidegebb (100 méterenként 0,5-1 C fokkal), tisztább, por- és baktériummentes. Ezért is érdemes oda menni. Csökken a levegő nyomása és az oxigén tartalma, de ez még alig érezhető. A magashegyi túrázás ezért is olyan népszerű, mert igen élvezetes, üdít, frissít és gyönyörködtet. Nagymértékben növeli a szív, a tüdő és a láb izomzatának erejét, javítja az étvágyat és mégis fogyaszt, csökkenti a vér zsír- és koleszterin tartalmát. A magashegyi túrázásnak vannak azonban veszélyei, ezért kétezer méter felett a túrázást már csak az egészségeseknek lehet ajánlani. A magashegyek veszélyei lehetnek objektívek, amelyek a magashegyek sajátosságából erednek és szubjektívek, amelyek az emberek helytelen magatartásából adódnak.
 • A hirtelen változások, váratlanul érkező havazás, magashegyi vihar, zivatar, felhőszakadás, köd, a főn, az erős napsütés, a hirtelen jött nagy hideg: az időjárás veszélyeire fel kell készülni a meteorológiai jelentések figyelésével. Megfelelő tartalék öltözet vitelével még melegben is! Vihar esetén időben védett helyre kell húzódni, ott várakozni (ez lehet több nap is), vagy időben vissza kell fordulni.
 • Könnyebben keletkeznek lavinák 17-80 fokos hólejtőn friss hóban, vagy olvadáskor, ezek ráadásul nehezen kiszámíthatók. Vegyük komolyan a lavina előrejelzést, figyelmeztetést. Normál turistaúton temetett be a lavina 16 komárnói diákot a Magas-Tátrában. Ha nem lehet elkerülni a lavinaveszélyes helyet, akkor úgy menjünk, hogy egyszerre csak egy-két ember legyen a veszélyes helyen. Lehetőleg esésvonalban közlekedjünk, inkább a kitett gerinceken menjünk. A lavinazsinór, a jelző rádió nem véd, csak a megtalálást segítheti elő. A magashegységekben a lavinák okozzák a legtöbb halálos balesetet.
 • A kőhullás a meredek sziklás lejtőkön napsütésben gyakori. Az ilyen helyeket is célszerű elkerülni, viseljünk sisakot vagy sapkát, ha kell a fejünk fölé tartott hátizsákkal is védekezhetünk. A köveket a túrázók is elindíthatják, ezért óvatosan mozogjunk, a csoport minél közelebb menjen egymáshoz.

Téli sportok Magyarországon és külföldön - Segítségkérés külföldön

 • Kiutazás előtt tájékozódjon az adott ország segélyhívó telefonszámairól.
 • Az EU tagországaiban tett utazásunk során is bajba kerülhetünk, és gyors segítségre lehet szükségünk. Ilyenkor úgy kell eljárnunk, mint idehaza: fel kell hívnunk a helyi rendőrség, mentők vagy tűzoltók segélyhívó számát. Amennyiben ezt nem tudjuk, jó megjegyezni az Európai Unió központi segélyhívó számát: 112
 • Ez a segélyhívószám valamennyi tagországban egységesen működik, napi 24 órában. A 112-es hívószám mobiltelefonról is elküldhető nemcsak az EU tagországaiból, hanem a világ bármely országából.
 • A segélyhívásra az hívás kezelője az adott ország nyelvén és minden esetben angolul válaszol.
 • Az európai uniós segélyhívón kívül érdemes megjegyezni a tagországok saját segélyhívó számait is:
ország rendőrség mentők tűzoltóság
Ausztria 133 144 122
Belgium 101 100 100
Bulgária 166 150 160
Ciprus 199 199 199
Csehország 158 155 150
Dánia 112 112 112
Egyesült Királyság 999 999 999
Észtország 110 112 112
Finnország 112 112 112
Franciaország 17 15 18
Görögország 100 166 199
Hollandia 112 112 112
Horvátország 92 94 93
Írország 999 999 999
Lengyelország 997 999 998
Lettország 02 03 01
Litvánia 113 112 112
Macedónia 112 124 123
Magyarország 107 104 105
Málta 191 196 199
Montenegro 122 124 123
Németország 110 112 112
Norvégia 112 113 110
Olaszország 113 118 115
Portugália 112 112 112
Románia 995 961 981
Spanyolország 091 061 080
Svájc 117 144 118
Svédország 112 112 112
Szerbia 92 93 94
Szlovákia 158 150 150
Szlovénia 113 112 112
Törökország 115 112 110
Ukrajna 02 03 01

