Gyorsan bizonyította hasznosságát az érzékelő

2023. december 08. 10:51

Egész évben, de a fűtési szezonban fokozott veszélyt jelent a szén-monoxid. Fontos, hogy az év minden szakában figyeljünk magunkra, családunkra, környezetünkre, szomszédainkra, hiszen a figyelmesség, az öngondoskodás, a felelősségtudat nagyon sok esetben megóvhat bennünket és a körülöttünk élőket.

Ennek jegyében a Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség a „Biztonságos településért” program keretében – a központi megelőzést célzó kampányhoz kapcsolódva – Baja város által biztosított Katasztrófavédelmi Alapból huszonkét nagycsaládos, és kisgyermeket nevelő családnak adott át szén-monoxid-érzékelőket, november 22-én. Közülük két család teljes lakást lefedő optikai hő-, és füstérzékelők telepítéséhez is hozzájárult. A családok kiválasztásában a bajai védőnői szolgálat munkatársai segédkeztek. A kiválasztás szempontjai nem anyagi helyzetre vonatkoztak, hanem olyan potenciális veszélyforrás meglétére, ami bármelyeik háztartásban előfordulhat, mint például átfolyós gáz vízmelegítő, kémény nélküli gáz vízmelegítő, kéménybe kötött gáz konvektor.

Az egyik szén-monoxid-érzékelő már tette is a dolgát, hiszen nem sokkal az átadást követően riasztást adott. A bajai hivatásos tűzoltókat szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották Bajára, egy Bara utcai társasházi lakásba. A tűzoltók a gázszolgáltató szakemberével méréseket végeztek, és kimutatták a mérgező gázt a levegőben. A lakók lélekjelenlétének és az érzékelő meglétének köszönhetően nem történt tragédia, a lakók nem szenvedtek mérgezést.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, mérgező gáz, akkor jön létre, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz vagy vízmelegítő környezetében nincs elég levegő, vagy meghibásodik. A nyílt lánggal működő berendezéseket tanácsos évente egyszer szakemberrel megnézetni. A kandalló, a cserépkályha, illetve a vegyes tüzelésű kazán, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű, melyek a szoba levegőjét használják működés közben. Ha nincs elég friss levegő ezek környezetében, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat. Fontos, hogy nyílt égésterű tüzelő- és fűtő berendezések használatakor minden esetben biztosítani kell a megfelelő levegő-utánpótlást. Azonban nem elég néha kinyitni az ablakot és nagy valószínűséggel éjszaka nem fogunk felébredni azért, hogy szellőztessünk, ezért állandó és automatikus levegő-utánpótlásról kell gondoskodni. Az új, jól szigetelő ablakokba is légbevezetőt, résszellőzőt kell szerelni. Mivel a szén-monoxidot sem az emberek, sem az állatok nem tudják kiszagolni, nélkülözhetetlen egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni ott, ahol nyílt lánggal működő eszközzel fűtenek vagy melegítik a vizet. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján.

 

 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap