Pályázat civil szervezetek szakmai programjainak támogatására

2019

október

Noé Mentőcsoport nemzeti újraminősítő gyakorlata

Bács-Kiskun megye területén jelentkező lakosságvédelmi - kiemelten az ár- és belvízvédelmi - feladatok hatékonyabb ellátása érdekében szükség van a különböző önkéntes mentőcsoportok bevonására, amelyek felkészültségük és reagálási képességük alapján jól illeszkednek a katasztrófavédelem rendszerébe, speciális szaktudásukkal növelik a mentő kapacitást.

A mentőcsoportok megalakítása és rendszerbe állása 2012-ben kezdődött. Az önkéntesek bázisára alapozva országos, majd megyei szintű mentőcsoportok alakultak. Ezt követően a járási csoportok létrehozása és rendszerbeállítása következett.

A kunszentmiklósi járásban megalakított NOÉ mentőcsoport 2014-es rendszerbeállító gyakorlat keretében bizonyította, hogy felkészült a nemzeti minősítés megszerzésére, és katasztrófahelyzetben való alkalmazásra. Az elmúlt években több gyakorlaton is bizonyította a mentőcsoport állománya a felkészültségét, ám most - 5 év elteltével - ismét megméretetett a mentőcsoport.

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség valamint a Magyar Polgári Védelmi Szövetség aktív közreműködésével és anyagi hozzájárulásával 2019. október 16-a és 18-a között Dunaegyházán került sor a Noé JMCS újraminősítő gyakorlatára.

A gyakorlat alapvetése szerint a Dunán levonuló rendkívüli árhullám várhatóan minden eddigi szintet meghalad, és a védművek nem biztosítják a térség árvízi védelmét. A kunszentmiklósi szakaszmérnökség vezetőjének irányításával töltésmagasítási, nyúlgátépítési, fóliázási, rézsűmegtámasztási munkálatokat végeztek, majd éjjel folyamatos figyelőszolgálatot szerveztek. A figyelőszolgálat buzgárt észlelt, amely ellen ellennyomó medencét készítettek.

A mentőcsoport az azonnali védekezési feladatokkal párhuzamosan kiépítette a vezetési törzs és a segélyhely működési helyét. Kristóf András a mentőcsoport parancsnoka, valamint a vízkárelhárítási komponens vezetője, Kovács Zoltán folyamatosan irányították és figyelemmel kísérték a tagok ténykedését, a zsáktöltést, a homokzsákok illesztését.

Az értékelést és minősítést Szabó Antal tű. alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő végezte. Kiemelte a tagok példás hozzáállását és szakmai felkészültségét, amely lehetővé teszi, hogy a hivatásos állomány munkáját hatékonyan kiegészítsék.

A gyakorlatot megtekintette dr. habil Endrődi István nyá. tű. ezredes, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség elnöke, valamint Mészáros Zoltán, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke. Mindketten elismerően szóltak a mentőcsoport gyakorlatáról, külön kiemelve az önkéntesek felkészültségét és méltatva a gyakorlat során tanúsított példaértékű hozzáállásukat.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

július

Bács megyei gyerekek Szlovéniában

Több mint egy évtizedes múltra tekint vissza az a nemzetközi diáktábor, melynek idei helyszíne a szlovéniai Zagorje ob Savi volt.

2019. július 25-e és 28-a között immár 14. alkalommal találkozott 5 ország (Horvátország, Szerbia, Szlovénia, Románia és Magyarország) több mint 100 diákja és felnőtt kísérője, ezúttal Szlovéniában. Ezen a nemzetközi találkozón hagyományosan képviselteti magát a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség, amely vállalja, hogy a megyei katasztrófavédelmi ifjúsági verseny általános- és középiskolai kategóriában az első helyezést elért csapatok tagjait – jutalomképpen – kiviszi. Ebben az évben a Bajai Szentistváni Általános Iskola és a Szent Benedek Általános Iskola, Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi PG Tagintézménye diákjai érdemelték ki a táborozást.

Ez a tábor a könnyed szórakozásról, a szakmai megmérettetésről és a baráti kapcsolatok ápolásáról szólt. A közös programok közé tartozott a bemutatkozó est, amelyen minden csapat szórakoztató produkcióval készült. Vendéglátóink a következő napokra igen szép és változatos programokkal készültek. Volt hegymászás, városnézés, bányalátogatás, tűzoltóságok bemutatása és természetesen az elmaradhatatlan szakmai vetélkedő. Ezen a mentési, tűzoltási feladatok mellett különféle játékos-ügyességi próbatételek kihívásainak kellett megfelelni, melyen fiataljaink minden számban megállták a helyüket.

Az együtt töltött idő élményekben gazdag és feledhetetlen pillanatokat adott mindannyiunk számára, melyekre évek múlva is jó érzéssel gondolunk vissza.

Jövőre találkozunk ezúttal Magyarországon, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség szervezésében.  


KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

 

június

„Képzeletbeli földrengés sújtotta Kecskemét városát!”

A Hírös Vakond Önkéntes Járási Mentőcsoport nemzeti minősítésének megújító gyakorlatára került sor 2019. június 22-én, Kecskeméten a régi gabonasilóban és annak környezetében.

 A gyakorlat feltételezése szerint földrengés rázta meg Kecskemét térségét, ahol több épület károsodott, a közmű szolgáltatások megszűntek, többen az épületekben rekedtek, és feltételezhetően sérüléseket szenvedtek. A túlélők mihamarabbi felkutatása és mentése érdekében riasztották a Hírös Vakond Mentőcsoport tagjait. A gyakorlat során a civil szervezetekből - így a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség tagjaiból, polgárőrökből, önkéntes tűzoltókból, speciális mentőkből - álló csoport vezetési pontot alakított ki, a sérültek ellátásához elsősegélynyújtó pontot állítottak fel, és a pihentető rész kialakítására is sor került.

A leglátványosabb feladatot a Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Megyei Szervezete által biztosított „statiszták” mentése jelentette. Valósághű sérülések, helyzetek és jajszavak tették életszerűvé a kutatási-mentési, sérült ellátási munkálatokat. A nyílt törést szenvedett, a vérző, a medencesérült, a tetőn rekedt pánikoló „sérültek” mentése összeszokott csapatmunkát igényelt az önkéntesektől. A nyolcemeletes épület tetejéről történő mentés a hivatásos katasztrófavédelmi egységek bevonásával került végrehajtásra.  A Magyar Légi Tűzoltó és Életmentő Egyesület felderítő drónnal segítette a kutatást. A gyakorlat egyik eleméről szóló videó az alábbi linken található:

https://www.youtube.com/watch?v=I2vmI6SsL_M&feature=youtu.be

A kutatási, mentési munkálatok közben a mentőcsoport a HUNOR mentőszervezet egyik tagjának irányításával „sérült házfal” megtámasztását végezte el. A gyakorlat helyszínének körülhatárolását, lezárását, illetve a beavatkozó állomány részére az ivóvizet és az ebéd szállítását a bevont polgárőr egyesületek önkéntesei végezték.

A gyakorlat jól sikerült, a minősítő bizottság ennek megfelelően értékelt: a mentőcsoport újabb 5 évre megszerezte a „Nemzeti Minősítést” könnyű városi kutató-mentő feladatok végrehajtására.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

 

Sugovica, Wesselényi és Kígyós Járási Mentőcsoportok újraminősítő gyakorlata

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség I. félévi munkatervének megfelelően 2019. június 1-én a kirendeltség három járásának – Baja, Kalocsa és Bácsalmás - mentőcsoportjai bizonyították felkészültségüket és jártasságukat a vízkárelhárítási részfeladatokban.

A gyakorlat előző napi riasztással indult, majd a mentőcsoport tagjai megjelentek a gyakorlat helyszínén Baján a Petőfi-szigeten. Rövid munkavédelmi oktatás után a résztvevők a gyakorlat helyszínére távoztak, majd a foglalkozásvezetők irányításával megkezdődött a gyakorlás. A vízi mentő foglalkozási helyen bemutatásra került a helyes vízből való személyi mentés, illetve az ezt követő elsősegély nyújtási tevékenység. Az ide beosztott vízi mentők gyakorolták a különféle kötélkötések végrehajtását, tárgyak és személyek vonatkozásában.

A vízkárelhárítási egységek több foglalkozási helyen váltották egymást.

  1. Nyúlgát építése homokzsákból töltés magasítás céljából 2 sorban, 3 zsák magasan, 10 m hosszan
  2. Bordás megtámasztás készítése homokzsákból töltés megcsúszás ellen bordák kialakítása 2 zsák szélességben, 4 zsák magasan töltés lábtól töltés koronáig
  3. Ellennyomó medence készítése altalajtörés elleni védekezés: buzgár elfogás: 2 sor szélességben, 3 sor magasan, 3 m átmérőben
  4. Beaver típusú felfújható mobilgát létesítésének gyakorlása, alkalmazásának lehetőségei, a résztvevők először levegővel majd vízzel töltötték fel a kétrészes mobilgátat.

Logisztikai egység tagjai a kemping kijelölt területén felépítették a konyha sátrat illetve az étkező sátrat. A logisztikai egység gasztronómiában jártas tagjai két bográcsban pörköltet főztek a gyakorlaton résztvevő állománynak. A többiek segédkeztek ebben, illetve az étkezősátor berendezését és a terítést végezték. A logisztikai egység ezen felül a foglalkozási helyeken dolgozók részére ásványvizet folyamatosan biztosított.

A gyakorlatot követően a résztvevők jó étvággyal elfogyasztották az időközben megfőtt pörköltet.  

A gyakorlat megvalósulásának anyagi hátterét a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség illetve Baja Város Önkormányzata biztosította.

 

 

május

Gyakorlatozott a települési Önkéntes Mentőcsoport

2019. május 10-én szinten tartó gyakorlatot tartott Kelebián a települési önkéntes mentőcsoport. Fő cél a vihar okozta károk felszámolásban való közreműködés gyakorlati fogásainak elmélyítése volt.

A mentőcsoport tevékenységi körébe tartozik települést érő viharkárok felszámolása, akár önállóan, akár a hivatásos katasztrófavédelmi egységekkel való együttműködésben.

A feltételezés szerint Kelebián a rendkívüli időjárás, nagy erejű szél, lezúduló nagy mennyiségű csapadék lakóépületeket rongált meg, fákat döntött ki. A szélsőséges időjárás következtében jelentős károk keletkeztek. A település polgármestere a kialakult helyzetet értékelve utasítást adott az önkéntes mentőcsoport alkalmazására. Egy külterületi ingatlant kellett megvédeni.

A jelzett hely megközelítése során egy, a viharban kidőlt fa útakadályt képezett, melyet a mentőcsoport tagjai láncfűrésszel és kézi erővel eltávolítottak. Az épület tetőhéjazatát a szél megbontotta, mely így beázott, ezért a héjazaton támadt hiányosságot fóliával takarták le, így akadályozva az épületszerkezetek további károsodását.

A gyakorlat keretében a mentőcsoportnak homokzsákos védekezési, vízszivattyúzási és sérült ellátási feladatokat kellett ellátnia.

A gyakorlat bebizonyította, hogy a mentőcsoport az alapfeladatát megfelelően és fegyelmezetten képes ellátni. A minősítés keretében megszerzett képességeit szinten tartotta, továbbra is alkalmas a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkájának támogatására.

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a gyakorlat megvalósulását tagjai részvételével és anyagi hozzájárulással támogatta.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

 

április

 

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal és a Megyei Tűzoltószövetséggel együttműködésben április 11-én rendezte meg a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny megyei döntőjét. A Szövetség a csapatok felkészítésében, a verseny tervezésében és kivitelezésében (versenyhelyek anyagi biztosítása, berendezése, pályabírók, ajándéktárgyak) egyaránt rész vállalt. A versenyről részletesen itt olvashat:

 

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség Közgyűlését összehívom, melyre tisztelettel meghívom.

