VÉSZ telepítési útmutató androidra


A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2013. november 25- én elindította a veszélyhelyzeti értesítési szolgáltatást (a továbbiakban: VÉSZ), az okostelefonokra, valamint táblagépekre kifejlesztett, országosan és ingyenesen elérhető veszélyhelyzeti tájékoztató rendszert.

Az elmúlt időszakok veszélyhelyzetei – márciusi hóhelyzet, júniusi árvíz – egy hatékony megoldás kidolgozását tették szükségessé a lakosság azonnali, naprakész, célzott tájékoztatására. A rendszer fejlesztése során a hivatásos katasztrófavédelem egy olyan új informatikai megoldást keresett, amely megfelel a mai kor igényeinek, eljuttat minden olyan információt a felhasználókhoz, amelyek segítik az állampolgári öngondoskodást, és nem utolsósorban a használók a lehető leggyorsabban és hiteles forrásból értesülnek az ország egészét, vagy egy-egy adott területet érintő veszélyhelyzetről, káreseményről a nap 24 órájában. Fontos, hogy az állampolgárokhoz eljussanak mindazon fontos információk, melyek alapján megalapozott döntéseket hozhatnak saját maguk és családjuk biztonsága érdekében.

A VÉSZ segítségével az okostelefonnal rendelkezők azonnal tájékoztatást kaphatnak a veszélyes időjárási helyzetekről és jelenségekről, az útviszonyokról, a közlekedést befolyásoló eseményekről, balesetekről, közúti, vasúti, vagy légi korlátozásokról.

A meteorológiai előrejelzések szerint egyre téliesebb időjárás várható hazánkban is. Minden esetben fontos tájékozódni az aktuális időjárási és útviszonyokról, továbbá csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival szabad elindulni. A jármű felszereltségének összeállításakor tanácsos figyelembe venni, hogy a gépjármű elakadhat. Fontos az évszaknak megfelelő, réteges öltözet. Gyalogosan és gépjárművel is fokozott óvatossággal kell közlekedni. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak az esetleges késésekre és a megnövekedett várakozási időre. Az intenzív havazás kárt okozhat a közműellátásban, így otthonunkban is készülni kell, egy esetleges áramkimaradás lehetőségére.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a VÉSZ letöltésének, használatának megkönnyítése érdekében készített egy kisfilmet: