Hírek


Véradás – Önzetlen segítség
2019. október 09. 16:18
Mit is jelent a véradás? Mást jelent annak, aki adja és mást jelent annak, aki kapja. A cél azonban közös, az ÉLET! A véradó életet ad, aki kapja a vért, egy új esélyt kap az életre. A tűzoltók hivatása az életmentés, az anyagi javak védelme. A civil állampolgároknak is lehetősége nyílik az életmentésre a véradások alkalmával. Így történt ez most is! Hiszen Bács-Kiskun megyében több napon és több helyszínen adták vérüket az önkéntesek - a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja alkalmából - a Magyar Vöröskereszt és a katasztrófavédelem által közösen szervezett véradásokon. A mostani véradásnak volt egy speciális küldetése is. A tűzoltók és a civilek - nagy számban - irányított véradás szándékával jelentek meg, hogy Gereben Lívia, fiatal kosárlabdázót segítsék vérükkel.

Az önkénteseknek Kecskeméten, Baján, Kiskunfélegyházán és Kiskunhalason, két napon - a megadott időpontokban - volt lehetőségük véradásra. Kecskeméten a helyszínt - a nemes célt támogatva - a Malom Központ biztosította, valamint a bevásárlóközpont vezetősége és munkatársai is részt vettek a véradáson.

Az összefogás ismét példaértékű volt! Civilek - köztük sok fiatal, valamint „első véradó” - és tűzoltók egyaránt, közel százan adtak vért a nemes cél érdekében. Bács-Kiskun megye önkéntes véradói az elmúlt években országosan is kiemelkedő helyezéseket értek el a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja alkalmával megtartott véradásokon. Országos szinten - már több évre visszatekintve - második legtöbb vért megyénk tűzoltói és civil önkéntesei adják, mellyel hozzájárulnak Magyarország vérkészletéhez, a sikeres életmentő műtétek egyik fontos feltételének biztosításához.

A vér nélkülözhetetlen része a gyógyításnak. Élő anyag, semmi mással nem pótolható. Egyetlen véradás három emberéletet menthet meg. Az életmentő, valamint a nagyobb műtétek, és bizonyos életmentő kezelések nélkülözhetetlen feltétele a rendelkezésre álló - beteg vércsoportjának megfelelő - vérkészítmények megléte, felhasználhatósága. Az önkéntes véradások ezeknek a vérkészítményeknek a meglétét biztosítják.

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az ENSZ 1987-ben azért hozta létre, hogy az emberek minden évben megemlékezzenek a természeti katasztrófákról, azok áldozatairól. Emellett cél volt az is, hogy mindezzel felhívják a figyelmet a katasztrófák okaira, arra, hogy a legtöbb katasztrófa emberi behatás közvetett vagy közvetlen következménye, nagy részük elkerülhető, de legalábbis előre jelezhető. Fontos, hogy ne úgy kezeljük ezeket az eseményeket, hogy „velünk ez úgysem történhet meg”! Legyünk tisztában azokkal a veszélyforrásokkal, melyek a háztartásunkra, településeinkre, megyénkre jellemzőek lehetnek (vihar, árvíz, erdőtűz). Amennyiben tisztában vagyunk ezekkel a lehetséges veszélyekkel, sok esetben tudatosan tehetünk a megelőzés érdekében. A felkészültség, a megszerzett ismeret nagymértékben elősegíti az önmagukról és másokról való gondoskodás, valamint a másokért való önzetlen tenni akarás képességét, a felelős gondolkodást.

 

 


 

Kapcsolódó képek:

Véradás – Önzetlen segítség Véradás – Önzetlen segítség Véradás – Önzetlen segítség
>>> További képek a galériában <<<