Családi ház égett Kiskunmajsán – Vármegyei események

2024. március 27. 08:27

Az elmúlt 24 órában a katasztrófavédelem Bács-Kiskun vármegyei műveletirányítási központjába 7 tűzesettel és 2 műszaki mentéssel kapcsolatos tűzoltói beavatkozást igénylő állampolgári bejelentés érkezett.

Erdőirtásból származó tűzifa és nádas égett több hektáron Mohácstól keletre, a Homorúd és Sárhát közötti területen, nagyjából félúton, kedden kora délután. A bajai és nagybaracskai hivatásos tűzoltók két helyszínen is küzdöttek a lángokkal, kéziszerszámokkal, illetve egy vízsugárral avatkoztak be. A tűzoltást nehezítette az erős szél.

 

Kigyulladt a nádas Kalocsa közelében, az 51-es főút és az 512-es főút kereszteződésének közelében, kedden délben. A helyszínre riasztott kalocsai hivatásos tűzoltók egy vízsugárral és kéziszerszámokkal eloltották a tüzet, de nagyjából négy hektár területen így is leégett a nádas. Az erős szél szította a lángokat, megnehezítve a tűzoltók munkáját. A leégett terület egytizede fás-bokros volt.

 

Tűz ütött ki egy nagy méretű családi ház melléképületében kedden délután Kiskunmajsán, a Kuksós utcában. A lángok átterjedtek a családi házra és a garázsra is. A kiskunmajsai, a kiskunhalasi, a kiskunfélegyházi és a ruzsai hivatásos, valamint a kiskunmajsai önkéntes tűzoltók nyolc vízsugárral fékezték meg a lángokat. A tűzoltók egy embert kihoztak a házból, majd átadták a mentőknek. A tetőtér-beépítéses lakóház tetőszerkezete, a nappali, a lépcsőház és a garázs teljesen kiégett. A garázsból egy személyautót kimentettek a tűzoltók. Az esettel kapcsolatosan tűzvizsgálati hatósági eljárás indult.

 

A nádas égett Tabdi külterületén kedden délután, 200 méter hosszan és 5 méter szélességben. A kiskőrösi hivatásos és a tabdi önkéntes tűzoltók a tüzet egy vízsugárral és kéziszerszámokkal eloltották. 

 

Kedden még egy esetben riasztották a tűzoltókat száraznövényzet, egy esetben fa és aljnövényzet tüzéhez, egy esetben kéményben izzó korommal kapcsolatban, egy esetben kérték a segítségüket kidőlt fa eltávolításához és egy esetben lakásba történő behatoláshoz.

 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap