Hat hónap alatt 193 lakástűz, 16 sérült

2024. július 15. 15:18

2024 első félévében 193 lakóépület gyulladt ki, kilenccel, vagyis négy százalékkal kevesebb, mint 2023 első hat hónapjában. Ezekben a tüzekben 16-an sérültek meg. Ebben az időszakban 2954 négyzetméternyi épített terület égett le.

Az év első hat hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 108 órára és 397 tűzoltójárműre volt szükség. 13 otthon vált tűz miatt lakhatatlanná, 28 embernek kellett átmenetileg máshova költöznie. A legnagyobb tűz március 26-án Kiskunmajsán, a Kuksós utcában volt, ahol egy nagy méretű családi ház melléképületében keletkezett tűz. A lángok átterjedtek a családi házra és a garázsra is. A kiskunmajsai, a kiskunhalasi, a kiskunfélegyházi és a ruzsai hivatásos, valamint a kiskunmajsai önkéntes tűzoltók nyolc vízsugárral fékezték meg a lángokat. A tűzoltók egy embert kivittek a házból, majd átadták a mentőknek. A tetőtér-beépítéses lakóház tetőszerkezete, a nappali, a lépcsőház és a garázs teljesen kiégett. A garázsból egy személyautót kimentettek a tűzoltók. Az eset kapcsán tűzvizsgálati hatósági eljárás indult. 

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 8 lakástűz kapcsán indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés miatt csaptak fel a lángok. A legtöbb tűz a konyhában (16 százalék), hálóban (15 százalék), illetve tárolóhelyiségben (10 százalék) keletkezett.

A 193 tűzzel érintett épület közül csupán 1-ben volt füstérzékelő, holott ezek az eszközök a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek. Ekkor még van idő cselekedni, a tüzet annak kezdeti stádiumában eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Szén-monoxid miatt 2024 első felében 37-szer riasztották a tűzoltókat, öt ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Szén-monoxid akkor keletkezik, amikor zárt térben nyílt láng ég és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, a szén-monoxid-mérgezés nyáron is fenyegető veszély. A nagy kánikulában előfordulhat, hogy a kintinél hűvösebb levegő beszorul a kéménybe, és a vízmelegítés során keletkező füstgáz nem tudja azt kilökni, emiatt visszaáramlik a lakótérbe és szén-monoxid jön létre. 

Fotó: Illusztráció - Bács-Kiskun VMKI archívum

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap