Hírek


Víz - Éltető elem
2019. március 22. 08:06
A víz világnapja alkalmából hasznos és érdekes információkat gyűjtöttük össze az életünkhöz nélkülözhetetlen éltető elemről, a vízről.

A víz maga az élet. Minden élőlény elsősorban vízzel „táplálkozik”. Sejtjeink, szerveink folyamatosan igénylik a kellő működéshez a folyadékot.

Egy 75 kg felnőtt szervezet 50 l vizet tartalmaz. Egy ember évente több mint 1000 liter folyadékot iszik. A veséken naponta 180 liter testnedv folyik át. Az agynak 78%-a, a vér 86%-a, a szív 77%-a, a máj 84%-a, az izmok 70%-a víz.

A vízre szüksége van a szervezetnek:

 • a légzéshez, a víz párásítja a levegőt, amit belélegzünk,
 • a testhőmérséklet szabályozásához
 • a víz szállítja a tápanyagokat a sejtekhez, segíti a tápanyagok felszívódását és  átalakítását energiává,
 • eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket,
 • valamint a víz teszi rugalmassá az ízületeket a csontok összekapcsolásához.

A Föld felszínének mintegy 70%-át víz borítja, ennek 97%-a sós-, és csak 3%-a édesvíz. Az édesvíz  75%-a állandóan fagyott állapotban van, így a Föld teljes vízkészletéből csak 0,08 % marad alkalmas emberi fogyasztásra! Ha a világ minden vizét egy vödörbe öntenénk, az emberi fogyasztásra rendelkezésre álló édesvíz kevesebb, mint egy teáskanálnyi lenne! Ebből a teáskanálnyiból kell megtermelni növényeinket, fürdésre, ivásra, vízilabdamérkőzésekre, úszómedencéink megtöltésére, stb.

Megdöbbentő tények:

 • 1995-ben a Föld lakosságának 40%-a (80 ország) küzdött súlyos vízhiánnyal. 2032-re ez az érték 50%, Nyugat-Ázsiában 90% lesz.
 • A víztől eredő betegségek évente 4,2 millió ember halálát okozzák.
 • Kb.1,1 milliárd embernek nincs biztonságos ivóvize, 2 milliárdnak biztonságos tisztálkodási lehetősége.

Az édesvízkészleteknek nemcsak a mennyisége csökken világszerte, hanem minőségük is romlik, hiszen sok édesvízrendszer mindinkább szennyezetté válik az emberi, mezőgazdasági és ipari kibocsátásoknak köszönhetően.

A felszíni vizek kevesebb, mint 20%-ának megfelelő az ökológiai állapota. A klímaváltozás következtében a természeti katasztrófák gyakorisága 35 év alatt több, mint a duplájára nőtt. A világon a katasztrófák 90%-a vizekhez kötődik, amely vízhiány (aszály) és víztöbblet (árvíz, belvíz) formájában jelentkezik.

Magyarország felszíni és felszín alatti vizekben gazdag ország, amelyekre minden nap vigyáznunk kell!

Mit tehetünk ennek érdekében?

 • Az országon átfolyó vizekből és a belvizekből tározással minél többet hasznosítani kell (pl. öntözés céljára).
 • A víztakarékosság az ipari és mezőgazdasági tevékenységeknél és a háztartásokban is elsődleges követelmény.
 • A vizek szennyezésének (pl. szennyvíz bevezetés, mezőgazdasági kemikália használat, olajszennyezés, műanyag és egyéb hulladékok vízbe helyezése, stb.) csökkentése.
 • A természetes vizes élőhelyek és a vizes ökoszisztémák megóvása.
 • A vízkincs megbecsülésére, védelmére a figyelem felhívása, oktatás.

A vízhez való hozzáférés alapvető emberi jog, ami a vizet egyre inkább stratégiai tényezővé teszi. A bővülő népesség, a növekvő élelmiszer és energiaigény fokozza a vízhiányt. Az emberiség több, mint fele az évszázad közepére vízhiányos régióban él majd, ami egyre többeket kényszeríthet a lakóhelyük elhagyására.

Mindannyiunk érdeke és felelőssége a vizek mennyiségi és minőségi védelme!

 

Fotó: Kovács Andrea tű. főhadnagy