Március 1. a Nemzetközi Polgári Védelem Napja

2017. március 03. 08:16

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ünnepi állománygyűlésen emlékezett meg a Nemzetközi Polgári Védelem Napjáról.

A rendezvényen a Himnuszt követően Szipőcs Péter tű. főhadnagy, a Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság katasztrófavédelmi megbízottjának ünnepi beszédét hallhatták a megjelentek. A főhadnagy egy rövid történelmi összefoglalóval bepillantást engedett a polgári védelem múltjába és jelenébe.  Beszédében szólt arról, hogy ez a mai nap az ünnep és az emlékezés napja is. Emlékeznünk kell azokra a volt és jelenlegi munkatársainkra, akik élethivatásuknak választották a lakosság és az anyagi javak védelmét, oltalmazását. Valamint nem szabad megfeledkezni azokról a civil állampolgárokról sem, akik önként vagy kötelezve, de ugyancsak embertársaikért, a köz érdekében, napi munkájuk ellátása mellett tették és teszik ugyanezt.

Az ünnepi esemény a Kecskeméti Református Gimnázium, valamint a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak színvonalas műsorával folytatódott. Gulyás Botond előadásában H. Lakatos Margit: Vihar és árvíz című versét, majd Dulics Maja Lizy szavalatában Pocsai Piroska: Ember és Föld című versét hallhatták a vendégek. Ezt követően Károly Barna gordonkán, Merk: c-moll etűdjét, valamint Dancsa Kamilla fuvolán, Honegger: Kecsketánc című dalát adta elő.

Az ünnepség keretében elismerések átadása is történt, Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója Bács-Kiskun megye polgári védelme érdekében nyújtott kimagasló teljesítménye elismeréseként emléktárgyat és oklevelet adományozott:

Kovács Ernőnek, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízottjának

Kovács Lászlónak, Bácsbokod Nagyközség Polgármesterének

Hirtenberg János Sándornak, Dávod Község Polgármesterének

Szabóné Gyenes Zsuzsannának, Városföld Község jegyzőjének

Sindrity Józsefnek, a Bajmoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökének

Gyenes Zsigmondnénak, Kunszentmiklós Város közbiztonsági referensének

Horváth Istvánnénak, Tiszaug Község közbiztonsági referensének

Ronyecz Péternek, Kelebia Község közbiztonsági referensének

Krasznai Mártonnak, Dunafalva Község közbiztonsági referensének

Takács Dezsőnek, a Petőfi Mentőcsoport tagjának

Harkai Gábornak, a Kiskunmajsai Járási Önkéntes Mentőcsoport parancsnokának

Kovács Tamásnak, a Felső-Bácskai Önkéntes Mentőcsoport parancsnok-helyettesének

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség által alapított Benke László emlékplakett elismerésben minden évben két fő részesül, akik kimagasló munkát végeztek a szövetség célkitűzéseinek megvalósulásában. Benke László emlékplakettet Mészáros Zoltán tű. alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke adta át, huzamosabb idő óta végzett kiemelkedő tevékenységéért:

P. Szabó Károlynak posztumusz, a díjat fia vette át.

Gémes Józsefnek, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség tagjának.

Az állampolgárok élet és vagyonbiztonságának, önvédelmi képességének növelése érdekében az önkéntes rendszer fejlesztése a települési önkéntes mentőcsoportok létrehozásával teljesedett ki. 2016 IV. negyedévében 9 települési mentőcsoport megalakítására, rendszerbeállító és minősítő gyakorlatára került sor. Az önkéntesek ár- és belvíz, akár rendkívüli időjárás okozta katasztrófahelyzetekben vagy a vezetés - irányítás és logisztikai képesség alapján azonnali segítséget nyújthatnak a hivatásos erők mellett településüknek. A minősített szervezetek számára egy igazoló okirat (nemzeti minősítő oklevél) kerül kiadásra mely feljogosítja őket, hogy a mentésben részt vehessenek. Az ünnepi állománygyűlésen a települési mentőcsoportok vezetői Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, megyei igazgatótól vehették át a nemzeti minősítő okleveleket.

A Nemzetközi Polgári Védelem Napja alkalmából a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon a mai napon megtartott központi ünnepségen a Belügyminiszter Káposztás Tibornak, Szalkszentmárton Község polgármesterének, a Katasztrófavédelem Önkéntes Támogatásáért Emlékérmet adományozta.

Szathmári Zsolt, a Havária Közhasznú Egyesület elnöke, a Petőfi Mentőcsoport tagja, és Fehér Péter, a Dél-Magyarországi Tűzoltó- és Technikai Mentő Egyesület, és a Kiskunhalasi Tüzes Kunok Járási Mentőcsoport tagja főigazgatói elismerésben részesültek.

 

Fotó: Kovács Andrea tű. főhadnagy


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap