Szén-monoxid-mérgezés megelőzése

2022. szeptember 30. 15:44

A fűtési szezonban fokozott veszélyt jelent a szén-monoxid. A mérgezések elkerülése érdekében fontos - fűtési technológiától függetlenül - az eszközök karbantartása és rendeltetésszerű használata mellett, a lakás megfelelő szellőzéséről való gondoskodás is.

Komoly veszélyt jelenthet, ha a fűtőeszközt nem rendeltetésszerűen használják, ha szabálytalan annak kivitelezése, vagy ha a rendszeres műszaki felülvizsgálatot elmulasztották. A rendszeres felülvizsgálat mellet még nagyon fontos, hogy nem szabad háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, mérgező gáz, akkor jön létre, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz vagy vízmelegítő környezetében nincs elég levegő, vagy meghibásodik. A nyílt lánggal működő berendezéseket tanácsos évente egyszer szakemberrel megnézetni. Gondoskodni kell arról is, hogy környezetükben a levegő-utánpótlás biztosítva legyen. Nem elég néha ablakot nyitni, állandó, automatikus szellőzésre van szükség, ezért az új, jól szigetelő ablakokba is légbevezetőt, résszellőzőt kell szerelni. Mivel a szén-monoxidot sem az emberek, sem az állatok nem tudják kiszagolni, nélkülözhetetlen egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni ott, ahol nyílt lánggal működő eszközzel fűtenek vagy melegítik a vizet. Vásárlás előtt mindig tájékozódjon, mely termékek megbízhatóak és kérje szakember segítségét.

Néhány egyszerű lépéssel megelőzhető a mérgező szén-monoxid kialakulása:

 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap