Nukleáris veszélyeztetettség

Bács-Kiskun megyében a Paksi Atomerőmű Zrt. veszélyeztető hatása érvényesül, amely ugyan nem a megye területén található, de elsődleges és másodlagos veszélyeztető hatása a megye területére is kiterjed. A veszélyeztető hatás érinti a megye területének (kb. 2000 km²-t) 22 % - át és mintegy 80 000 lakost.

A 30-300 kilométeres zónát Élelmiszer-fogyasztási Korlátozási Óvintézkedések Zónájának nevezik. E tekintetben további három (szlovákiai Jablonské Bohunice-i, Mochovce és részben a szlovéniai Krsko) atomerőmű veszélyeztetettségével kell számolni.

A Nukleáris Baleseti Információs és Értékelő Központ, az Országos Sugárfigyelő Jelző és Ellenőrző Rendszeren (a továbbiakban: OSJER) keresztül folyamatosan figyelemmel kíséri és értékeli a háttérsugárzást, a meteorológiai viszonyokat.

A lakosságvédelmi intézkedések keretében a sürgős óvintézkedések zónájában (az atomerőmű 30 km-es körzetében) minden hónap első munkanapján szirénapróbát tartanak, továbbá a településeken jódtablettát, valamint a 9 km-es körzeten belüli településeken menekülőkámzsákat tárolnak.

3-9 km-es körzetben található települések Bács-Kiskun megyében (5 db):

Uszód, Géderlak, Foktő, Kalocsa, Dunaszentbenedek

9-30 km-es körzetben található települések Bács-Kiskun megyében (26 db):

Akasztó, Bátya, Császártöltés, Drágszél, Dunapataj, Dunaegyháza, Dunatetétlen, Dusnok, Fajsz, Hajós, Harta, Homokmégy, Kecel, Miske, Nemesnádudvar, Ordas, Öregcsertő, Solt, Szakmár, Újtelek, Kiskőrös (Erdőtelek).

Annak az esélye, hogy a Paksi Atomerőműből a lakosságot veszélyeztető radioaktív sugárzás éri, kicsi az esélye. A veszélyeztetettség jellege miatt a felkészülés, a védekezés és az eredeti helyzet visszaállításának feladatait külön terv tartalmazza.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap