Búcsúzunk

2020. július 30. 18:59

Sokan szerették és tisztelték Garai Dénes tűzoltó őrmestert, a Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját. A szomorú és megmásíthatatlan hír július 18-án érkezett, hogy Garai Dénes életének 31. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Garai Dénes tűzoltó őrmestert tűzoltói tiszteletadás mellett családtagok, barátok, kollégák, ismerősök kísérték utolsó útjára július 30-án, a Bajai Köztemetőben.

A polgári gyászszertartás részeként Koch Zsuzsanna búcsúzott az elhunyttól. A búcsúbeszédet követően volt parancsnoka, Kocsis László tűzoltó alezredes idézte fel az együtt töltött szolgálati évek emlékét és vett végső búcsút egy feledhetetlen embertől, egy kiváló kollégától. „De elmondhatják-e hitelesen a személyi akta száraz évszámai, parancsai, végzettséget igazoló iratai bárkinek, hogy milyen is volt a mindennapi szolgálatellátás során bajtársunk?......Elmondhatják-e, hogy milyen bajtárs, barát volt civil ruhában. Milyen volt az örökké vidám, mosolygós Dini, a jókedv megalapozója még egy fárasztó bevetés, vagy nap után is.” A beszédek után Garai Dénes tűzoltó őrmester tűzoltó sisakját a családja átvette, majd tűzoltóhagyomány szerint tűzoltószirénával, díszmenettel és az Il Silenzio-val búcsúztatták az őrmestert.

Garai Dénes kisgyerek kora óta tűzoltó szeretett volna lenni. Elindult egy úton, hogy álmát megvalósítsa, a Dunafalva Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja lett. Tizenöt évesen ifi tűzoltóként, majd később teljes jogú tagként erősítette az egyesület állományát. A gyermeki álom a kitartó munkának és szorgalomnak köszönhetően valóság lett.

Garai Dénes tűzoltó őrmester 2013. december 1-jén szerelt fel a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség, Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsokság állományába, beosztott tűzoltóként. 2014 februárjában fejezte be a tűzoltó II. moduláris szakképzést és még abban az évben a Nagybaracskai Katasztrófavédelmi Őrsön megkezdte szolgálatát. Az őrmester tűzoltó ismeretinek fejlesztése mellett 2018-ban elvégezte a Disaster Medic egészségügyi szaktanfolyamot, ugyanebben az évben a szolgálat érdekében a Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állományába került. 2019-ben sikeresen teljesítette a gépjárművezetői alaptanfolyam I. modulját. Dénes a tűzoltások és műszaki mentések során kiemelkedően teljesített, és a szakmai feladatokon túl lelkesen vett részt a kismotor- és hagyományőrző kocsifecskendő versenyeken és tagja volt a sárkányhajó bajnokcsapatnak is. 

Garai Dénes tűzoltó őrmester a Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és a Dunafalva Önkéntes Tűzoltó Egyesület állományában teljesített szolgálatot haláláig.

„Egy könnycsepp a szemünkben Érted él,

Egy gyertya az asztalon Érted ég,

Egy fénykép mely őrzi emlékedet,

S egy út, mely elvitte az életed.

A bánat, a fájdalom örökre megmarad,

Mindig velünk leszel, az idő bárhogy is halad!”*

 

Nyugodj békében!

 

 

*Idézet: Szauer Attila
 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap