Hírek


Felsőszintű Munkacsoport plenáris ülése Kecskeméten
2015. szeptember 25. 09:35
Az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Terv (OBEIT) gondozását a Felsőszintű Munkacsoport (FMCS) végzi. A Bizottságban a nukleárisbaleset-elhárításban szereplő központi, ágazati és területi szervek szakemberei vesznek részt.

A bizottsági üléseknek rendszerint az Országos Atomenergia Hivatal ad otthont, de lehetőség szerint kihelyezett ülésekre is sor kerül, ahol alkalom nyílik a helyi lehetőségek és sajátosságok bemutatására. 2011-ben Székesfehérváron a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága, 2012-ben Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia Csillebérci Telephelye (Budapesti Kutatóreaktor és az MTA EK Környezetvédelmi Szolgálat), 2014-ben pedig a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. Bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló intézménye volt a vendéglátó.

Az FMCS idei harmadik ülésének - a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság meghívására - Kecskemét adott otthont.

A Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság elnöke, Kovács Ernő nyitotta meg a találkozót. A továbbiakban Macsuga Géza vezetésével a sürgős óvintézkedési döntéshozatal aktuális kérdéseit vitatták meg, majd a Bács-kiskun Megyei Védelmi Bizottság Katasztrófavédelmi Munkacsoportjának működési helyén Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, a Megyei Védelmi Bizottság katasztrófavédelmi elnökhelyettese köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően Mészáros Zoltán tű. alezredes, a védelmi bizottság titkára mutatta be a nukleárisbaleset-elhárítás Bács-Kiskun megyei sajátosságait, majd Gyapjas János tű. ezredes a munkacsoport vezetője ismertette a munkacsoport működésével kapcsolatos döntést előkészítő feladatokat, és a térinformatikai rendszer lehetőségeit.

A délután további részében Oláh Attila a Paksi Atomerőműre vonatkozó felelősségbiztosítás számításának alapjait és a biztosítók körét, valamint Kerekes Andor az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer (ONER) képességének országos értékelés előzetes eredményeit ismertette. Végezetül a munkacsoport elnöke - Macsuga Géza – a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezette EPREV misszió (Emergency Preparedness Review – Veszélyhelyzeti Felkészültség Felülvizsgálat) ellenőrzésére való felkészülés és az OBEIT felülvizsgálat helyzetéről adott tájékoztatást.

 

Fotó: Kovács Andrea tű. főhadnagy


 

Kapcsolódó képek:

Felsőszintű Munkacsoport plenáris ülése Kecskeméten Felsőszintű Munkacsoport plenáris ülése Kecskeméten Felsőszintű Munkacsoport plenáris ülése Kecskeméten
>>> További képek a galériában <<<