Több hektáron erdő aljnövényzete és avar égett Lajosmizsén – Vármegyei események

2024. augusztus 30. 07:42

Az elmúlt 24 órában a katasztrófavédelem Bács-Kiskun vármegyei műveletirányítási központjába 8 tűzesettel és 8 műszaki mentéssel kapcsolatos tűzoltói beavatkozást igénylő állampolgári bejelentés érkezett.

Egy személyautó felborult csütörtök délelőtt az 5305-ös út 2. kilométer szelvényénél, Dunatetétlen közelében. A solti hivatásos tűzoltók a gépjárművet áramtalanították, illetve az úttestről eltávolították. Egy személyt a mentők kórházba szállítottak.

Egy személy ruhája meggyulladt csütörtökön a déli órákban, miután lakkbenzinnel utánfutót takarított, és eközben rágyújtott, amitől a benzingőz belobbant. A bácsalmási önkormányzati tűzoltók helyszínre érkezésekor lánggal égés már nem volt, a sérült személy ellátásában nyújtottak segítséget a mentőknek. A sérült személyt súlyos égési sérülésekkel mentőhelikopter szállította kórházba.

Két személyautó ütközött csütörtökön kora délután Lajosmizsén a Kossuth Lajos utcában. A lajosmizsei önkormányzati tűzoltók a járműveket áramtalanították. Személyi sérülés nem történt.

Körülbelül 5-6 hektáron erdő aljnövényzete és avar, valamint gaz égett csütörtökön kora délelőtt Lajosmizsén az Alsólajos tanyán. A tüzet a kecskeméti hivatásos és lajosmizsei önkormányzati tűzoltók 7 vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották. Egy személyt égési sérülésekkel és füstmérgezéssel a mentőszolgálat kórházba szállított.

Egy nagyméretű fa ága villanyvezetékre szakadt, ennek következtében körülbelül 10 m2-en avar és gaz égett csütörtök kora délután Bugacpusztaháza külterületén. A kiskunfélegyházi hivatásos tűzoltók a tüzet 1 vízsugár segítségével eloltották, a fát láncfűrész segítségével eltávolították, majd a helyszínt az áramszolgáltatónak átadták. Személyi sérülés nem történt.

Körülbelül 10 méter szélességben és 200 méter hosszan száraz fű és avar égett csütörtök délután az 53-as főút 74. kilométer szelvényénél, Kisszállás-Újfalu közelében. A kiskunhalasi hivatásos tűzoltók a tüzet egy vízsugár segítségével oltották el. Személyi sérülés nem történt.

Körülbelül 2 hektárnyi területen avar és gaz, 2 hektárnyi területen pedig akácerdő aljnövényzete és avar égett csütörtök este Baján az V. körzet tanyánál. A bajai hivatásos tűzoltók a tüzet 2 vízsugárral és kéziszerszámokkal eloltották. Személyi sérülés nem történt.

Avar, gaz és kommunális hulladék égett csütörtök este körülbelül 300 m2-en Kalocsán a Petőfi Sándor utcában. A kalocsai hivatásos tűzoltók a tüzet 1 vízsugárral és kéziszerszámokkal eloltották. Személyi sérülés nem történt.

30 db széna körbála égett csütörtökön késő este Kéleshalom külterületén, az I. körzet tanyán. A kiskunhalasi hivatásos és a jánoshalmi önkormányzati tűzoltók 2 db, erőgéppel megbontott bálát eloltottak két vízsugárral, a többit felügyelet mellett elégették, a tűz közeléből két kisebb pótkocsit félrehúztak. Személyi sérülés nem történt.

Egy személygépkocsi és két kisteherautó ütközött csütörtök éjjel az M5-ös autópálya Szeged felé vezető oldalán, a 73. kilométer-szelvénynél Lajosmizse és Kecskemét között. A kecskeméti hivatásos és a lajosmizsei önkormányzati tűzoltók a járműveket áramtalanították. Három személy könnyű sérülést szenvedett.

Csütörtökön még egy esetben riasztották a tűzoltókat füstölő motorkerékpárhoz, egy esetben izzó száraznövényzethez, három esetben kérték a tűzoltók segítségét kidőlt fák eltávolításához, valamint egy esetben lakásba történő behatoláshoz.

Fotó: Illusztráció - Bács-Kiskun VMKI archívum

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap