Rangos elismerést vehettek át az Észak-Macedóniában helytállt Bács-Kiskun vármegyei tűzoltók

2024. szeptember 13. 07:48

Az Észak-Macedóniában augusztus elején pusztító erdőtüzek oltásában közreműködő magyar tűzoltócsapatot köszöntötték ma a Belügyminisztériumban. A negyvenhat tagú egység augusztus elsején tizenhárom járművel indult útnak, miután a balkáni ország a kiterjedt erdőtüzek megfékezéséhez nemzetközi segítséget kért.

A magyar tűzoltók sokadszor bizonyították, hogy a legnehezebb helyzetekben is helytállnak, ráadásul nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is - kezdte köszöntőjét Rétvári Bence belügyminiszter-helyettes a Belügyminisztérium márványteremben tartott rendezvényen.

Tizenegy napig, szinte megállás nélkül tartott a megfeszített munka, melynek eredményeképpen más országok tűzoltóegységeivel közösen sikerült megfékezni a tüzet - hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy a magyar kontingens több településen avatkozott be és védte az épített és a természetes környezetet.

A magyar csapat tűzoltók mellett logisztikusokból, drónpilótákból és az Országos Mentőszolgálat három egészségügyi szakemberéből állt. A kontingens augusztus elsején indult útnak és augusztus tizenkettedikén tért vissza Magyarországra.

A csapat tagjai – így Tóth Imre tűzoltó alezredes, a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője és Dobai Gergely tűzoltó alezredes, a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője – számára Magyarország belügyminisztere rendkívüli helytállásért érdemjel arany fokozatát adományozta, amelyet Rétvári Bence belügyminiszter-helyettes, dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a katasztrófavédelem főigazgatója és dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója adott át.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Magyarország segítő kezet nyújt Észak-Macedóniának. 2016 augusztusában vihar- és árvízkárokat követő helyreállításra és a kitelepített emberek elhelyezésére alkalmas eszközöket, felszereléseket küldött a magyar katasztrófavédelem. 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap