Sikeres minősítő gyakorlat Ballószögön

2022. szeptember 19. 10:48

Bács-Kiskun megyében negyedikként kapta meg az önálló beavatkozásra való jogosultságot Ballószög önkéntes tűzoltó egyesülete, 2020 őszén. A vonulást vállaló tagoknak - 2020 szeptemberében végrehajtott rendszerbeállító gyakorlatot követően - minden évben minősítő gyakorlaton kell számot adniuk szakmai tudásukról, felkészültségükről. A Ballószögi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai szeptember 16-án sikeresen teljesítették az idei minősítő gyakorlat tűzoltási és műszaki mentési feladatait.

A feltételezés szerint intenzív vihar sújtott le Ballószög környékére, villámcsapás érte az óvoda épületét és a viharos szél egy nagyméretű fát döntött az épület bejáratára. A villámcsapás következtében a konyhában tűz keletkezett és egy ember a sűrű füst miatt nem tudott kijönni az épületből.

A bejelentést követően a megyei műveletirányítás végrehajtotta a ballószögi önállóan beavatkozó önkéntesek riasztását. Kiérkezéskor a tűzoltás vezetője felvette a kapcsolatot az óvoda vezetőjével - akiktől pontos információkat kapott a tűz keletkezésének helyéről, a kimentett személyekről és a sérültről -, majd felderített és ezt követően meghatározta a szükséges riasztási fokozatot. A tűzoltók védősugár fedezete mellett behatoltak az épületbe, a tűzoltás vezetője mentési csoportot alakított a sérült felkutatására és kimentésére, valamint irányította a tűz továbbterjedésének megakadályozását és a tűz oltását. A gyakorlatot a tűzoltók teljes védőfelszerelésben, légzésvédelem használata mellett hajtották végre. Az életmentés és a tűzoltás a feltételezett szituációnak megfelelően történt.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap