Akaraterő, elszántság mely a célig visz - Megyei Lépcsőfutó Bajnokság Kecskeméten

2021. szeptember 10. 13:32

A versenyző meghallja a jól ismert vezényszót: Rajt! Elindul felfelé, hogy lépcsőfokról lépcsőfokra küzdje le a magasságot és jusson egyre feljebb. Félúton, már ólomsúlyúnak érzi a lábát, a vér ott dübörög a fülében, de nem adja fel, megy elszántan és kitartóan. Amikor meglátja a „célszalagot”, a mélyben rejlő tartalékokból újult erőre kap és büszke, hogy ismét megcsinálta!

Ez a bajnokság azt a valós, mindennapi helyzetet kelti életre, amikor a tűzoltóknak egy többemeletes épületben kell felhatolniuk teljes védőfelszerelésben – lift használata nélkül – annak érdekében, hogy az ottrekedt embereket kimentsék, és a tüzet eloltsák. A tűzoltók teljes védőfelszerelésben - bevetési védőruhában, védőcsizmában, védősisakban és speciális tűzoltó védőkesztyűben - hátukon acélpalackos légzőkészülékkel futottak fel a legalsó parkoló szintről a Malom Központ legfelső emeletére. A védőfelszerelés összsúlya - melyben a feladatot teljesíteni kell - közel harminc kilogramm. 

A tűzoltók a hivatásuk során sokszor kerülnek olyan kritikus helyzetbe, amikor gyors, felelősségteljes döntéseket kell hozniuk. Ezen felül a napi feladataik ellátásakor olyan összetett, elhúzódó beavatkozásokkal - tűzeset, műszaki mentés - is szembe kell nézniük, ami a fizikai állóképességüket teszi próbára. Az aktív sportolás, a versengés és az egészséges életmód hozzájárul, hogy az ember ilyen helyzetekben is jól tudjon teljesíteni. A versenyben a legjobb időeredmény volt a cél, amely jó fizikai, pszichikai erőnlétet, kitartást, erős szívet és lelkierőt kívánt a résztvevőktől.

A versenyre harminc nevezés érkezett. Az igazgatóság, a kalocsai, a kiskunhalasi, a kiskunfélegyházi, a kecskeméti és a kiskőrösi hivatásos tűzoltó-parancsnokság állományából, valamint ballószögi önkéntes tűzoltók vettek részt a megmérettetésen. 

Eredmények:

Női kategóriában

I. helyezés Hölzl Krisztina tű. főhadnagy - Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 

II. helyezés Borbély Aliz - Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 

Férfi kategóriában

I. helyezés Szlama Ferenc tű. őrmester – Kiskunhalas HTP

II. helyezés Torma Barnabás tű. őrmester – Kiskunhalas HTP

III. helyezés Tapodi Richárd tű. törzsőrmester - Kiskunfélegyháza HTP 

IV. helyezés Katona Balázs tű. főtörzsőrmester - Kiskunfélegyháza HTP

V. helyezés Ropos Gergő tű. őrmester – Kiskunhalas HTP

VI. helyezés Gilicze Péter tű. őrmester – Kiskőrös HTP

Különdíj 40 év felettiek 

I. helyezés Furdan Dániel – Ballószög ÖTE

II. helyezés Komáromi Péter Pál tű. főhadnagy - Kecskemét HTP

Kollár Csaba tű. főhadnagy - Kiskunhalas HTP

III. helyezés Sebők József tű. főtörzsőrmester - Kecskemét HTP

Köszönjük a Malom Központ együttműködését!

Fotó: Kovács Andrea tű. főhadnagy


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap