Megyei Tűzmegelőzési Bizottság (MTB)

A lakóingatlanokban és a gazdasági szereplők vagyontárgyaiban évente országosan tízmilliárdos nagyságrendben keletkeznek károk tűz következtében. Évente legalább száz ember hal meg tűzesetekben, és tízszer ennyien sérülnek meg ezek során. Az ipari ágazatot is jelentős károk érik a tüzek miatt, a termeléskiesés okozta veszteség a tűzkár értékének többszázszorosa is lehet. Jelentős problémát jelentenek a szabadtéri tüzek is, ráadásul a természet, a környezet rendkívül lassan regenerálódik egy jelentősebb ökológiai pusztítás után.

A nemzeti vagyonban keletkező károk mértéke a leghatékonyabban a szükséges és elégséges színvonalú tűzmegelőzési tevékenységgel csökkenthető. Ennek érdekében komoly propagandamunka szükséges, amely ha hatékony, akkor a keletkezett károk összegének akár csak 10 százalékos mérséklése is több milliárdos megtakarítást jelent a nemzetgazdaságnak, így az egész országnak. Fontos, hogy ezek a prevenciós célú propagandák közérthető nyelvezetűek legyenek, ugyanakkor szakmailag kikezdhetetlen kommunikációval legyenek elérhetőek.

Az eredményes tájékoztató tevékenységhez regionális összefogásra van szükség, amelyben egyaránt fontos szerepet kap a tüzek megelőzésében és a tűzoltásban jártas állami katasztrófavédelmi szerv, az ipar, a mezőgazdaság és a megyei, helyi önkormányzatok képviselői, a tűzvédelmi szolgáltató vállalkozások, valamint a média. A különböző szakterületeknek a Koordinációs Testületbe delegált szakemberei által szolgáltatott adatok, információk nemcsak a Megyei Tűzmegelőzési Bizottság (MTB) tájékoztatási tevékenységét segítik, hanem a napi tűzmegelőzési munka során közvetlenül is hatékonyan felhasználhatóak.

Az MTB tevékenységével eredményesen elősegítheti a jogszabályok megismertetését és azok rendelkezéseinek érvényre jutását, ezen felül értékeli a jogszabályváltozások szakmai és társadalmi hatásait.

Az MTB a munkaterve szerint programozottan, illetve szükség szerint tájékoztatókat ad ki az egyes évszakokhoz köthető tűzmegelőzési tudnivalókról és időszerű figyelmeztetésekkel, hasznos tanácsokkal látja el a lakosságot és a gazdaság szereplőit.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap