Közel 200 éves a most felújított Szent Flórián-szobor Baján

2020. szeptember 16. 15:25

Ünnepélyes keretek között szentelték fel Baján, a Belvárosi Római Katolikus Plébánia mellett található, felújított Szent Flórián-szobrot.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság idén Baján tartotta a megyei tűzoltó állománygyűlést e jeles alkalomból. Az állománygyűlést követően a Szentháromság térről a Tóth Kálmán térre a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának kíséretében vonultak át a meghívott vendégek és a megye önkéntes, önkormányzati, létesítményi és hivatásos tűzoltóit képviselő állomány. Ott az ünnepség a zenekar térzenéjével folytatódott. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek szentmisét tartott a Belvárosi Templomban, majd az istentisztelet után az érsek felszentelte Szent Flórián szobrát.

Baja városában 1827-ben Arnó György városi szenátor állíttatta a Szent Flórián szobrot, melyet megrendelésére Domenico Berti luccai származású, Baján élő kőfaragó készített. A szobrot a Nagy Bajai Tűzvész után 1840-ben a lakosok haragjukban ledöntöttek. A szobor akkor megsérült, melyet helyreállítottak. A hosszú évek alatt, a műemléki védelem alatt álló szobor, valamint a szoborfülke állaga nagyon megromlott. Többszöri városi és civil kezdeményezés után 2019-ben megkezdődhetett a Szent Flórián szobor és a szoborfülke restaurálása, melyet Rákosi Péter végzett. A munkálatokat igen komoly összefogással lehetett csak megvalósítani, melyben részt vettek civil személyek, cégek, Baja Város Önkormányzata, a Magyar Katolikus Egyház és a Baja és Térségének Tűzvédelméért Alapítvány is. 

A közös erőfeszítésnek és a kiváló restaurátori alkotásnak köszönhetően ismét méltó módon jeleníti meg és hirdeti a szobor Szent Flórián alakján keresztül azt az örökséget, hitet, elkötelezettséget, amely az embertársainkért, felebarátainkért tanúsított felelősség és áldozatvállalás fontosságát bizonyítja.

 

Fotó: Tóth Zoltán

 

 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap