Füstérzékelők átadása

2023. szeptember 08. 08:12

Az odafigyelés, az öngondoskodás, a felelősségtudat nagyon sok esetben megóvhat bennünket és a körülöttünk élőket. Fontos, hogy az év minden szakában figyeljünk magunkra, családunkra, környezetünkre és szomszédainkra.

A lakástüzek többségénél a mérgező füst vezet füstmérgezéshez, rosszabb esetben halálhoz. Számos esetben a lakásokban kialakuló tüzet – főleg éjjel – a benntartózkodók már csak túl későn, vagy egyáltalán nem észlelik. Egy lakástűz esetén csak néhány perc áll a lakók rendelkezésére, hogy felmérjék a helyzetet és biztonsággal elhagyják az otthonukat. A lakóépületek helyiségeiben kialakuló tüzeknél a tűz kezdeti szakaszában már keletkezik füst. A füstérzékelők nagyjából egy percen belül hangosan jeleznek, így adva nagyobb esélyt a menekülésre és a túlélésre. 

A tüzek korai észlelésének legjobb módja, ha beszerzünk egy füstérzékelőt. Azokban a lakásokban, ahol füstérzékelő van, kisebb eséllyel keletkezik nagyobb tűz, hiszen annak kialakulásakor már jelez az eszköz és így a kisebb tüzet könnyebb fékezni. Egy füstérzékelő nemcsak életet ment, hanem annak köszönhetően a keletkező károk mértéke is jóval kisebb.

A XII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok keretében a Somogyi Elektronic Kft. felajánlásának köszönhetően a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága nevében ötven füstérzékelőt adott át Huszár Tibor tűzoltó ezredes, és Hoffman Géza, a Somogyi Elektronic Kft. üzletfejlesztési vezetője Lezsák Sándorné Sütő Gabriellának, a Népfőiskola Alapítvány igazgatójának.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap