Új tűzoltólaktanya épül Kecskeméten

2021. január 18. 12:01

Többfunkciós létesítmény építési munkálatai kezdődtek meg Kecskeméten, az épületegyüttes a város hivatásos tűzoltó-parancsnoksága és katasztrófavédelmi kirendeltsége mellett a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak is helyet ad majd. A „Tűzoltólaktanyák kialakítása – Kecskemét tűzoltóság” elnevezésű, KEHOP-1.6.0-15-2016-00012 azonosítószámú európai uniós projekt 5 milliárd 366 millió 618 ezer forint vissza nem térítendő támogatást biztosít arra, hogy a zöldmezős beruházás megvalósuljon.

2021 januárjában egy olyan többszintes, három eltérő funkciót betöltő szárnyból álló épület kivitelezése kezdődött meg Kecskeméten, amely alkalmas arra, hogy egyidejűleg biztosítsa a városi tűzoltólaktanya, a katasztrófavédelmi kirendeltség és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hatékony működését. Az európai uniós forrásból zajló komplex beruházás célja, hogy a megyeszékhely tűzoltói és hivatali dolgozói a kor kihívásainak megfelelő, komfortos, korszerű, gazdaságosan üzemeltethető és környezetbarát munkahelyen láthassák el a mindennapi szolgálatukat.

A csaknem ötezer-háromszáz négyzetméteres épület helyének kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy az itt szolgáló állomány a lehető legrövidebb idő alatt, a legkevesebb forgalmi akadállyal érje el a veszélyeztetett területeket, ami hozzájárul a gyors és hatékony tűzoltói beavatkozáshoz. Az új laktanyában tíz szerállást alakítanak ki a tűzoltók készenléti járművei számára, az épületrész a későbbiekben a raktárhelyiségek átalakításával szükség szerint bővíthető. A szertár feletti tűzoltólaktanya épületszárnyában irodák, egy 24 órás szolgálatot ellátó hírközpont és szolgálati helyiségek, valamint raktározást, tárolást szolgáló helyiségek kapnak majd helyet. A megyei igazgatóság és a kirendeltség helyiségeit az irodai szárnyban alakítják ki, ahol egyebek mellett modern tárgyaló, ügyfélváró, valamint külön orvosi, pszichológiai vizsgáló is készül. Az épületkomplexum harmadik szárnya a raktárépület lesz.

A létesítmény körül utak és parkolók épülnek, utóbbiakat akadálymentesen megközelíthetővé teszik. Az épület mellett rendezett zöld terület és a legénység kiképzéséhez, gyakorlatozásához szükséges sportpályák is létesülnek: a tűzoltók füves sportpályán, homokos röplabdapályán, illetve salakos futópályán erősíthetik majd fizikai erejüket, állóképességüket. A korszerű épület a tervezett napelemes rendszernek és a modern, talajszondás hűtő-fűtő rendszernek köszönhetően gazdaságosan üzemeltethető lesz. 

A Kecskeméten, az ország legnagyobb megyéjének székhelyén működő tűzoltó-parancsnokság tizenöt település csaknem 212 ezer lakójának, vagyis minden második Bács-Kiskun megyei embernek a biztonságát erősíti. A beruházás várhatóan 2023 tavaszán fejeződik be. 

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap