Hírek


Tiszakécske adott otthont a Tisza-Part Járási Mentőcsoport minősítő gyakorlatának
2014. június 02. 16:48
A Tiszakécskei Járás önkéntes mentőcsoportja a Tisza-Part Mentőcsoport rendszerbe állító és minősítő gyakorlaton vett részt, május 31-én.

A Tisza-Part Mentőcsoport minősítője; Farkasné Fazekas Mária tűzoltó alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő összefoglalta a nap eseményeit és az előzményeket: - Az utolsó évtizedek katasztrófái rádöbbentettek bennünket arra, hogy a hivatásos erők mellett önkéntesekre is szükség van. Nagyon fontos, hogy ezek az önkéntesek megfelelő felkészültségűek legyenek, éppen ezért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kiadott egy szervezeti, műveleti irányelvet az egyes szakmai ágaknak, hogy milyen minősítésnek kell megfelelniük ahhoz, hogy egy-egy kárterületen beavatkozást végezzenek. 2012-ben útjára bocsájtottuk a megyei mentőcsoportok megalakítását, akkor alakult meg és szerezte meg a minősítését komplex árvízi védekezés szakterületre a Bács-Kiskun megyei Petőfi Mentőcsoport. Ezt követően 2013-ban a járások veszélyeztetettségének figyelembe vételével végeztünk toborzást, hogy megalakíthassuk a járási mentőcsoportokat is.  Így alakult meg a Tiszakécskei Járásban a Tisza-Part Mentőcsoport, amely a mai napon rendszerbe állító és minősítő gyakorlaton hajtott végre feladatokat. A mentőcsoport tizenkét órás készenléti idejű, tehát a riasztástól számított tizenkét órán belül kell készen állni a csoport tagjainak a beavatkozásra. A riasztás jelen esetben május 30-án este nyolc órakor történt és reggel nyolc órára kellett a megadott helyszínre érkezniük az önkénteseknek. A gyülekezési hely a tiszakécskei Szabadstrand volt, ahol először egy munkavédelmi oktatást, majd egy elsősegélynyújtó felkészítést, továbbá egy viszonylag átfogó vízügyi képzést kaptak a résztvevők.

Az önkéntesek első feladata homokzsákolás volt, illetve különböző védművek kiépítése. Ezzel egy időben folyt a Petőfi Mentőcsoport éves gyakorlata.  A megyei önkéntesek vízből mentési feladatot és tereptájékozódási gyakorlatot hajtottak végre.

A katasztrófavédelmi gyakorlatot a helyszínen szemlézte Dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is, aki elégedett volt az önkéntesek munkájával. - Szükséges, hogy Tiszakécskén és környékén, egészen pontosan a járásban legyenek olyan önkéntes, kiképzett katasztrófavédelmi mentőcsoportok, akik veszélyhelyzet esetén képesek beavatkozni, tudják, miként kell végrehajtani az egyes mozzanatokat – mondta el az ezredes. Úgy gondolom, a mai napon az önkéntesek nagyon jól ellátták feladatukat. Nagyon fontos, hogy ezeket a tevékenységeket magukra és a mentettekre nézve is teljes biztonsággal hajtsák végre. A Petőfi Mentőcsoport és a Tisza-Part Mentőcsoport gyakorlatát azért is tettük egy napra, hogy az önkéntesek megismerjék egymást, hiszen a jövőben is többször fognak együtt mentési feladatokat ellátni.

Laczkó Zoltán, tűzoltó őrnagy, a Petőfi Mentőcsoport parancsnoka a vízből mentési feladatok szakmai irányítását követően beszélt a végrehajtott feladatokról: - A gyakorlatterv szerint árvízi helyzetben felmerülő esetleges feladatokat gyakoroltuk ma, mint pl. a vízben eltűnt személyek kutatása, a víz alatt végzendő árvízi műtárgyak lezárása, motorcsónak vízre tétele és kivétele, elakadt járművek csörlővel történő kiszabadítása. A másik kárhelyszínen pedig  a KÖTIVIZIG szakemberei által koordinált feladatokat hajtottunk végre, mint pl.: nyúlgát és ellennyomó medence építése, melyhez homokzsákdepózást végeztünk. A megyei mentőcsoportban többek között bajai, kunszentmiklósi, katymári, tiszakécskei, lakiteleki, bácsbokodi és csépai egységek hajtanak végre önkéntes mentési feladatokat. A Petőfi Mentőcsoport a tavalyi nagy dunai árvíznél teljesített ,,élesben” katasztrófavédelmi feladatokat, tagszervezetei pedig az elmúlt évtizedekben már sokszor dolgoztak komoly katasztrófavédelmi helyzetben.

A szombati gyakorlathoz a helyszínt Kovács Ernő, Tiszakécske Város polgármesterének támogatásával a település önkormányzata biztosította. Az önkéntesek étkeztetéséhez pedig a következő támogatók járultak hozzá: Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Megyei Védelmi Bizottság, Fejedelmi Pékség, valamint Molnár László vállalkozó.

 

Szöveg és fotók: Csikós János – a Petőfi Mentőcsoport krónikása


 

Kapcsolódó képek:

Tiszakécske adott otthont a Tisza-Part Járási Mentőcsoport minősítő gyakorlatának Tiszakécske adott otthont a Tisza-Part Járási Mentőcsoport minősítő gyakorlatának Tiszakécske adott otthont a Tisza-Part Járási Mentőcsoport minősítő gyakorlatának
>>> További képek a galériában <<<