Új tűzoltószertár Ballószögön

2021. szeptember 13. 17:29

Ünnepélyes keretek között adták át az új tűzoltószertár és polgárőr bázis épületét szeptember 10-én, Ballószögön. Nagy lépés ez a Ballószögi Önkéntes Tűzoltó Egyesület életében, akik megalakulásuk (1953) óta folyamatosan és töretlenül látják el feladataikat a település polgárainak védelme érdekében, és szabadidejükben szolgálják Ballószög lakosságát.

Az országban ötvenkilencedikként, Bács-Kiskun megyében pedig negyedikként kapta meg az önálló beavatkozásra való jogosultságot Ballószög önkéntes tűzoltó egyesülete, 2020 októberében. Az egyesület a rendszerbeállító gyakorlatot követően jogosultságot szerzett arra, hogy meghatározott esetekben hivatásos tűzoltók segítsége nélkül, önállóan is felszámoljon káreseteket. Ballószögre addig több mint tíz kilométerről vonultak a kecskeméti hivatásos tűzoltók. Tizenhárom önkéntes vállalta, hogy a tevékenységi területén a riasztást követően tizenegy percen belül megkezdi a vonulást, így az elsődleges tűzoltói beavatkozás ideje lerövidül, ezzel is javítva a település mentő-tűzvédelmét. 

Az egyesület tagjai anno aratáskor ügyeletet tartottak, felszerelésük lajtos kocsi és egy motoros szivattyú volt, amelyekkel szükség esetén be tudtak avatkozni. Az egyesület 2010 óta rendelkezik egy 1984-es gyártású Mercedes Benz LAV 1113 típusú gépjárműfecskendővel. A tűzoltóautó lehetőséget adott az egyesület szakmai képesítéssel rendelkező és a beavatkozást vállaló tagjainak, hogy a Ballószög területén keletkezett tűzesetek és elemi csapások alkalmával szakszerűen és gyorsan be tudjanak avatkozni. A szervezet szoros kapcsolatot ápol a helyi és szomszédos települések önkormányzataival, a települések oktatási és kulturális közintézményeivel, és részt vesz ezek programjain. Tagjai rendszeresen bővítik képzéseken a szakmai tudásukat, gyakorlatokon vesznek rész, valamint felkészítik a katasztrófavédelmi versenyekre a helyi általános iskola csapatát is. Az egyesület, kihasználva a pályázati lehetőségeket, folyamatosan fejleszti eszközállományát. Négy évvel ezelőtt született meg az a testületi döntés, hogy az egykori, régi rendőr szolgálati lakást alakítják és kibővítik. Itt kapott helyet az egyesület modern szertára is. A munkálatok 2018 őszén kezdődtek meg.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap