Ifjúsági Tábor

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetségnek kiterjedt és tartós kapcsolatai vannak a határon túl is. A horvátországi Bizovac, a szerbiai Bajmok és a romániai Sarmaság települések fiataljaival tradicionális az együttműködésünk. Ennek egyik kézzel fogható megjelenülése a rotációs helyszínen történő nyári táboroztatás, melyre a Szövetség a megyei ifjúsági katasztrófavédelmi verseny két első helyezett csapatát viszi. A diákok és felkészítő tanáraik részére az utazás és a táboroztatás teljes költségét a Szövetség állja.

Bács megyei gyerekek Szlovéniában 2019

Több mint egy évtizedes múltra tekint vissza az a nemzetközi diáktábor, melynek idei helyszíne a szlovéniai Zagorje ob Savi volt.

2019. július 25-e és 28-a között immár 14. alkalommal találkozott 5 ország (Horvátország, Szerbia, Szlovénia, Románia és Magyarország) több mint 100 diákja és felnőtt kísérője, ezúttal Szlovéniában. Ezen a nemzetközi találkozón hagyományosan képviselteti magát a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség, amely vállalja, hogy a megyei katasztrófavédelmi ifjúsági verseny általános- és középiskolai kategóriában az első helyezést elért csapatok tagjait – jutalomképpen – kiviszi. Ebben az évben a Bajai Szentistváni Általános Iskola és a Szent Benedek Általános Iskola, Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi PG Tagintézménye diákjai érdemelték ki a táborozást.

Ez a tábor a könnyed szórakozásról, a szakmai megmérettetésről és a baráti kapcsolatok ápolásáról szólt. A közös programok közé tartozott a bemutatkozó est, amelyen minden csapat szórakoztató produkcióval készült. Vendéglátóink a következő napokra igen szép és változatos programokkal készültek. Volt hegymászás, városnézés, bányalátogatás, tűzoltóságok bemutatása és természetesen az elmaradhatatlan szakmai vetélkedő. Ezen a mentési, tűzoltási feladatok mellett különféle játékos-ügyességi próbatételek kihívásainak kellett megfelelni, melyen fiataljaink minden számban megállták a helyüket.

Az együtt töltött idő élményekben gazdag és feledhetetlen pillanatokat adott mindannyiunk számára, melyekre évek múlva is jó érzéssel gondolunk vissza.

Jövőre találkozunk ezúttal Magyarországon, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség szervezésében.  


KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

 

Ifjúsági tábor Bajmokon 2018

2018. július 26-a és 29-e között immár 13. alkalommal találkozott 5 ország (Horvátország, Szerbia, Szlovénia, Románia és Magyarország) több mint 100 diákja és felnőtt kísérője, ezúttal a szerbiai Bajmokon. Ezen a nemzetközi találkozón hagyományosan képviselteti magát a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség. Szervezetünk részéről azokat a gyermekeket visszük ki, akik a megyei katasztrófavédelmi ifjúsági verseny általános- és középiskolai kategóriában az első helyezést érték el.

Ez a tábor is a könnyed szórakozásról, a szakmai megmérettetésről és a baráti kapcsolatok ápolásáról szólt. A közös programok közé tartozott a bemutatkozó est, melyen részünkről egy szavalat és egy mindenkit lenyűgöző néptáncbemutató kápráztatta el a résztvevőket, továbbá a kiváló környezetben fekvő bácskossuthfalvi strandon való fürdőzés és a természetesen az elmaradhatatlan szakmai vetélkedő. Utóbbi a magyarországi katasztrófavédelmi vetélkedőkön megismert és egyéb ügyességi számokon alapult, melyen a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség egyik csapata második helyezést ért el. A csapat tagjai: Radva Erzsébet, Vén Anikó, Tóth Szabolcs, Rigó Márk és Szűcs Tibor. Gratulálunk a szép helyezéshez! Találkozunk jövőre, ezúttal Szlovéniában.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

 

Katasztrófavédelmi tábor Baján

A tavalyi tábor sikerén felbuzdulva a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség és a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltsége 2018. június 25-29 között idén is megszervezte a katasztrófavédelmi gyermektábort. A tábor népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy míg tavaly 32, idén már 48 gyermek vett azon részt.

A tábor főszervezője idén is Gödön Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség szakmai alelnöke volt. Megnyitójában kiemelte a tábor célját, miszerint megismertessék a fiatalokat a különféle veszélyhelyzetekkel, az arra való reagálással, hogyan lehet magukon és társaikon segíteni. A másik cél a lakosságvédelemben működő szervek, szervezetek munkájának megismerése, az utánpótlás nevelés, a pályára való orientálás.

Hasonlóképpen vélekedett Csubákné Besesek Andrea alpolgármester is. „A tábor hatására több gyerek is megtalálhatja az irányt leendő hivatása felé. Itt olyan dolgokat próbálhatnak ki, amelyek a legtöbb gyerek számára izgalmasak. Ugyanakkor kikerülnek az otthoni kényelemből, önállósodnak, ami a későbbiekben is javukra válik majd. Mindenképp hiánypótló tábor ez, amelyet az önkormányzat anyagilag is szívesen támogatott.

Az öt nap során a Baján és környékben található védelmi szervek és szervezetek mutatkoztak be és tartottak elméleti és gyakorlati foglalkozást, de volt úszás, sárkányhajózás, gemenci kishajózás, városismereti vetélkedő, nappali és éjszakai bátorságpróba, égboltmegfigyelés és egyéb érdekességek.

A táborozó gyermekek tartalmas, egyben gondtalan programjának biztosításáról Balatonné Sáfrány Erika és Jakity Ágota, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség bajai és bácsalmási koordinátorai gondoskodtak.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

 

2017. augusztus 4-8.

Katasztrófavédelmi tábor Dombrád

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség – hagyományaihoz híven – a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi verseny Bács-Kiskun megyei döntőjében első helyezést elért általános- és középiskolás csapatokat jutalmul elviszi a nemzetközi táborba. Tavaly Horvátországba voltunk, ezúttal Dombrádon.

A vendéglátó Nagyhalász mellett Partiumból Sarmaság, Délvidékről Bajmok, Horvátországból Bizovác, Szlovéniából Zagorje ob Savi település ifjúsági csapataival töltöttünk el 4 felejthetetlen napot a Tisza mentén, a dombrádi Vigadó csárdában.

A tábor programjának három sarokköve van. Az egyik a könnyed és tartalmas szórakozás, a másik a vendéglátó ország helyi nevezetességeinek megismerése, a harmadik a szakmai megmérettetés. Vendéglátóink igen szép programot állítottak össze, amelyben a Kemecsén immár múzeumként működő, korábban a Szabolcs-Szatmár megyei Polgári Védelmi Parancsnokság kezelésében működő védett vezetési pont, a nagyhalászi önkéntes tűzoltóknak és polgárőröknek otthont adó multifunkciós szolgáltató központ és a Nyíregyházi Állatpark megtekintése, tiszai fürdőzés, habparty, kötélhúzó verseny, foci, disco és tábortűz egyaránt szerepelt.

A szakmai verseny a katasztrófavédelmi vetélkedőkön megismert számokon alapult, melyet a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség csapata nyert meg. A nyertes csapat tagjai: Radva Erzsébet, Vén Anikó, Tóth Szabolcs és Rigó Márk.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

Jövőre találkozunk Bajmokon!

2017-Baja

Katasztrófavédelmi tábor Baján

Katasztrófavédelem

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség és a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség gyermektábort szervezett 2017. június 26-30 között a 12-13 éves korosztály számára.

Gödön Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség szakmai alelnöke és a tábor főszervezője a helyi pedagógusokkal konzultálva jutott arra a következtetésre, hogy a 12-13 éves korosztály a legfogékonyabb a vészhelyzetek felismerésére, a gyors cselekvésre, ezért célozták meg őket a tábor ötletével. 32 gyermek jelentkezett, többségük Bajáról, hárman Katymárról. A tábor helyszínét a bajai önkormányzat biztosította a Baja Marketing Kft. által működtetett Ifjúsági Szállón.

Az öt napon át tartó tábor programját és napirendjét meglehetősen katonás módon állították össze – tájékoztatott Gödön Sándor. A gyerekek maguk készítették el (felváltva) és szolgálták fel társaiknak a reggelit-vacsorát az étkezősátorban, de közös főzés is szerepelt a programban. Minden nap vendégül látták valamely rendvédelmi egység képviselőit, akik bemutatókat, gyakorlati foglalkozásokat tartottak, így a gyermekek számára lehetőség nyílt testközelből is megismerkedni a rendőrség, katasztrófavédelem, polgári védelem, tűzoltóság, mentőszolgálat, polgárőrség, vízimentők képviselőivel, munkájával, kalandokban, veszélyekben és izgalmakban bővelkedő életével. Ugyanakkor aktív kikapcsolódásként szabadidős tevékenységeket, fürdést, kenuzást, sárkányhajózást, várostörténeti vetélkedőt, éjszakai bátorságpróbát és egy gemenci kirándulást is szerveztek.

A táborozó gyermekek tartalmas, egyben gondtalan programjának biztosításáról Balatonné Sáfrány Erika és Jakity Ágota, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség bajai és bácsalmási koordinátorai gondoskodtak.

 

2016 - Bizovác

Katasztrófavédelem

2016. augusztus 4–7. között rendezte meg a Bizovaci Önkéntes Tűzoltó Egyesület a XI. Nemzetközi Ifjúsági Tűzoltótábort, amelyre – a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség jóvoltából – részvételi jogot szerzetek az idei Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny első helyezett csapatai: a kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolájának  (Valacsai László, Faragó Dávid, Dorogi Zoltán, Harkai Sarolta), valamint középiskolás kategóriában a kiskunmajsai Aranyosok csapata (Elek Lotti, Pintér Alexandra, Rabi Eszter, Szekeres Viktória). Jutalmul részt vett még az idén utoljára versenyző kiskunmajsai Aranycsapat (Á. Fúrús András, Bartus József, Hunyadi Ármin, Szűcs Alexa, Zsán-Klucsó Patrik) is, mivel az elmúlt 5 évben országos szinten is kiemelkedő eredményeket: egy 9., két 2. és két 1. helyezést értek el.

4-én kora délután érkeztünk meg a bizovaci Thermia Hotelbe. Elhelyezkedtünk a szobákban, és még volt időnk a többi csapat beérkezéséig egyet strandolni. Fürdés után finom vacsorát kaptunk vendéglátóinktól, valamint köszöntötte a résztvevőket a 90 éves évfordulóját ünneplő helyi tűzoltó egyesület elnöke, Stepan Srsić. Este a már régről ismert sarmasági, bajmoki, nagyhalászi és a vendéglátó bizovaci barátainkkal beszélgettünk.

Másnap reggeli után volt a hivatalos megnyitó az általános iskola sportpályáján, melyet egy tűzoltóverseny követett. Az izgalmas verseny után a város polgármestere hívta meg egy finom ebédre a táborlakókat. Délután ismét strandolás következett, ami igen jólesett a nagy melegben. Este sétáltunk a városban, beszélgettünk, és együtt játszottunk barátainkkal.

Szombaton, a harmadik napon utaztunk Brođancira, a régi olimpiai stadionba, ahol ősi sportjátékokat próbálhattunk ki, és mérhettük össze tudásunkat. Itt finom bográcsos ebéddel kínáltak bennünket. Este került sor a hivatalos táborzárásra, ahol kihirdették a barátságos versenyek eredményét, s valamennyien aranyérmet kaptunk. Ezt követte egy kiváló hangulatú szabadtéri diszkó.

Vasárnap a reggeli után közös fényképek készültek, majd fájó szívvel intettünk búcsút régi és új barátainknak és az élményekkel telt táborozásnak.

Köszönetet mondunk Kiskunmajsa Város Önkormányzatának és Papp Mihály önkormányzati képviselő úrnak, akik fele-fele részben támogatták a csapatok utaztatásának költségeit.

Reméljük, ez a szép hagyomány folytatódik, s jövőre is találkozunk a XII. Nemzetközi Tűzoltótáborban kiskunmajsai csapattal.

Szűcs Alexa
az Aranycsapat kapitánya

 

2012 - Bizovácon voltunk

Katasztrófavédelem

A megyei ifjúsági katasztrófavédelmi verseny megnyerésének külön jutalma volt a BKM PVSZ jóvoltából, hogy részt vehettünk a VII. Nemzetközi Ifjúsági Tűzoltótáborban július 20-tól 22-ig a horvátországi Bizovácon.

Így a két majsai győztes csapat, az általános iskolás Aranycsapat és a középiskolás Majsai Káosz Baráti Kör tagjai, nagy izgalommal készült az útra, hiszen a program érdekesnek ígérkezett.

Pénteken reggel indultunk, értünk jött a romániai Sármaság küldöttség saját autóbuszával. Bácsalmáson csatlakozott hozzánk a szerbiai Bajmok küldöttsége. Így már a buszon megismerkedhettünk a bajmoki és sármasági gyerekekkel.

Délután érkeztünk Bizovácra, ahol az ottani Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai és a horvátországi gyerekek vártak bennünket nagy szeretettel.

A gyógyvizéről híres kisváros Termálhoteljében kaptunk szállást 2-3 és 4 ágyas szobákban. Első este a vacsora és természetesen a strandon való lubickolás után besétáltunk a városközpontba, ahol éppen a városnapok rendezvényei folytak már második napja. A táncházban táncoltunk, meccseket néztünk, és természetesen beszélgettünk a bizováci, sármasági és bajmoki gyerekekkel, ami nem volt nehéz, hiszen többségében ők is magyarok voltak. Aztán még egy jó ki éjszaki fürdőzés után pihenni tértünk.

Másnap délelőtt került sor a hivatalos megnyitóra, majd tréfás „tűzoltó” vetélkedők következtek a gyerekcsapatok között dinnyeevéssel fűszerezve. A délelőtt nagyon vidáman telt. Ebédre a helyi horgászegyesület hívott meg bennünket a szépen rendben tartott horgásztavaikhoz. Ide egy városnéző kisvonat vitt ki bennünket, amit nagyon élveztünk. Délután ismét a strandoltunk, nagy „csatákat” vívtunk a vízben, majd vacsorára a falunapok rendezvényére sétáltunk be.

Itt került sor a hivatalos zárásra is. Felhívtak bennünket a többi csapattal együtt az óriási színpadra, és a több száz vendég előtt mutatták be a találkozón részt vett csapatokat. Ajándékokat adtunk és kaptunk, de legjobban a „majicák” (pólók) tetszettek, amiket a horvátoktól kaptunk, és a PVSZ baseball sapkái.

Gyorsan telt az idő, miközben jókat beszélgettünk és játszottunk az újonnan szerzett barátainkkal.

Sajnos másnap már indulni kellett haza, véget ért a találkozó, amin igazán jól éreztük magunkat.

Köszönjük a majsai 9 gyerek nevében, hogy lehetőséget kaptunk erre a kirándulásra, reméljük, még találkozunk frissen szerzett barátainkkal!

Szűcs Alexa - az Aranycsapat tagja

 

2013 - BAJMOK (Vajdaság) Nemzetközi Ifjúsági Tűzoltó Tábor

Katasztrófavédelem

Ez az egész csodálatos nyári utazásunk, amiben részünk volt, ott kezdődött, hogy 2013. április 22-én, Ágasegyházán, a Bács-Kiskun megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megrendezte a felmenő rendszerű Országos Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny megyei döntőjét. Ezen mi, kiskunmajsaiak – az Arany János Általános Iskola Aranycsapata – is részt vettünk, és a nagyszerű első helyezést értük el az általános iskolás kategóriában.

A középiskolás mezőnyében a Kecskeméti Gáspár András Szakközépiskola csapata ért el ugyanilyen szép helyezést. Így velük együtt kaptuk azt a lehetőséget, hogy 2013. július 25–28. között részt vehettünk a VIII. Nemzetközi Ifjúsági Tűzoltó Táborban. Ezt Szerbiában, a vajdasági Bajmokon rendezték meg.

Mindannyian nagyon örültünk, hiszen ez egy óriási ajándék volt számunkra. A kiskunmajsai Aranycsapat tagjai:  Ábrahám-Fúrús András, Bartus József, Hunyadi Ármin, Szűcs Alexa, Zsán-Klucsó Patrik. A Kecskeméti csapattagok pedig: Csernus Kristóf, Kováts Zsolt, Nagy János Gellért, Támadi Ferenc Richárd, valamint a Kecelről hozzájuk csatlakozó Nagy Ádám és Áron, s a csapatot vezető pedagógus, Nagy József.

Telt múlt a nyár, míg egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy csomagolunk. Július 25-én reggel elindultunk Kiskunmajsáról az Arany János Általános Iskola elől Lakatos Tamással, Kiskunmajsa katasztrófavédelmi megbízottjával, Hajzer Lászlóval, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnökével, feleségével, Hajzerné Marika nénivel. Sajnos felkészítőnk, Faludi Éva tanárnő egészségügyi okok miatt nem jöhetett velünk. Emiatt igen elszomorodtunk, hiszen részben neki köszönhetjük az eredményes szereplést, s hogy ezáltal elmehettünk ebbe a táborba. Mindezek ellenére reggel ott várt minket, és biztató szavaival jó utat kívánt nekünk, ami az egész csapatnak jólesett.

Elindult a buszunk. Az utazás nagyon izgalmasan telt, sokat beszélgettünk, nevettünk, s már vártuk, hogy megérkezzünk. Az idő kedvezett nekünk, végig napsütésben teltek a napok.  Amikor megérkeztünk, a helyiek kedvesen körbevezettek minket, megmutatták a sátrakat, amelyekben aludhattunk, majd utána finom ebéddel vendégeltek meg bennünket. Berendezkedtünk, körülnéztünk, sétáltunk egyet a faluban, majd elkezdődött a megnyitó, ahol ünnepélyes keretek között köszöntöttek mindenkit. Ezután vacsoráztunk, ismerkedtünk, sétáltunk, és aznap este éjfélig fürödhettünk a tábor területén lévő strandon, aztán lefeküdtünk aludni.

Másnap, péntek reggel, hét és nyolc óra között felkeltünk, tisztálkodtunk és felöltöztünk. Ezután reggeliztünk, majd készülődtünk a délelőtti játékos vetélkedőkre. Ismerősek voltak a feladatok, hiszen az itthoni versenyeken is hasonlókkal kellett szembenéznünk: sítalpakkal mocsárjárás, puttonyfecskendővel célba lövés, homokzsákban ugráltunk, és még sorolhatnám. Nagyon jól éreztük magunkat közben, a hangulat is remek volt. 

Ebédeltünk, majd délután megleptek minket a helyi Vöröskereszt és Tűzoltóság által rendezett baleseti bemutatóval. Nagyon izgalmas volt. Egy élő helyzetet mutattak be, rengeteg sérülttel és sérüléssel, ahol két autó karambolozott, az egyik ki is gyulladt. Igazán hasznos volt ez a bemutató számunkra, sokat tanulhattunk belőle. Utána a medencében játszhattunk a kecskeméti csapattal együtt, egészen a vacsoráig. Vacsora után megismerkedtünk a horvátországi és szerbiai gyerekekkel, akikkel nagyon jó barátságokat kötöttünk. Voltak ismerős arcok, ilyenek voltak az Erdélyből jött lányok, akikkel már tavaly összebarátkoztunk.

Szombaton reggel szokás szerint felkelés, reggeli, ám a napunkat egészen délután kettőig Palicson töltöttük az állatkertben. Nagyon örültünk ennek a kirándulásnak, láttunk krokodilt, struccot, oroszlánt, tigrist, bölényt, zsiráfot és még rengeteg érdekes állatot. Volt egy különleges állat, ami bennünk mély nyomot hagyott. Ő Márta, az elefánt. Rendkívül aranyos volt, barátságos, és a legjobb az volt, amikor megjelentek a gondozói egy vödör sárgarépával és almával, amit mind mi adhattunk neki oda. Az elefántetetés a nap csúcspontja volt. Mikor visszaértünk a táborba, a délutánt fürdéssel töltöttük, este vacsora, végül pedig a táborzáró ünnepség.

Köszönetet mondtak mindenkinek, a sok fáradozásért. Mi is megköszöntük a helyieknek egy kis ajándékkal azt, hogy ilyen jól érezhettük magunkat ebben a táborban. Ezen az utolsó estén a pénteki játékos vetélkedő ajándékaként mindenki kapott egy csodálatosan szép tűzoltó érmet, amiért jól teljesítettünk.

Végül az egész csapat nevében szeretnék köszönetet mondani Faludi Éva tanárnőnek és Lakatos Tamásnak, a rengeteg fáradozásért, hogy minden szabad idejüket ránk áldozták, egyaránt segítettek minket az elméleti és gyakorlati feladatokban, támogattak minket, figyeltek ránk. Nélkülük nem juthattunk volna el idáig, és rengeteg élménnyel gazdagítottak bennünket.

Köszönjük a Bács-Kiskun Megyei Polgárvédelmi Szövetségnek a lehetőséget, hogy elmehettünk erre a csodás utazásra, valamint köszönet Hajzer Lászlónak a biztonságos utazásért és a sok segítségért, amit a csapatnak nyújtott.

Szűcs Alexa - a kiskunmajsai Aranycsapat tagja

2014 - Kishomok

Katasztrófavédelem

2014. augusztus 4-től 8-ig tartott a IX. Nemzetközi Ifjúsági Katasztrófavédelmi Tábor Kishomokon, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiképzőbázisán, remek környezetben.

Sarmaságról (Románia) és itthoni testvérvárosukból, Nagyhalászról 15-15 gyerek és 5-5 felnőtt érkezett a táborba, csakúgy, mint a szerbiai Bajmokról és a horvátországi Bizovácról. Bajaszentistvánról 4 gyermek és 1 felnőtt, Kiskunmajsáról 9 gyermek és 2 felnőtt jött. A táborozó gyermekeknek ez tulajdonképpen jutalom volt, mert mindannyian sikeresen szerepeltek tűzoltó, katasztrófavédelmi vagy egészségügyi versenyeken. A táborozók száma összesen gyerekkel, felnőttel együtt 114 fő volt.

A nemzetközi tábor fővédnöke dr. Bakondi György tű. altábornagy volt, a BM OKF főigazgatója, védnökei pedig Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Endrődi István tű. ezredes, az MPVSZ országos elnöke. A táborral kapcsolatos szervezési feladatokat a BKM PVSZ és a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi és Polgári Védelmi Egyesület végezte. Különösen sokat tett a tábor sikeres lebonyolításáért Szatmári Imre tű. ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és a táborozók segítségére kirendelt csapata, valamint Hajzer László, nyugalmazott polgári védelmi alezredes, a BKM PVSZ elnöke. A szövetség részéről az előkészítésben és a tábor mindennapjaiban kiemelkedő segítséget nyújtott Gyetvai István Bajáról, Gémes Franciska és Gémes József Kiskunhalasról, valamint Faludi Éva Szidónia és Lakatos Tamás Kiskunmajsáról. Köszönet illeti azokat a támogatókat is, szülőket, vállalkozókat, akik anyagi hozzájárulással segítették a tábort.

Az első napon, a megérkezés és a „honfoglalás” után volt az ünnepélyes megnyitó, amelyen részt vett dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő, aki köszöntötte a résztvevőket. Este került sor egy mókás bemutatkozásra, ahol a gyerekek elmondták versben, énekben vagy prózában, hogy honnan étkeztek, kikből áll a csapat és bemutatták városukat. Ezután közös játék és ének következett.

A második nap délelőttjén szakmai verseny folyt, hasonló állomásokkal és feladatokkal, mint a katasztrófavédelmi versenyeken. Délután fürdés, a szomszédos strandon, majd az estét egy fergeteges zumbapartyval zártuk, ami nagyon tetszett a gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

A harmadik napon Ópusztaszerre utaztunk, ahol megnézhették a Feszty-körképet, valamint a skanzent kellett a csapatoknak önállóan végigjárni, és egy feladatlapot kitölteni a látottakkal kapcsolatban. Délután ismét fürdés, strandolás, majd következett a várva várt Ki mit tud?, amire már otthon felkészültek a gyerekek. Nehéz dolga volt a zsűrinek, mert nagyszerű énekeseket, versmondókat, táncosokat láthattunk.

