Nagy bajt okoz a gyújtogatás – NE TEDD!

2022. március 24. 15:49

2022-ben Bács-Kiskun megyében eddig összesen 303 esetben riasztották a tűzoltókat szabadtéri tűzhöz, csak az elmúlt tíz napban 85, a múlt hétvégén 22 bejelentés érkezett lángoló nádasról, kigyulladt száraznövényzetről. A szabadtéri tűz kialakulásának különösen kedvez ez az időszak, hiszen a még száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, a szeles időben pedig a legkisebb tüzek is gyorsan továbbterjedhetnek. A szabadtéri tüzek legnagyobb része emberi mulasztás következménye!

Nem véletlenül van tűzgyújtási tilalom!

Jellemzően száraznövényzet, növényi hulladék elégetése volt a szabadtéri tüzek oka. A csapadékmentes telet követő száraz tavasz kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának. Az emberi gondatlanságból eredően, valamint az időjárásnak köszönhetően bekövetkező esetek felszámolása nagy energiákat igényel a tűzoltóságok részéről. Sok esetben csak a tűzoltók gyors, elszánt beavatkozásának köszönhető, hogy emberi életben, vagyoni értékekben nem tesz kárt a tűz. Azonban minél többször és több helyre riasztanak egyidejűleg tűzoltókat kisebb-nagyobb szabadtéri tüzekhez, ami leköti a rendelkezésre álló erőket, annál jobban megnő a kockázata annak, hogy jelentős kár keletkezik életben, vagyonban.

A hivatásos egységek mellett az önkormányzati és az önkéntes tűzoltóknak is sok feladatot ad a szabadtéri tüzek felszámolása! A tűzoltó egyesületek olyan különleges társadalmi szervezetek, melyekben lelkes és elhivatott önkéntesek szabadidejükben tüzet oltanak, műszaki mentést hajtanak végre röviden fogalmazva, segítenek bajbajutott embertársaikon. A tapasztalatok szerint a helyszínhez való közelségük okán gyors kiérkezéssel és beavatkozással számos tüzet tudtak már megfékezni mielőtt az kiterjedhetett volna környezetére, ezzel jelentős értéket sikerült megmenteniük. A kiskőrösi önkéntesek idén huszonöt esetben oltották a nádasokban, erdők közelében felcsapó lángokat.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap