Ne rutinból kezeljük a PB gázpalackokat

2022. július 01. 12:05

A gáztűzhelyek használata igen elterjedt. Azokban a háztartásokban, ahol nincsen vezetékes gáz, a sütés-főzést PB gázpalackkal oldják meg. A PB gázpalack előírásszerű használat esetén teljesen veszélytelen energiaforrás.

A propán-bután gáz, más néven PB, palackokban, cseppfolyós állapotban kerül lakossági forgalomba. Gázömléskor lefelé áramlik és összegyűlik ott, ezért talajszint alatti helyiségben (pince, alagsor) illetve padlástérben tárolni tilos! Fontos, hogy ne hagyjuk a tűző napon és más sugárzó hőhatásnak se tegyük ki. Mivel ez a palackban lévő gáz felmelegedéséhez vezethet ennek hatására nyomása megnő, ez hasadást, robbanást okozhat.

Fontos tudni, hogy a gázüzemű berendezésekben csak a kimondottan azokhoz készült pentánálló gumitömítéseket és tömlőket szabad alkalmazni. A tömítések cseréjéről sem szabad megfeledkezni. Ezek csak gázszerelvényt árusító szakboltokban vásárolhatók meg, de a legbiztonságosabb, ha probléma esetén szakemberre bízzuk a gázüzemű főzőkészülék beszerelését és javítását. Meg kell győződni róla, hogy a csatlakozásnál nem szivárog a gáz, csere közben pedig tilos a dohányzás, a nyílt láng használata. Palackot cserélni csak akkor szabad, ha a készülék nem üzemel. A gázpalackról történő főzéshez, grillezéshez kizárólag a gyártó által előírt nyomáscsökkentő használható. Amennyiben zárt térben történik a sütés-főzés, minden esetben gondoskodjunk a helyiség folyamatos szellőzéséről, átszellőztetettségéről. Használat után mindig zárjuk el a palackot. Ha hosszabb ideig nem kívánjuk használni, szereljük le a nyomáscsökkentőt, és a szelepnyílásra tegyük fel a biztonsági kupakot.

Ha kicseréltük a palackot, vagy úgy tűnik, hogy szivárog valahol, házilag is elvégezhetjük a tömörségvizsgálatot: a tömlő és a palack csatlakozási pontjához kenjünk mosogatószeres vagy szappanos vizet. Amennyiben valóban szivárog a gáz, azon a helyen buborékok keletkeznek. A szivárgást TILOS nyílt lánggal ellenőrizni!

Gázpalackot csak hivatalos helyről szabad beszerezni. Csak olyan palackot vegyünk, amelyiknek ép a szelepe és zárófóliával van lezárva. Az illegálisan töltött gázpalackok veszélyt jelenthetnek mind a felhasználókra, mind a környezetükre nézve. 

Ha szabályos cseretelepen beszerzett, megfelelő minőségű csatlakozókkal ellátott, szakszerűen szerelt palackot használunk, azzal minimálisra csökkenthetjük a balesetek kockázatát.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap