Hírek


Összevont gyakorlatot tartott három járási önkéntes mentőcsoport
2014. május 26. 13:21
Baján, a Petőfi-szigeten volt a rendszerbe állító és minősítő gyakorlata a Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területén megalakított kalocsai Wesselényi, a bácsalmási Kígyós és a bajai Sugovica Önkéntes Járási Mentőcsoportoknak, május 24-25-én.

A mentőcsoportok az árvízi védekezésben való közreműködésre alakultak, így a szervezők valamennyi árvízi káros jelenség elleni fellépést oktatták, gyakoroltatták be a mentőcsoportokkal. A 36 órás gyakorlaton megtanulták, illetve átismételték a nyúlgát, a bordásmegtámasztás, az ellennyomó medence készítését. Az önkéntesek részt vettek a géppel kiépített védmű készítésében is, ahol a hangsúly a gépkezelők és a mentőcsoportok tagjainak az együttműködésére helyeződött. A kutatási-mentési komponens fő alkotóelemét a - Baján már hosszú ideje jól működő - búváregyesület tagjai adták. Ők az árvízvédekezéshez kapcsolódó tevékenységüket gyakorolták (töltésfóliázás vízoldalon, elsüllyedt gépjármű keresése illetve személy kimentése vízből). A mentőcsoportokból összeállított teamek minden foglalkozási helyen két órát töltöttek. A felkészült foglalkozásvezetők az elméleti ismereteket az erre az alkalomra készített tevékenységsort és az építés sematikus ábráját tartalmazó tábláról oktatták. Ezt követően a védekezési fogások bemutatása, majd a védmű megépítése következett. A gyakorlat színvonalát emelte, hogy az ideiglenes védművek megépítendő szintjeit geodéziai műszerrel állapították meg, illetve a résztvevő gépkezelők és a búvárok profi gyakorlattal végezték tevékenységüket. A védelmi tevékenység alatt a logisztikai komponensbe beosztottak felépítették a létszámnak megfelelő sátrakat és berendezték azokat a pihenéshez. A gyakorlatot megtekintette Kalocsa Helyi Védelmi Bizottság elnöke, Kalocsa város polgármestere, Baja Helyi Védelmi Bizottság elnöke és Bácsalmás Helyi Védelmi Bizottság elnöke is. A Bács-Kiskun megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese Gyapjas János tű. őrnagy, a polgári védelmi főfelügyelő, Farkasné Fazekas Mária tű. alezredes minősítette a végrehajtott feladatsorokat és a Sugovica és a Wesselényi Mentőcsoportok részére a minősítést megadta. A minősítő bizottság a bácsalmási Kígyós Mentőcsoport rendszerbeállító gyakorlatát elfogadta, a minősítésre 2014. június 28-án, Bácsalmáson kerül sor. A minősítésben részt vett és a vízügyi szakmai támogatást már a gyakorlat szervezésétől Konyár Zoltán az ADUVIZIG munkatársa biztosította.

 

Fotók: Szőkéné Magony Mária tű. zászlós, katasztrófavédelmi megbízott - Kalocsa HTP


 

Kapcsolódó képek:

Összevont gyakorlatot tartott három járási önkéntes mentőcsoport Összevont gyakorlatot tartott három járási önkéntes mentőcsoport Összevont gyakorlatot tartott három járási önkéntes mentőcsoport
>>> További képek a galériában <<<