A negyedik napon Szeged volt az úti cél, ahol a már előre kialakított 5 fős csapatok városismereti versenyen vettek részt. Ez azt jelentette, hogy egy térkép és egy úgynevezett sétáló papír segítségével önállóan kellett végighaladniuk egy megadott útvonalon, megkeresni a jelzett látnivalókat, és válaszolni a sétáló papíron lévő 65 kérdésekre. Így saját maguk fedezhették fel Szeged belvárosát. A felnőttek is részt vettek a versenyen, mely nagy sikert aratott mindenki körében. Innen a Vadasparkba mentünk, ahol a látnivalókon kívül finom ebéd várt bennünket. Este került sor a táborzárásra, a különböző versenyek értékelésére, jutalmazására, majd egy táncházra, mely talán a tábor legjobban sikerült programja volt. A kiskunmajsaiak között voltak néptáncosok, akik évek óta táncolnak a Mayossa néptáncegyüttesben, és erre az estére néhányan eljöttek az együttesből is. Közben kiderült, hogy a többi csapatban is vannak néptáncosok. Így fantasztikus vidám este kerekedett, ahol a széki táncoktól, az alföldi karikáson át a szerb kólóig mindent táncoltak a gyerekek és felnőttek. A táncház után pihenésképpen végignézhettük a táborozás során készült fényképeket kivetítve az ebédlő falára. Nagy siker volt ez is.

Az ötödik nap délelőttjén következett a búcsú egymástól, a tábortól. Az egyöntetű vélemény az volt, hogy ilyen jó tábor még sohasem volt. Jövő nyáron Sarmaságon találkozunk!

Lakatos Tamás

 

2015 - Ipp (Sarmaság)

Katasztrófavédelem

Éppen Ippen táboroztunk…

…, vagy, ahogy a helyiek mondják: „Ippon”, ugyanis itt rendezte meg a vendéglátó sarmasági S.O.S. Alapítvány augusztus 6–10. között a X. Nemzetközi Ifjúsági Tűzoltótábort.

Ismerős arcokkal találkoztunk, hiszen a tábor állandó résztvevői a Bajmoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület (Vajdaság – Szerbia), a Bizovaci Önkéntes Tűzoltó Egyesület (Dél-Baranya – Horvátország), a Sarmasági S.O.S. Alapítvány (Szilágy megye – Románia) fiataljai. Tavaly, a hazai rendezésű táborban (Kishomok – Hódmezővásárhely mellett) csatlakozott a felsorolt csapatokhoz Nagyhalász (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) csapata.

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetséget az áprilisi megyei versenyen győztes kiskunmajsai csapatok képviselték, az Aranycsapat és az Aranyosok – nevükből nem nehéz kikövetkeztetni, hogy valamennyien a kiskunmajsai Arany János Általános Iskola volt és jelenlegi tanulói. Felnőtt kísérőik a BKM PVSZ elnöke, Mészáros Zoltán, Gémes Franciska, a szövetség kiskunhalasi koordinátora, valamit Faludi Éva és jómagam, mint felkészítők.

Megérkezésünkkor Dari Tamás a sarmasági Liceum igazgatója (egyben testnevelő tanára) fogadott bennünket, s azon nyomban valamennyien megkaptuk a tábor egyenpólóját, valamint sapkáját. Elvezettek bennünket a szálláshelyünkre, a Trans Bitum Motel I. osztályú szobáiba. Mindannyian felvettük az új pólóinkat, s a többi résztvevővel együtt mentünk a tábornyitóra.

Felsorakoztak a csapatok, s Veres Erzsébetnek, a sarmasági Liceum tanárának bevezetője után Dombi Attila, Sarmaság polgármestere üdvözölte a résztvevőket, majd az égre nézett, s azt mondta, hogy: „Esni fog! Folytassuk a megnyitót odabent!"
És tényleg megjött az üdítő zápor – még mielőtt fedett helyre értünk volna, de jólesett, hogy jól esett!

A vacsorát követően az egyik közösségi teremben a csapatok bemutatkozó estjére került sor, majd diszkó zárta napot.

Pénteken délelőtt a Szilágy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakembereinek szervezésében szakmai felkészülést, erőt és ügyességet próbáló katasztrófavédelmi versenyen vettek részt a csapatok. A gyors ebédet követően tűzoltó bemutatót tekintettünk meg, melynek helyzetbeállítása szerint személygépkocsi és üzemanyag-szállító tartálykocsi ütközött. Utóbbi „kigyulladt”, előbbiben pedig bent rekedt a sérült gépkocsivezető. A riasztást követően egymás után érkeztek meg a tűzoltó-, a műszaki-mentő- és a mentőautók, s szakszerű mozdulatokkal azonnal hozzákezdtek a tűzoltáshoz, a műszaki mentéshez, valamint a sérült ellátásához. Bizonyították, hogy ugyanolyan hatékonyan tudnak közbeavatkozni, mint a magyarországi, vagy a két évvel ezelőtt látott vajdasági tűzoltók.

A délután további részében szabad program biztosított lehetőséget fürdésre a motel medencéjében és a jakuzziban, valamint a baráti kapcsolatok felelevenítésére. A vacsorát követően a sarmasági Illegető táncegyüttes tagjainak vezetésével táncházon vehettek részt a fiatalok és a csapatvezetők, illetve daltanulás is volt. Annál is inkább telitalálat volt ez a program (már tavaly Kishomokon is), mert valamennyi csapatban számosan voltak olyan fiatalok, akik településük néptáncegyütteseiben is aktív tagok, s a tánc nyelvén nem volt szükség a tolmácsolásra sem magyar, sem román, sem szerb-horvát nyelven.

Szombat délelőtt szakmai kisfilmek vetítésére került sor, majd a csapatok bemutatták a többi résztvevőnek saját településük történetét, nevezetességeit. A délután fő programja ismét a fürdés volt. Ezúttal vendéglátóink nagy busszal vittek el mindenkit a szilágybagosi termálfürdőbe, ahonnan csak a vacsorára tértünk vissza. Az esti program tábori Ki mit tud? volt, amelyre jó előre már készültek a csapatok. Természetesen szinte valamennyi csapat esetében előkerült a táncos produkció, de volt tréfás történet előadása, énekszámok, illetve meseolvasás, s hangszeres bemutató is. Zárásképpen karaoke-partin vehettek részt a táborlakók.

A vasárnapi reggeli után ismét a nagybusz várt bennünket, s ezúttal az úti cél Sarmaság volt, ott is a hegyen lévő szabadidő központ. Az első szervezett program itt a kispályás leány és fiú focibajnokság volt, amelyet a majsai fiúk sikeresen meg is nyertek. Ebéd után lehetőség nyílt különféle sportjátékokra (sakk, tollaslabda, csónakázás a helyi tavon, illetve fürdés a tóban).

Késő délután került sor a tábor értékelésére, az oklevelek, emléklapok és érmek átadására, valamint az ajándéktárgyak kölcsönös adományozására. Kihirdették a különböző versenyeken elért helyezéseket, majd Stepan Srsić a Bizovaci Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke hívta meg a résztvevőket a 2016. évi horvátországi táborba, melynek aktualitását az adja, hogy jövőre lesz 90 éves az egyesület. Végül Dombi Attila polgármester bezárta a 2015. évi tábort, s vacsorára, majd azt követően esti tábortűzre invitálta a résztvevőket. A tábortűz eloltása után visszavitt a nagybusz bennünket Ippre (vagy, ahogy a helyiek mondják Ippra).

Hétfőn a reggelit követően Dombi Attila polgármester, Dari Tamás líceum-igazgató és Veres Erzsébet tanárnő búcsúztatott bennünket. A gyerekek és felnőttek könnyes szemmel köszöntek el egymástól a viszontlátás reményében.

Hazafelé jövet a kiskunmajsai különítmény megállt egy nagyváradi sétára, s délután érkeztünk haza a rekkenő melegben.

Köszönjük a sarmaságiaknak a szállás fantasztikus körülményeit, a minden igényt kielégítő étkezést és az érdekes, szórakoztató programokat. Mindhárom elnyerte a táborlakók elismerését. Jövőre találkozunk Bizovácon!

Végezetül külön köszönjük a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Fercom Kft. önzetlen anyagi támogatását, amellyel hozzájárultak, hogy méltó módon képviselhessük Magyarországot és a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetséget.

Lakatos Tamás

kiskunmajsai koordinátor

 

 

 

 

 

 

 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap