Önkéntesek a hivatásos erők mellett

2016. október 15. 08:23

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja alkalmából a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ünnepséget tartott. A rendezvényen ünnepélyes keretek között vették át a települési mentőcsoportok a nemzeti minősítő okleveleiket, valamint elismerésben részesültek azon önkéntes mentőszervezetek, akik az évben kimagaslóan hajtották végre feladataikat. A települések polgármesterei aktív szerepet vállalnak a mentőcsoportok szervezésében és felkészítésében, folyamatosan nyomom követik az önkéntesek tevékenységét. Az ünnepségen Ballószög, Bugac, Kiskunhalas és Mélykút polgármesterei személyesen vettek részt és részesei lehettek az önkéntesek önzetlen munkájának elismerésében.

Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, tanácsos megyei katasztrófavédelmi igazgató köszöntötte a megjelenteket és nyitotta meg a rendezvényt. Gödön Sándor tű. ezredes, a Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője ünnepi beszédében szólt arról, hogy az elmúlt években a Földön több tízezer ember életét követelték és több millió ember mindennapjait érintették különböző természeti csapások. Természeti csapások mindig is lesznek, de nem feltétlenül válnak pusztító katasztrófává, ha megtesszük a szükséges lépéseket. Beszédében kiemelte, hogy az elmúlt négy év során a katasztrófák káros hatásainak megelőzése, következményeinek minimálisra való csökkentése, valamint a lakosság életének és anyagi javainak széles körű megóvása érdekében az egész országot átölelő önkéntes programot hirdetett a katasztrófavédelem. A katasztrófavédelmi önkéntesek települési, járási, megyei és központi szinten vállalják, hogy szükség esetén, amikor embertársaik élete, a falu, a város természeti és épített értékei kerülnek veszélybe, a hivatásos egységek erejét kiegészítve, azt megtöbbszörözve végzik az élet- és vagyonmentés, az elsősegélynyújtás, a tűzoltás, az árvízi védekezés, a logisztikai támogatás nemes feladatait.

A beszédet követően a Kecskeméti Református Gimnázium tanulójának, Makai Bélának az előadásában hallhatták a résztvevők Gani Zsuzsanna: Vihar után című versét. A szavalat után a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola diákjai Dajka Szúra Szeréna és Patyi Gábor adták elő Petzel: Bevezetés és Gurlitt: Induló zeneszámokat.

Az ünnepi műsor az elismerések és a nemzeti minősítő oklevelek átadásával folytatódott. Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója Bács-Kiskun megye önkéntes mentőszervezeteinek 2016. évi kimagasló teljesítménye elismeréseként emléktárgyat és oklevelet adományozott:

 

  • Petőfi Megyei Önkéntes Mentőcsoport tagszervezeteinek: 

             Bácsbokod Önkéntes Tűzoltó Egyesület

             Lakitelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület

  • Kiskőrösi Járás Önkéntes Mentőcsoport tagszervezetének:

  Akasztó Önkéntes Tűzoltó Egyesület

  • Hírös Vakond Önkéntes Mentőcsoport tagszervezetének:

 Ballószög Önkéntes Tűzoltó Egyesület

  • Móra Önkéntes Mentőcsoport tagszervezetének:

   Bugac Önkéntes Tűzoltó Egyesület

  • Kiskunhalas Járási Önkéntes Mentőcsoport tagszervezetének:

  Dél-Magyarországi Tűzoltó Műszaki Mentő Egyesület

  • Sugovica Önkéntes Mentőcsoport tagszervezetének:

   Dunafalva Önkéntes Tűzoltó Egyesület

  • Kiskunmajsa Járási Önkéntes Mentőcsoport tagszervezetének:

  Kiskunmajsai Önkéntes Tűzoltó Egyesület

  • Felső-Bácskai Önkéntes Mentőcsoport tagszervezetének:

  Mélykúti Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A települési mentőcsoportok vezetőinek a megyei igazgató adta át a nemzeti minősítő okleveleket.

Az önkéntes mentőszervezetek a katasztrófák elleni védekezés rendszerében tökéletesen kiegészítik a hivatásos állomány feladatellátását, szükség esetén képesek gyorsan és hatékonyan önállóan is beavatkozni. A megye településeinek veszélyeztetettségét figyelembe véve a mentőcsoportok tevékenysége sokrétű, a mentés és a katasztrófa-elhárítás minden alapvető területére kiterjed. 2016-ban folytatódott a települési mentőcsoportok megalakítása és megyénkben 13 mentőcsoport tett tanúbizonyságot rendszerbeállító és minősítő gyakorlat keretében arról, hogy akár ár- és belvíz, akár rendkívüli időjárás okozta katasztrófahelyzetekben vagy a vezetés - irányítás és logisztikai képesség alapján azonnali segítséget nyújthatnak a hivatásos erők mellett településüknek.

 

Baja Települési Mentőcsoport - Bischof Armida

Drágszél Települési Mentőcsoport - Jagicza Andrásné

Fajsz Települési Mentőcsoport - Molnár Zoltán János

Géderlak Települési Mentőcsoport - Csizmadia Attila

Homokmégy Települési Mentőcsoport - Tormáné Kapronczai Gyöngyi

Kalocsa Települési Mentőcsoport - Harangozó Márton

Kecskemét Települési Mentőcsoport - ifj. Tóth Imre

Kiskőrös Települési Mentőcsoport - Schaffer Tamás András

Kiskunfélegyháza Települési Mentőcsoport - Vargáné Oláh Zsuzsanna

Kiskunhalas Települési Mentőcsoport - Süli Jenő

Miske Települési Mentőcsoport - Honti Erika

Ordas Települési Mentőcsoport - Szabadi Vivien

Uszód Települési Mentőcsoport - Megyesi Terézia

A minősített szervezetek számára egy igazoló okirat kerül kiadásra (nemzeti minősítő oklevél), mely feljogosítja, hogy a mentésben vehessen részt.

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az ENSZ 1987-ben azért hozta létre, hogy az emberek minden évben megemlékezzenek a természeti katasztrófákról, azok áldozatairól. Emellett cél volt az is, hogy mindezzel felhívják a figyelmet a katasztrófák okaira, arra, hogy a legtöbb katasztrófa emberi behatás közvetett vagy közvetlen következménye, nagy részük elkerülhető, de legalábbis előre jelezhető. Magyarországon a világnapot 1999 óta tartják számon. Az ENSZ környezeti katasztrófákkal foglalkozó programja, a Nemzetközi Katasztrófacsökkentési Stratégia szerint minden év október második szerdáján emlékezünk meg a természeti katasztrófák áldozatairól, amely alkalom igyekszik ráirányítani a figyelmet a katasztrófák okaira.

 

 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap