Tragikus kimenetelű szén-monoxid-mérgezés Kecskemét-Ménteleken

2021. február 09. 12:26

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt riasztották a kecskeméti hivatásos tűzoltókat kedden reggel Kecskemét-Méntelekre, az Almavirág utcába. A város hivatásos tűzoltói légzőkészülék használata mellett a családi házban rekonstruálták az esetet, méréseket végeztek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett. A lakás átszellőztetését követően is kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. A tűzoltók a gázszolgáltatót és a kéményseprőt is értesítették. A házban két ember tartózkodott, egyikőjük életét már nem lehetett megmenteni, a másik sérültet a mentők kórházba szállították.

A hidegebb időjárás miatt fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet, ha a fűtőeszközt nem rendeltetésszerűen használják, ha szabálytalan annak kivitelezése, vagy ha a rendszeres műszaki felülvizsgálatot elmulasztották.

Az enyhe mérgezés tünetei a fejfájás, szédülés, hányinger, rossz körérzet, fáradtság. Ezeket gyakran a kezdődő influenzának vagy gyomorrontásnak tulajdonítják, és nem gondolnak a szén-monoxid jelenlétére. A későbbiekben azonban keringési tünetek is jelentkeznek, ilyen a szívdobogás érzése, vérnyomásesés, esetleg szívritmuszavar.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás rendszeres szellőzéséről. A mérgező gáz akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás. Emellett az egyéb épületgépészeti berendezéseket is figyelembe kell venni a kazán üzemeltetése során, hiszen ezek is a lakás levegőjét használják, így például a páraelszívó, a motoros szagelszívó ventilátor, valamint a szárítós mosógép. 

Célszerű jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt használni, az ugyanis életeket menthet. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad venni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket. Az ajánlott készülékek listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető. 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap