Hírek


Fókuszban a járműtüzek – Szakmai konferencia Kecskeméten
2018. július 04. 15:23
Ebben az évben is nagy érdeklődés kísérte a „Tűzesetek vizsgálata és tapasztalatai” elnevezésű konferenciát. A konferencia előadásai a tűzesetekhez kapcsolódó hatósági, mérnöki, szakértői tapasztalatokat dolgozták fel a vizsgálat módszertanának fejlesztése és a mentő tűzvédelem, tűzmegelőzés érdekében. A tudományos értekezést a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága, a Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. szakembereinek együttműködésével szervezte meg, Kecskeméten.

Az esemény fővédnöke Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság általános főigazgató-helyettese és Fekete Antal, a DAKK Zrt. vezérigazgatója volt. A konferencián több mint százan vettek részt.

A rendezvény vendégeit dr. Horváth Jenő tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzvédelmi- és Kéményseprőipari-szabályozási Főosztályának vezetője, Káity Károly, a DAKK Zrt. vezérigazgató-helyettese, Nagy Katalin, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének elnöke és dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte. A konferencia levezető elnök Gyapjas János tű. ezredes, megyei igazgatóhelyettes volt.

Első előadóként Kovács Zoltán tű. alezredes a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályának munkatársa beszélt a járműtüzek országos tapasztalatairól. Ez követően Garai Tamás, a DAKK Zrt. tűzvédelmi mérnöke adott átfogó tájékoztatást az autóbusztüzek megelőzésének lehetőségeiről. A szünet előtti utolsó előadó Nagy Péter tű. alezredes, a ceglédi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője volt, aki az autóbusztüzek vizsgálatáról, azok tapasztalatairól tartott előadást. Borsos Tibor tűzvédelmi igazságügyi szakértő, Farkas Sándor tűzvédelmi szakmérnök, igazságügyi szakértő, Ozsvár Zoltán gépész, igazságügyi szakértő, valamint Prof. Dr. Kováts Dezső villamos igazságügyi szakértő, korábbi tűzesetek vizsgálati tapasztalatait elemezték és összegezték, majd számos gyakorlati példán keresztül szemléltették a mechanikai meghibásodás, villamos hiba, valamint a szándékosan okozott tűzeseteket, és beszámoltak rendhagyó esetekről is. Ezt követően Dr. Lukács Pál, a Neumann János Egyetem Járműtechnológia tanszék tanszékvezetője tartott egy jövőbe mutató előadást a jövő járműveiről, valamint azok katasztrófavédelmi vonatkozásairól. Szintén a Neumann János Egyetemről Nagy Dorottya és Ádám Balázs doktoranduszok az égésgátló polimerek kutatási tapasztalatairól beszéltek. Imre Péter, a MÁV-START Zrt. tűzvédelmi szakértője ismertette a résztvevőkkel a vasúti járművek tűzeseti tapasztalatait. A konferencia elméleti részének zárásaként dr. Takács Lajos Gábor egyetemi docens (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) a járműtüzek tesztjeiről, szimulációs tapasztalatairól, valamint Veisse István (VIKEX 2000 Kft.), dr. Szöllősi Sándor nyá. tű. ezredes (DSPA) és Kőrösi Kitti (FIREPRO-DAFO Forrex) a járművekbe építhető oltóberendezésekről tartott előadást. Az előadásokat követően lehetőség nyílt egy oltóberendezés működési bemutatójának megtekintésére, valamint kötetlen konzultációra.

Az ilyen, és az ehhez hasonló konferenciák, bemutatók lehetőséget teremtenek a szakmai tudás széleskörű megosztására a közlekedésben résztvevők biztonságának növelése érdekében.

A konferencia társszervezői a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete és a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja voltak.