Magyarország büszkeségei a bajai világbajnok tűzoltók! Éremeső Rotterdamban!

2022. augusztus 04. 16:09

Két aranyat, négy ezüstöt és egy bronzérmet hoztak haza! A Rendőr és Tűzoltó Világjátékoknak (World Police and Fire Games) idén Rotterdam adott otthont. A világ számos részéről érkező tűzoltók és rendőrök, több mint hatvan sportágban mérték össze tudásukat, erejüket.

A Bács-Kiskun megyei (egyben a magyar) tűzoltókat több vízi evezős sportban a többszörös magyar rendvédelmi bajnok, bajai tűzoltók képviselték. Idén először juthattak ki a világjátékokra és bebizonyították, hogy nem csak ott a helyük, hanem komolyan számolni kell velük!

Evezős, ergométeres és sárkányhajó versenyre készültek fel kollégáink!

Evezős páros versenyben világbajnoki aranyérmet szerzett Cselinácz János tűzoltó hadnagy és

Gagyi Norbert tűzoltó őrmester.

Egyéniben kiváló eredményt, ezüstérmet szerzett Cselinácz János 0,34 másodperccel a többszörös világbajnok mögött.  Ergométeren Cselinácz további két ezüstérmet szerzett 35+ korcsportban 500 és 2000 méteren.

Gagyi Norbert ergométeren 18+ korcsoportban 500 méteren szintén ezüstérmet szerzett. Közösen a csapatversenyben bronzérmet szereztek.

A sárkányhajó csapatot Márton Mihály tűzoltó őrnagy csapatvezető, edző készítette fel több hónapon keresztül. Idén májusban ismét bebiztosították első helyüket a magyar rendvédelmi bajnokságban (https://bacs.katasztrofavedelem.hu/23625/hirek/264949/vitathatatlanul-elsok-a-bajai-tuzolto-sarkanyok), majd teljes erővel a világjátékokra készültek! Csak a legjobban teljesítők kerülhettek a Speed Dragons csapatba!

A sárkányhajó versenyt július 31-én tartották. A Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság sárkányhajó csapata, a Speed Dragons nagyszerűen evezett, a döntőben már a táv felénél egy hajóhosszal vezette a versenyt, majd magabiztosan nyerte a Világjátékokat, a többszörös bajnok és címvédő Philadelphiai tűzoltók és rendőrök közös csapata előtt. 

A világjátékokra megérkező bajai csapat az AHOY nevű óriási sportcentrumban regisztrált, ahol az éppen folyamatban lévő versenyek (crossfitt verseny és női futball mérkőzések) voltak. A regisztráción nagyon készségesek voltak a szervezők, és a csapat megilletődöttségét - amit a gigantikus sportcentrum okozott - kedvességükkel feloldották. Minden információt részletesen elmondtak, amire szükség volt. 

A verseny helyszíne a külvárosban volt egy kajak-kenu és evezős versenypályán. A nemzetközi szintű versenypályát a verseny előtti napon kipróbálta a magyar csapat illetve egy átmozgató edzés keretében módosították, beállították a beüléseket, mert a versenyhajók nem egészen olyanok voltak, mint amiben itthon készültek.

-A verseny napjáig gyönyörű szép időnk volt, ami a verseny napjára teljes fordulatot vett és megviccelte a mezőnyt. Ugyanis viharos oldalhátszéllel és néha vízszintesen hulló esővel szembesültek a csapatok – mesélte Márton Mihály tűzoltó őrnagy csapatvezető, edző. A szél miatti kellemetlenségeket például rajthoz beállás, egyenesen haladás, a csapatunk ügyesen-rutinosan megoldotta és már az első futamot is néhány beülővel megnyertük. A futamokat egy óra húsz percenként indították, három futam után jutottunk el a döntőig, ahol már várható volt, hogy a Philadelphiai tűzoltók és rendőrök közös csapatával kell megküzdenünk. 

A Bajai Tűzoltók csapata érezte, hogy jól megy és van keresnivalójuk a döntőben. Nagyon akarták a győzelmet. A döntőben a csapat - a megalakulásunk óta - az eddigi legjobb rajtját produkálta. Ez annyira jól sikerült, hogy már a táv felénél egy hajóhosszal vezettek.

-A végkifejlet fenomenális érzés volt! Ezt mindenki átérezte, hogy mi a Bajai Tűzoltók Világjátékokat nyertünk sárkányhajóban! Következett az elmaradhatatlan csatakiáltás: „Ki a jó? Baja! Ki a legjobb? Baja! Ki a leges legjobb? Baja!”, valamint a lelátó előtt a tribünevezés sem maradhatott el. Az eredményhirdetés a verseny helyszínén, a pálya mellett volt. Nagyon büszkén vettük át az aranyérmeket és nagyon örültünk, hogy a többszörös bajnok és címvédő Philadelphia Dragon csapata szívből gratulált nekünk – idézte fel Márton Mihály a győzelem feledhetetlen pillanatait. 

A Bajai Tűzoltók Sárkányhajó csapatának, a Speed Dragonsnak a tagjai, akik részt vettek a Világjátékokon: 

Márton Mihály tűzoltó őrnagy csapatvezető, edző

Tóth Zsolt tűzoltó őrnagy

Agócs Sándor tűzoltó főhadnagy

Cselinácz János tűzoltó hadnagy

Holczer László tűzoltó főtörzsőrmester 

Oros Gábor tűzoltó főtörzsőrmester

Peity-Gavrán Zoltán tűzoltó főtörzsőrmester 

Gagyi Norbert tűzoltó őrmester

Vida Péter tűzoltó őrmester 

Gyulánszky Milán tűzoltó őrmester

Németh Miklós tűzoltó őrmester

Horváth Richárd tűzoltó őrmester

Fotó: Speed Dragons


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap