Március 1. a Nemzetközi Polgári Védelem Napja

2020. március 02. 16:00

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetséggel közösen ünnepi állománygyűlésen emlékezett meg a Nemzetközi Polgári Védelem Napjáról. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Zombor Attila, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

Az ünnepséget dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg és köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően a meghívott vendégek és az állomány Bera Zoltán tű. főhadnagy, a Kiskunmajsa járás katasztrófavédelmi megbízottjának ünnepi beszédét hallhatták. „A Nemzetközi Polgári Védelmi Világszervezet 1972. március elsejei megalakulására emlékezve, a Nemzetközi Polgári Védelmi Szervezet 1991. februári közgyűlése, minden év március elsejét jelölte ki a Polgári Védelem Világnapjának” - kezdte beszédét a főhadnagy, majd felidézte - a kezdetektől napjainkig - a polgári védelem történetét, feladatait, valamint a szervezet életében bekövetkezett változásokat. Az ünnepi beszéd után Ady Endre A tűz csiholója című versét Zsíros Péter, a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulója szavalta el. A rendezvény Baranyi Szabolcs és Pál Olivér, aKecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek színvonalas műsorával folytatódott. Az idei ünnepségen a Kiskőrösi Járási Mentőcsoport, a Bácsalmás Járás Kígyós Önkéntes Mentőcsoport és a Kunszentmiklós Járás NOÉ Önkéntes Mentőcsoport mutatta be eddigi munkáját, beavatkozásaikat egy saját készítésű kisfilmben.

Ezt követően elismerések és emlékplakettek átadására került sor.

Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója az eddig végzett kimagasló szakmai munkája elismeréseként dicséretben részesítette és ajándéktárgyat, valamint emléklapot adományozott:

Kiskőrösi Járási Mentőcsoportnak,

Bácsalmási Járás Kígyós Önkéntes Mentőcsoportjának,

Kunszentmiklósi Járás NOÉ Önkéntes Mentőcsoportjának. 

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója Bács-Kiskun megye polgári védelme érdekében nyújtott kimagasló teljesítménye elismeréseként emléktárgyat és oklevelet adományozott:

Bari Józsefnek, a Bácsborsódi „Őszi Napfény” Integrált Szociális Intézmény vezetőjének,

Szászi András Mihálynak, a Kiskőrösi Úttörténeti Múzeum Igazgatójának,

Vasvári Viktornak, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság munkatársának.

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség által alapított Benke László emlékplakett elismerésben legfeljebb két fő részesülhet egy évben, akik kimagasló munkát végeztek a szövetség célkitűzéseinek megvalósulásában. Benke László emlékplakettet Mészáros Zoltán tű. alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke adta át, az elmúlt időszakban végzett kiemelkedő tevékenységéért:

Kiss Zoltán tűzoltó alezredesnek, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelőjének.

 

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere a Polgári Védelem Napja alkalmából katasztrófavédelem munkájának támogatása érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként a Katasztrófavédelem Önkéntes Támogatásáért Emlékérmet adományozott:

Mrekva Lászlónak, a Havária Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület búvármentőjének.

Mrekva László a Havária Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület alapító tagja. Szakmai alapképzettségét a Bajai Tóth Kálmán Szakközépiskolában szerezte település vízgazdálkodó technikusként. A szakmai tudás továbbfejlesztéseként először a Pollack Mihály Műszaki Főiskola, Vízgazdálkodási Intézetben szerzett Vízi- környezeti szakirányú Építőmérnök végzettséget, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építőmérnöki karán Építőmérnöki képesítést. Szakmai karrierje során többször vett részt árvízvédelmi feladatok irányításában, végrehajtásában. Részese volt több hazai rendkívüli árvízvédekezésnek. 2004 óta oktatói munkát végez a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán, illetve annak jogelődjénél. Oktatói és szakmai tevékenységével folyamatosan támogatta egyesületét az árvízvédelmi búvárképzésben, a Bajai Veszélyhelyzeti Búvár Kiképző Központ kialakításában. Jelenleg a Baja és Térsége Víz és Csatornamű Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Fotó: Kovács Andrea tű. főhadnagy

 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap