Biztos szakmai tudás, összehangolt csapatmunka

2022. május 26. 18:24

Baja adott otthont a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó szakmai versenyének, mely a XIII. Országos Tűzoltó Szakmai Verseny területi selejtezője volt. A megmérettetésen hat hivatásos és hat önkormányzati tűzoltó-parancsnokság versenycsapata mérte össze tűzoltási és műszaki mentési szakmai tudását. A versenyszámok összetettek voltak, a tűzoltók mindennapi munkavégzéséhez kapcsolódó feladatokra épültek, valós és életszerű helyzeteknek megfelelően.

Dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, megyei igazgató köszöntötte az állományt és megnyitotta a versenyt. A megnyitót követően minden csapat sorszámot húzott és kezdetét vette a megmérettetés. A versenyzők elméleti tudásukról tesztlap kitöltésével adtak számot. A riasztási feladat végrehajtását követően a csapatok egy közlekedési baleset helyszínére érkeztek, majd ezt követte a vezetéstechnikai pálya, melynek teljesítése után a csapatok megérkeztek a tűzoltási feladathoz.

A komplex versenyfeladatok teljesítése nagy figyelmet és biztos szakmai tudást igényelt, hiszen a baleseti és a tűzeseti állomáshelyeken is összehangoltan kellett azokat végrehajtani. A feltételezések szerint - a berendezett helyszíneken – buszbalesetben érintett sérülteket, gépjármű roncsai közé szorult, valamint lángoló épületben rekedt embereket kellett kimenteni a kollégáknak. Az életmentési feladatokkal párhuzamosan a műszaki mentési pályán eltávolították az egyik járműre dőlt fát, áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, és roncsdarabolással lehetővé tették a sérültek kiszabadítását. A tűzoltási terepen is elsődleges feladat volt az emberi élet mentése. A tűzzel érintett, füsttel telített, zárt épületet a tűzoltók védősugár védelme mellett átvizsgálták segítségre szoruló, bennrekedt embert keresve. Az oltási munkálatok közben talált gázpalackot biztonságos helyre vitték, és azt visszahűtötték, valamint megakadályozták a lángok továbbterjedését, majd eloltották a tüzet. A résztvevők ezt a feladatot egy füst szimulációs kiképző konténerben hajtották végre, veszélyes anyag jelenlétében.

A Bajai Országos Közforgalmú Kikötőműködtető Kft. támogatásával sikerült megtalálni, a nagy területet igénylő feladatvégrehajtáshoz az ideális helyszínt.

Minden tűzoltóság a legjobbjait küldte, az erős mezőnyben szoros volt a küzdelem. 

A verseny dobogósai:

A hivatásos tűzoltó-parancsnokságok csapat eredményei

I. helyezést ért el a Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata

II. helyezést ért el a Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata

III. helyezést ért el a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata

 

Az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok csapat eredményei

I. helyezést ért el a Tiszakécskei Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság csapata

II. helyezést ért el a Bácsalmási Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság csapata

III. helyezést ért el a Kerekegyházi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság csapata

 

Közlekedésbiztonsági versenyszám I. helyezését Kopári Martin László tűzoltó zászlós Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetője nyerte el.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap