Hírek


Társasházak napja – Sajtótájékoztató a társasházakat érintő tűzvédelmi szabályok fontosságáról és betartásáról
2019. november 06. 07:54
Országos konzultációsorozat keretén belül a társasházakban élőknek, éppen oda költöző tulajdonosoknak, a bérlőknek, valamint a közös képviselőknek, a lakásszövetkezeti tagoknak és az érdeklődőknek egyaránt lehetősége nyílik három napon keresztül arra, hogy közvetlenül forduljon a katasztrófavédelemhez a társasházak tűzvédelmével kapcsolatos kérdéseivel. Ebben a témában tartott sajtótájékoztatót a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltségen.

A tűzvédelmi hatósági szakemberek egész évben ellenőrzik a társasházakat, azok tűzvédelmi helyzetét, valamint folyamatosan ellenőrzik a tűzvédelmi szabályok betartását annak érdekében, hogy növekedjen az ott élők biztonsága – kezdte a tájékoztatót Marozsi András tű. alezredes, a kirendeltség vezetője. Ezeknek az ellenőrzéseknek elsődleges célja nem a bírságolás, hanem az épületben élők biztonságának javítása, valamint a követendő tűzmegelőzési szabályok erősítése. Az alezredes hangsúlyozta, a legfőbb cél az, hogy a lakóépületekben a biztonság minél jobb és magasabb szintű legyen, ez a lakók közös érdeke. Fontos, hogy a társasházakban élők tisztában legyenek azzal, hogy minél magasabb az épület, annál szigorúbbak a jogszabályok, hiszen egy bekövetkezett tűz során nehezebb a mentési feladat, a lakók számából adódóan. A háromszintesnél magasabb, és tíz lakásnál többet magába foglaló épületek esetében írásba kell foglalni a tűzvédelmi szabályokat, melynek az egyik legfontosabb eleme a tűzoltási útvonal és terület szabadon hagyása, ugyanis ezzel teremtik meg az érintettek a tűzoltók zavartalan beavatkozását, a tűzeset mihamarabbi felszámolását.

Gál Barna tű. alezredes, a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályvezetője részletes tájékoztatást adott a társasházak tulajdonosait érintő problémakörök aktualitásairól, használati szabályokról, homlokzati hőszigetelésről és annak fontosságáról, a tűzoltási felvonulási terület szerepéről, rácsos lezárásokról, valamint a tűzvédelmi házirendről. Az alezredes tájékoztatójában kiemelte, hogy a tűzvédelmi házirend mire térjen ki, valamint szólt a tárolási szabályokról - mit, hol, hogyan lehet tárolni.

 

Abban az esetben, ha valaki nincs tisztában azzal, hogy a társasházban hova szabad

vagyonvédelmi rácsot felszerelni, hol lehet a kerékpárt, segédmotor-kerékpárt tárolni,

hova lehet kitenni a kukát, vagy éppen a virágot, az most

a megye mindhárom katasztrófavédelmi kirendeltségének

– Kecskemét, Kiskunhalas és Baja –

nyílt napján személyesen is felteheti kérdéseit.

 

Fotó: Kovács Andrea tű. főhadnagy

 


 

Kapcsolódó képek:

Társasházak napja – Sajtótájékoztató a társasházakat érintő tűzvédelmi szabályok fontosságáról és betartásáról Társasházak napja – Sajtótájékoztató a társasházakat érintő tűzvédelmi szabályok fontosságáról és betartásáról Társasházak napja – Sajtótájékoztató a társasházakat érintő tűzvédelmi szabályok fontosságáról és betartásáról
>>> További képek a galériában <<<