Körbálák, két hodály és száraznövényzet égett Jakabszállás és Helvécia közötti területen – Megyei események

2022. június 22. 09:08

Az elmúlt 24 órában a katasztrófavédelem Bács-Kiskun megyei műveletirányítási központjába 7 tűzesettel és 5 műszaki mentéssel kapcsolatos tűzoltói beavatkozást igénylő állampolgári bejelentés érkezett.

Két kamion, egy kisbusz és egy személyautó ütközött össze kedd délelőtt az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán, Kiskunfélegyháza közelében. A személyautóba és az egyik kamionba egy-egy ember beszorult, őket feszítővágóval szabadították ki a kiskunfélegyházi hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával, majd átadták a mentőknek, az egyikőjük életét azonban már nem tudták megmenteni.

Nagy mennyiségű, gépkocsikból származó, gumi- és műanyaghulladék égett Szabadszállás határában, a Jókai Mór utca végén, kedd délelőtt. A tűz, amely összesen mintegy ötszáz négyzetméterre terjedt ki, egy közeli, tárolásra használt épület egyik helyiségébe is belekapott, az ott lévő szemét gyulladt meg. A szabadszállási önkormányzati, valamint a solti, a kiskőrösi és a kecskeméti hivatásos tűzoltók öt vízsugárral és egy habsugárral fékezték meg a lángokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával. Az esethez a katasztrófavédelmi mobil labort is a helyszínre riasztották. A szakemberek folyamatosan mérték a levegőben lévő veszélyes anyagok koncentrációját. Lakott területen egészségre káros értéket nem mértek. Személyi sérülés nem történt. 

Tűz keletkezett egy Jakabszállás és Helvécia közötti területen, kedd délben. Mintegy huszonöt-harminc hektáron égett az avar, kigyulladt két, egyenként kétezer négyzetméteres hodály és mintegy kétszáz körbála is. A kecskeméti, a kiskunhalasi, a kiskunfélegyházi, a kiskunmajsai, a csongrádi és a dabasi hivatásos tűzoltók a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett fékezték meg a lángokat. A tűzoltók munkáját erőgépek segítették. Az oltási munkálatokat az erős szél nehezítette. Az esettel kapcsolatosan tűzvizsgálati hatósági eljárás indult.

Kedd délután Fülöpjakab külterületén egy melléképület és száz négyzetméteren gaz, avar égett, a tűz a lakóház homlokzatát is károsította. A kiskunfélegyházi és a kecskeméti hivatásos tűzoltók két vízsugárral a tüzet eloltották. Személyi sérülés nem történt.

Pálmonostora külterületén megközelítőleg tizennégy hektáron erdő aljnövényzet égett, kedd délután. A tűz egy gabonatáblát veszélyeztetett. A ruzsai, a kiskunhalasi, a kiskunfélegyházi, az orosházi, a kisteleki és a csongrádi hivatásos tűzoltók a tüzet négy vízsugárral és kéziszerszámokkal eloltották, munkájukat erőgép segítette.

Kecskemét külterületén lévő lakóépület udvarán farakás, egy fém melléképület és egy fa szerkezetű tároló égett, kedd délután. A kecskeméti hivatásos tűzoltók három vízsugárral és kéziszerszámokkal a tüzet eloltották. 

Tűz keletkezett egy csarnokban Kiskunfélegyháza határában lévő telephelyen, kedd este. A mintegy ötszáz négyzetméter alapterületű ingatlanban műanyagból készült zöldséges rekeszeket tároltak. A csarnokban volt egy kamion is, amellyel idejében kiálltak. A kiskunfélegyházi és a kecskeméti hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett négy vízsugárral és egy habsugárral a tüzet eloltották.

Kedden még egy esetben riasztották a tűzoltókat száraznövényzet tüzéhez, három esetben kérték a segítségüket lehasadt faágak eltávolításához és egy esetben pedig lakásba történő behatoláshoz.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap