A célok megvannak, csak tenni kell értük és elérni őket!

2022. március 18. 13:28

Farkas Zsolt tűzoltó főtörzsőrmester a fogyatékos sportolók fedettpályás atlétikai versenyén országos bajnok lett, az F57-es (lábsérült) kategória, súlylökés versenyszámában. Zsoltnak ez volt az első magyar bajnoksága, ahol céltudatosan az élre tört és a legfényesebb éremmel a nyakában tért haza. Attól a szombati naptól, amikor Zsolt 2020 októberében motorbalesetet szenvedett nagyon kemény harc és kitartás vezetett a mostani sikerhez.

Farkas Zsolt tűzoltó főtörzsőrmester 2006 szeptemberében szerelt fel a Kiskunfélegyházi Tűzoltóságra beosztott tűzoltóként, majd különlegesszer-kezelő és gépjárművezető beosztásokban teljesített szolgálatot. Az évek alatt megmutatkozott, hogy kivételes fizikai és pszichikai terhelhetőséggel rendelkezik. A sportversenyeken induló csapat állandó tagja volt, dobogós helyezéseket hozott el a fekvenyomó versenyről, az atlétikai versenyek súlylökés, kézigránát dobás versenyszámában, megyei lépcsőfutó, valamint a „PUMP&RUN” országos bajnokságról. 2018-ban a Terrorelhárítási Központ (TEK) hatodik alkalommal rendezte meg a Budo- és Küzdősport Gálát, Budapesten. Farkas Zsolt WAKO K1 amatőr full contact férfi -95kg kategóriában a dobogó harmadik fokára állhatott. 2019-ben a Toughest Firefighter Alive (TFA) azaz a legerősebb tűzoltók versenyén, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot képviselő csapat tagja volt Zsolt a kétnapos embert próbáló megmérettetésen.

Zsolt 2020. október 3-án motorbalesetet szenvedett. Sérülései súlyosak voltak, mentőhelikopterrel vitték kórházba. Műtétek sora várt rá, a 2021 novemberi térdszalag rekonstrukcióval együtt, kilenc. Ami végérvényesen megmásíthatatlanná tette Zsolt életét, az az életmentő műtét volt, mely során bal lábát amputálni kellett. Két hétig próbálták az orvosok megmenteni Zsolt lábát, de egy súlyos fertőzés miatt kellet végül amputálni.

Zsolt hét hónapja kereste fel a Magyar Paralimpiai Szövetséget, ahol – nem kis meglepetésére - egy kiskunfélegyházi edzőt ajánlottak, céljai megvalósításához. Ezt követően Zsolt felkereste Nagy Viktort, aki jártas volt már ezekben a berkekben. Viktor elvállalta Zsolt felkészítését. Hét hónap alatt - egy hónap kihagyással egy térd műtét miatt - eljutottak odáig, hogy Zsolt az első versenyén elindulhatott, és amit meg is nyert! 

Zsolt mellet folyamatosan ott áll menyasszonya Timi, és Zsolt elmondása szerint: - Nem hagyta, hogy gondolkozzak, hanem ott volt velem, és csináltuk, nyomtuk, noszogatott egy új irányba! A célok megvannak. Csak tenni kell értük és elérni őket!


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap