Százhetvennégy emberen segíthet a megyénkben leadott vér

2021. június 01. 09:24

„A bajban segítünk”! Ez a jelmondat jól tükrözi a tűzoltók mindennapi feladatellátását, akik káreseteknél tüzet oltanak, műszaki mentést hajtanak végre röviden fogalmazva, segítenek bajbajutott embertársaikon. A tűzoltók segíteni akarása a napi feladataikon túl is megmutatkozik, hiszen rendszeres, aktív véradóként évente többször is hozzájárulnak Magyarország vérkészletéhez.

Kecskeméten, Kiskunfélegyházán és Baján volt lehetősége az önkéntes véradóknak véradásra.  Közel hatvan civil és tűzoltó jelentkezett a nemes cél érdekében, és ajánlotta fel önzetlen segítségét az arra rászorulóknak, a sikeres életmentő műtétek egyik fontos feltételének biztosításához. A tűzoltók elhivatottsága az élet védelme, embertársaik szolgálata iránt a véradásban való aktív részvétellel is megmutatkozik.

Fontos, hogy minél többen megismerjék a véradás jelentőségét, hiszen váratlan, tömeges méretű baleset, tűzeset, katasztrófa esetén a megfelelő mennyiségű életmentő vér megléte emberéleteket menthet.

A vér nélkülözhetetlen része a gyógyításnak. Élő anyag, semmi mással nem pótolható. Egyetlen véradás három emberéletet menthet meg. Az életmentő, valamint a nagyobb műtétek, és bizonyos életmentő kezelések nélkülözhetetlen feltétele a rendelkezésre álló - beteg vércsoportjának megfelelő - vérkészítmények megléte, felhasználhatósága. Az önkéntes véradások ezeknek a vérkészítményeknek a meglétét biztosítják.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap