Hírek


A rendkívüli téli időjárási helyzetek hatékony kezelése - szakmai egyeztető értekezlet Bács-Kiskun megyében
2018. november 18. 14:30
A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint a rendkívüli téli időjárással kapcsolatos védekezésben, szolgáltatásban résztvevő szervek, és a civil szervezetek képviselői, a felkészülés helyzetével és menetével kapcsolatosan szakmai egyeztető értekezletet tartottak Kecskeméten.

A téli rendkívüli időjárás mentési, valamint az extrém időjárási körülmények okozta károk felszámolási munkálatai minden évben adnak feladatot a katasztrófavédelemnek és a védekezésben résztvevő társszerveknek. Minden közreműködőnek fontos a feladatellátása és nélkülözhetetlen a munkája. Ez a komplex munkavégzés csak szervezett együttműködésben valósulhat meg.

A védekezésben résztvevő szervek a korábbi tapasztalatokat feldolgozva és értékelve egyeztettek a már végrehajtott feladatokról és az elkövetkező időszak munkamenetéről. A katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentőszolgálat, a megyei védelmi bizottság, az önkéntes tűzoltó egyesületek, a polgárőrség, a közútkezelő, az M5 autópálya kezelő, a Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztálya, a DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt., a MÁV-START Zrt., a gázszolgáltató, és az áramszolgáltató, valamint karitatív szervezetek (Máltai Szeretetszolgálat, Vöröskereszt) együttműködése fontos és meghatározó a védekezésben. Egy több szereplős, közösen végzett munka biztos alapja a gyors és zavartalan információáramlás. Ennek megléte nagymértékben hozzájárul a hatékony mentési feladatok elvégzéséhez, hiszen a cél közös – az emberi élet mentése és a vagyontárgyak megóvása.

A rendkívüli téli időjárási helyzetek kezelésénél nélkülözhetetlen az egyéni felelősségtudat és az öngondoskodás. Rendkívüli időjárási körülmények esetén mindenki kövesse figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit és amennyiben a kialakult helyzet indokolja, ne közlekedjen. Ha mindenképpen szükséges valakinek elindulnia, akkor öltözzön az időjárásnak megfelelően, és csak a téli időjárásnak műszakilag megfelelően felkészített járművekkel induljanak el. A kocsiban legyen meleg takaró, megfelelő mennyiségű üzemanyag, hólapát, forró ital, és feltöltött mobiltelefon.

Az extrém téli időjárás hatása az idős, egyedülálló tanyán élőknél fokozottan jelentkezik. A tanyán élők kiemelt figyelmet kapnak a tanyagondnoki szolgálattól. Ebben a kritikus időszakban a rendőrség, a polgárőrség, a polgári védelmi és a tűzoltó szövetség tagjai is külön odafigyeléssel követik nyomon az ott élőket.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság (www.bacs.katasztrofavedelem.hu), a Magyar Közút Nonprofit Zrt.(www.kozut.hu), AKA Zrt. (www.aka.hu), valamint a rendőrség (www.police.hu) honlapján megtalálhatók azok a helyes, követendő lakossági magatartási szabályok, amelyeket a lakosság biztonsága érdekében a téli időjárás során javaslunk betartani.

 

Fotó: Kovács Andrea tű. főhadnagy


 

Kapcsolódó képek:

A rendkívüli téli időjárási helyzetek hatékony kezelése - szakmai egyeztető értekezlet Bács-Kiskun megyében A rendkívüli téli időjárási helyzetek hatékony kezelése - szakmai egyeztető értekezlet Bács-Kiskun megyében A rendkívüli téli időjárási helyzetek hatékony kezelése - szakmai egyeztető értekezlet Bács-Kiskun megyében
>>> További képek a galériában <<<