Téli sportok Magyarországon és külföldön - Baleseti ellátás külföldön

 • A felmérések szerint csak a külföldre utazók harmada köt utasbiztosítást. Ennek egyik oka, hogy sokan úgy gondolják, nincs rá szükség, ha uniós országba mennek, hiszen ott a TAJ-kártya. A kellemetlen meglepetés akkor éri őket, amikor kiderül, hogy a külföldön kapott orvosi kezelésekre külföldi szabályok vonatkoznak. Az adott ország szabályai és árai. A legsúlyosabb anyagi megterhelést legtöbbször az esetenként több százezer forintos önrész jelenti.
 • Az EEK (Európai Egészségbiztosítási Kártya) hasznosnak bizonyulhat, ha uniós országba utazunk, de figyelembe kell vennünk, hogy ez nem utasbiztosítás, és nem óv meg minket a súlyos anyagi megterheléstől, ha valami balul sül el. Az alábbiakban az EEK és az utasbiztosítás közötti legfontosabb különbségeket soroljuk fel:
 • Míg az EEK-val csak szerződött egészségügyi szolgáltatóhoz fordulhatunk, addig az utasbiztosítás a magánorvosi ellátást is fizeti.
 • Míg az EEK csak a szükséges orvosi ellátást fedezi, addig az utasbiztosítás egyéb, a biztosítási szerződésben rögzített esetekre is fedezetet nyújt (pl.: poggyászbiztosítás, halottszállítás, hozzátartozók kiutazása, ellátása, assistance stb.)
 • Az utasbiztosítás csak a szerződésben meghatározott összeg erejéig téríti az ellátást.
 • Ha csak EEK-val rendelkezik a biztosított, akkor az önrészt neki kell fizetnie, és nem számíthat annak visszatérítésére. Ezzel szemben az utasbiztosítás az önrészt is fedezi.
 • Bizonyos tagállamokban, ha csak EEK-val rendelkezik a biztosított, akkor az ellátások költségeit meg kell előlegeznie. Ezzel szemben az utasbiztosítással rendelkezők ellátását minden tagállamban a biztosító fizeti.
 • A legjobb, ha évente egyszer kiváltja az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, és minden utazás előtt utasbiztosítást köt. Ez utóbbinak átlagosan napi 300 forint az ára, így igazán nem éri meg kockáztatnunk, hiszen a külföldi kórházakban a legalapvetőbb vizsgálatokért is elkérhetnek 2-3 ezer forintnak megfelelő eurót, egy komolyabb műtét, például lábtörés önrésze pedig 100 ezres nagyságrendű is lehet.
 • Egy-egy utazás előtt érdemes végiggondolnunk, milyen baj érhet minket, és ennek megfelelően próbálni valamennyire felkészülni a váratlan eseményekre. Az utasbiztosítás megkötésénél el kell döntenünk, hogy mekkora értékhatárra kívánunk szerződni. Ehhez elsősorban azt kell átgondolnunk, hogy milyen messzire megyünk, mennyi időre utazunk, és hogy milyen kockázatokat vállalunk (pl.: sporttevékenység). Komolyabb kockázatok esetében a biztosító kiegészítő elemeket is tud ajánlani.
Az utasbiztosítás az utazási kockázatokon túl a következőkre terjed ki:
 • a beteg vagy sérült biztosított hazajuttatása
 • a beteg látogatójának kiutaztatása
 • ha a biztosított kórházba kerül, a gyermekeinek a hazajuttatása
 • információnyújtás a biztosított részére
 • tolmács biztosítása
 • sürgős esetben a családtagok értesítése, tájékoztatása
 • holttest hazaszállítása
 • a poggyász késése esetén az emiatt megvásárolt szükségleti cikkek (fehérnemű, tisztálkodó szerek stb.) térítése
 • a tervezettnél hosszabb idejű kint tartózkodás költségeinek térítése
 • úti okmányok elvesztése esetén a pótlás költségeinek térítése
 • pénzsegély biztosítása
 • jogi védelem (ügyvédi költség, óvadék stb.)
 • személygépjármű hazaszállítása
 • felelősségbiztosítás (akaratlanul, másnak okozott kár esetére)
 • nem orvosi jellegű ellátás költségeinek fedezése
 • a tervezettnél korábbi hazautazás megszervezése, költségeinek fedezése

Forrás és egyéb információk: http://www.aegondirekt.hu/biztositas/utasbiztositas/tudastar/utasbiztositas-gyakori-balesetek-a-sipalyan.php


Fertőzések

 • A felső légúti betegségek fő szezonja az őszi-téli, kora tavaszi időszak. Ilyenkor az időjárás kedvez a kórokozók szaporodásának.
 • Ebben az időszakban lehetőleg fogyasszunk vitaminban gazdag gyümölcsféléket, citrusféléket, kerüljük a zárt zsúfolt tereket.
 • Fontos, hogy a hűvös idő ellenére is rendszeresen mozogjunk a szabad levegőn. Napi néhány perces séta, sportosabbaknak a futás, nem csak a közérzetnek tesz jót, hanem véd a megfázástól is.
 • Használjon papírzsebkendőt, mosson gyakran kezet és fordítson nagyobb figyelmet a személyi higiéniára!