Hírek


Napirenden a vizek kártételei elleni védekezés
2018. október 30. 19:40
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és társzervei közösen készítették fel a helyi védelmi bizottságok elnökeit október 30-án a vizek kártételei elleni védekezésre. A rendezvénynek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bajai Víztudományi Kara adott otthont.

A felkészítést dr. Zombor Attila, a megyei kormányhivatal főigazgatója nyitotta meg, aki köszöntőjében kiemelte, hogy a téma különösen aktuális Bács-Kiskun megyében. Őt követve dr. Bónyai Eszter tű. ezredes, a BM OKF Tervezési És Védelmi Igazgatási Főosztályának vezetője szakmai szempontok alapján is alátámasztotta ezt a kijelentést. Elmondta, hogy a felmérések szerint hazánkat leginkább az árvíz veszélyezteti. A főosztályvezető hangsúlyozta, hogy éppen ezért Magyarországon kiemelt feladat a vizek kártételei elleni felkészülés. Lényeges, hogy az ismeretek eljussanak az önkormányzatok vezetőihez, az emberek felkészültek legyenek ilyen helyzetekben. Ebben működik közre a katasztrófavédelem és számos társzerve.

A megnyitót követően dr. Bíró Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának dékánja bemutatta az intézményt, annak képzési struktúráját, és azt, hogy ez miként illeszkedik a vizek kártételei elleni tevékenységek rendszerébe. Ezt követően dr. Király Zita a BM OKF Vízügyi És Vízvédelmi Főosztályának vezetője a vízminőség-védelmi feladatok megújult módszertanáról beszélt. A vízügyi szakterület központi szereplője, az Országos Vízügyi Főigazgatóság képviseletében dr. Balatonyi László árvízvédelmi osztályvezető ismertette az éghajlatváltozásából adódó szélsőséges hidrológiai helyzetek, rendkívüli események kezelésének módját és lehetőségeit. A vízbiztonság globális kihívásairól emellett prof. dr. Szöllősi-Nagy András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának oktatója szólt előadásában. A megnyitóban felvetett gondolatok Szarka Zsolt tű. alezredes, a katasztrófavédelem veszélyhelyzet-kezelési főosztályvezető-helyettesének szakmai előadásában jelentek meg újfent, az alezredes a megelőzés érdekében fejlesztendő katasztrófavédelmi készségek és képességek témakörét boncolgatta. Az Alsó-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóság előadása a jégvédelmi képességekre fókuszált.

A helyi védelmi bizottságok elnökei nem csupán árvízvédelmi ismereteiket bővíthették. A Honvédelmi Minisztérium védelmi igazgatási főosztályvezető-helyettese, dr. Keszely László ezredes a védelmi igazgatás aktuális honvédelmi kérdéseit ismertette a jelenlévőkkel.

A rendezvényt dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója zárta, azt a reményét fejezve ki, hogy a nap folyamán elhangzott ismeretek hozzájárulnak az eredményes felkészüléshez.

Fotós: Szilágyi Dénes/NKE

 

Kapcsolódó képek:

Napirenden a vizek kártételei elleni védekezés Napirenden a vizek kártételei elleni védekezés Napirenden a vizek kártételei elleni védekezés
>>> További képek a galériában <<<