Figyelem üzembentartók! Veszélyes üzem! Van megoldás a gépjárműtűzre!

2019. november 29. 09:34

Az elmúlt időszakban sok esetben riasztották a tűzoltókat gépjárművek tüzéhez Bács-Kiskun megyében. Indokoltnak és aktuálisnak tartjuk néhány hasznos információ közreadását.

Előzzük meg!

Fontos a gondos hozzáállás! Ne maradjon el a jármű szakemberrel történő rendszeres karbantartása! Ismerjük az általunk használt jármű műszaki állapotát. A legtöbb autótűz rövidzárlatból, akkumulátor-meghibásodásból, üzemanyagfolyásból, vagy egy nem kellően rögzített kábel kidörzsölődéséből adódik.
Személyautóknál a műszaki hiba esetén leginkább a motortérben csapnak fel a lángok. A továbbterjedés megfékezésére a kezdeti állapotban még van esély ennek hiányában nagyon gyors a tűz terjedése, egy-két perc alatt az egész jármű lángokba borulhat. Ilyenkor nem csak az autónk károsodhat, hanem a benne tartózkodó személyek, utasok is közvetlen életveszélynek vannak kitéve. Ezért nagyon fontos a gyors helyzetfelismerés, az azonnali segítségkérés és a helyes magatartás megválasztása!

Autótűz esetén a legfontosabb feladatok:

Ha füstöt érzékelünk vagy tüzet látunk az autóban, biztonságosan álljunk félre az első lehetőségnél a gépjárművel és szálljon ki minden benntartózkodó személy. Az elakadásjelzőt is használjuk, és állítsuk le a motort. Igyekezzünk higgadtak maradni. Ügyeljünk mozgásunknál a többi közlekedő járműre is, hogy ne történjen baleset.
Amennyiben az autó utasterében keletkezett tűz és van nálunk tűzoltó készülék (pl.: porral oltó, széndioxiddal oltó vagy habbal oltó), kezdjük meg az oltást.

Minden esetben hívjuk a tűzoltókat!

A motortérben keletkezett tűznél a hirtelen kiáramló meleg levegő és a forró karosszéria a motorháztető felnyitása során égési sérüléseket okozhat. A motorháztető felnyitását különös gonddal végezzük, mert a levegő motortérbe áramlásával hirtelen fellobbanhat a tűz és súlyos égési sérüléseket okozhat. A motorháztető felnyitását minden esetben a tűz oltására előkészített tűzoltó készülékkel a kezünkben tegyük. Javasoljuk, hogy elsősorban csak annyira (résnyire) felnyitni, hogy az oltóanyag bejuttatható legyen a motortérbe. Kisebb lángnál, kevesebb oxigén utánpótlásnál az oltás jelentősen hatékonyabb. Amennyiben nem így teszünk az intenzív égés könnyen és gyorsan átterjed az utastérbe is! Ha nincs tűzoltó készülékünk, a felnyitással érdemes bevárni a segítséget, a tűzoltók kiérkezését.
Ha a gépjármű garázsban, vagy épület közvetlen közelében van, a saját testi épségünk veszélyeztetése nélkül érdemes azt kézi erővel a szabad térbe és az épülettől távolabb mozgatni! Így ha a füstölés, esetleg a lángolás erősödik, az nem tesz kárt az épületben és nem veszélyezteti közvetlenül az ott tartózkodókat. Mélygarázsban füstölő, égő autót észlelve haladéktalanul el kell hagyni a teret és hívni a tűzoltókat és értesíteni a személyzetet.

Ha mások járművében keletkezik tűz, a tőlünk elvárható módon nyújtsunk segítséget!

Az utastérben keletkező tüzek gyakori oka olyan tárgyak helytelen elhelyezése, amelyek erős napsütés hatására hamar felforrósodnak (öngyújtó, szemüveg, üvegből készült tárgyak). Ezeket ne hagyjuk a kalaptartón, vagy a szélvédő mögé helyezve, hosszabb időre kitéve a nap sugarainak. Tegyük olyan helyre, ahol a parkolás során erős napsugárzás nem érheti.
Abban az esetben, hogyha valaki autóban dohányzik, mindig legyen a csikk eloltására és tárolására alkalmas eszköz a járműben (hamutál, vagy vizet tartalmazó palack stb.).
Soha ne dobjuk ki az égő cigarettát az autóból! A menetszél a lehúzott ablakon visszafújhatja a csikket vagy a parazsat, kiesve az autóból pedig akár erdőtüzet is okozhat.

 

KRESZ: a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet

(https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.KPM)

Közúti baleset 58. § (5) Személysérülést okozó baleset és jármű kigyulladás esetében a balesettel nem érintett járművek vezetői is kötelesek a tőlük elvárható segítséget nyújtani. A jármű vezetője a segítségnyújtáshoz a járművön készenlétben tartott elsősegélynyújtó felszerelést, valamint a tűzoltó készülékkel ellátott jármű vezetője a tűzoltó készüléket a kigyulladt jármű oltásához köteles használni, illetve a segítségnyújtó rendelkezésére bocsátani.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap