Hírek


Katasztrófavédelmi gyakorlat civilekkel
2014. június 22. 11:42
2014. június 20-21-én került sor a Kecskeméti Járás Hírös Vakond Mentőcsoport és a Kiskunfélegyházi Járás Móra Mentőcsoport közös, rendszerbeállító és minősítő gyakorlatára.

Az elképzelt veszélyhelyzet egy 6,8-es erősségű, Kecskemét-Homokbánya epicentrumú földrengés volt. Tudvalévő, hogy Kecskemétet 1911 nyarán erős földrengés rázta meg, amely rendkívül komoly károkat okozott a városban. Szeizmológusok kutatási eredményei szerint a földrengések egy adott földrajzi térségben 100-110 éves ciklussal ismétlődnek, vagyis a statisztikai adatok ismeretében a gyakorlati szituációnak akár valós alapja is lehet.

Az elképzelt katasztrófahelyzetnek - a feltételezett, igen erős földrengésnek - a kecskeméti Homokbánya még romos épületei adtak kiváló helyszínt. A mentőcsoportok a megrongálódott épületekből nagyszámú sérültet mentettek ki. Először a kecskemétiek statikusai mentek be a megrongálódott épületekbe, hogy megállapítsák az épületek biztonságos megközelítésének lehetőségét. Őket követte a kiskunfélegyházi csoport kutyás mentőegysége, akik a jól képzett négylábúak segítségével kutatták fel a romok alá szorult sérülteket. Az áldozatokat a Kecskeméti Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon közösségi szolgálatot teljesítő középiskolás diákok alakították, élethű sebekkel maszkírozva. A sérültek ellátását az önkéntes csapatok tagjai (profi szakemberek) végezték, ahogy a sérültek bázisra történő szállítását is. Az elképzelt események során feladat volt kidőlt fák alá szorult járműből történő sérültek mentése, közutak megtisztítása és tűzoltás is. A logisztikai kontingens által készített finom ebédet követően, a nap zárásaként levezető feladatat volt egy nyúlgát építése, amely az ár- és belvíz, helyi vízkár következtében kialakuló veszélyhelyzetek elhárítására való felkészülést segítette.

A gyakorlat célja az önkéntes mentőcsoportok felkészítése a földrengés és rendkívüli időjárás okozta helyzetek kezelésére, a mentésben való részvételre, a hivatásos katasztrófavédelmi szervek támogatására. Az összetett mentési és védekezési gyakorlat során a Hírös Vakond Mentőcsoport és Móra Mentőcsoport állománya a hivatásos egységekkel karöltve rendkívül jó hangulatban, egymást segítve és támogatva végezte a kijelölt feladatokat.

Az összetett mentési feladatokat ellátó járási mentőcsoportok munkáját a járások védeleméért felelős első számú vezetők – Kecskeméti Járási Hivatal vezetője, dr. Kerékgyártó Judit és a Kiskunfélegyházi Járási Hivatal vezetője, dr. Sipos Krisztina Carmen - is a helyszínen követték nyomon. A kétnapos gyakorlaton részt vett a Bács- Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság -, a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a Kecskemét Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és a Kiskunfélegyháza Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság - kijelölt állománya, illetve külső előadók és külső szakértők, valamint az esemény sikerét elősegítő diákok.

Gyapjas János tű. őrnagy, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese a Minősítő Bizottság elnökeként, Farkasné Fazekas Mária tű. alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő és Gáncsos László tű. őrnagy, megyei tűzoltósági főfelügyelő, mint a Minősítő Bizottság tagjai sikeresnek értékelték a gyakorlatot, ezzel a Hírös Vakond Mentőcsoport és Móra Mentőcsoport munkáját megfelelőre minősítették.

A résztvevők kellően elfáradva hagyták el az eredeti állapotra visszaállított helyszínt annak reményében, hogy legközelebb is gyakorlat során lesz szükség a maihoz hasonló csapatmunkára, és a valódi, éles helyzetek elkerülik környezetünket.

 

Szöveg: Friedrich Nikoletta - a Hírös Vakond Mentőcsoport krónikása

Fotók: Kovács Andrea tű. hadnagy


 

Kapcsolódó képek:

Katasztrófavédelmi gyakorlat civilekkel Katasztrófavédelmi gyakorlat civilekkel Katasztrófavédelmi gyakorlat civilekkel
>>> További képek a galériában <<<