Az ülés ideje: 2019. április 26. 16.00 óra

Az ülés helyszíne: Kiskunhalas, Petőfi utca 7. (Tiszti Klub)

Meghívó (letölthető)

 

március

Nemzetközi Polgári Védelem Napja

A korábbi évek hagyományát folytatva a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal közösen emlékezett meg a Nemzetközi Polgári Védelem Napjáról.

A rendezvény keretében átadták a Benke László Emlékplakettet, melynek idei díjazottai:

Balatonné Sáfrány Erikának, a Bajai Szent Istváni Általános Iskola pedagógusa,

Kardosné Magony Mária tűzoltó századosnak, a Kalocsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság katasztrófavédelmi megbízottja.

A polgári védelem területén tanúsított munkája elismeréséül a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség emléklapot és tárgyjutalmat adományozott

Maglódi Istvánnak, a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság katasztrófavédelmi megbízottjának és

Törőcsik Dávidnak, Kiskunhalas Város Rendészeti csoport vezetőjének.

Rendezvényünket a Fornetti Kft. támogatta.

Az ünnepségről szóló részletes cikket az alábbi linkre kattintva olvashatja el.

Nemzetközi Polgári Védelem Napja

 

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

 

február

Tisztelt Szövetségi tag!

A korábbi évek hagyományaihoz híven a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség és a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Polgári Védelmi Világnap alkalmából közös ünnepséget szervez, melyre minden Tagunkat és érdeklődőt szeretettel várunk.

Az ünnepség ideje: 2019. február 28. 10.00 óra

Az ünnepség helyszíne: Kecskemét, Deák Ferenc tér 3., földszinti nagyterem.

Meghívó (letölthető)

 

Versenyezni hívjuk a diákokat, mert a tudás életet menthet

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal együttműködve a 2018/2019-es tanévben is meghirdeti országos katasztrófavédelmi ifjúsági versenyét, amelyen az 5-13. évfolyamos diákok mérhetik össze tudásukat.

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség idén „A tudás életet menthet!” jelmondattal hívja életre az országos katasztrófavédelmi ifjúsági versenyt, amelynek fő célja, hogy a szövetségek, szervezetek, egyesületek, általános iskolák és középiskolák 5-13. évfolyamos tagjai elméletben és gyakorlatban, játékos formában, az életkori sajátosságoknak megfelelően adjanak számot a tanév során elsajátított veszélyhelyzeti ismereteikről, az önmentésben, illetve más személy mentésében való jártasságukról.
 
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Magyar Tűzoltó Szövetség, az Országos Polgárőr Szövetség, a Rádiós Segélyhívó és infokommunikációs Országos Egyesület, valamint a Magyar Vöröskereszt és egyéb szakmai szervezetek együttműködésével megvalósuló versenyre két korcsoportban, négyfős csapatokban nevezhetnek a diákok, akik a helyi megméretést követően területi szinteken, majd a legeredményesebbek az országos döntőben állhatnak rajthoz.
 
Jelentkezni a Magyar Polgári Védelmi Szövetség megyei tagszervezeteinél és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságoknál, jelentkezési lap kitöltésével lehet.

Plakát (letölthető)

Versenyfelhívás (letölthető)

Versenyszabályzat (letölthető)

Drog prevenció Kiskunmajsán

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség immár 3. éve folytatja a drog prevenciós tevékenységét, melynek keretében ez alkalommal 2019. február 5-én 3 előadás keretében a Kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium, valamint a Kiskunmajsai Arany János és a Kiskunmajsai Szent Gellért Katolikus Általános iskola diákjai ismerkedhettek meg a drogok szellemi, mentális és fizikai károsító hatásaival, valamint a választás és az elutasítás lehetőségével, felelősségével.  Marosi Antal „A drogokról másképpen” című előadása a megszokott módon lebilincselte a hallgatóságot.

A drog prevenciós programról bővebben a http://www.adrogokrolmaskeppen.hu/ honlapon tájékozódhat.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

 

2018

december

Drog prevenció

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség immár 3. éve folytatja a drog prevenciós tevékenységét, melynek keretében ez alkalommal 2018. december 13-án a Bajai Szentistváni Általános Iskola, a Csávolyi Tagintézménye valamint a Bajai III. Béla Gimnázium tanulói ismerkedhettek meg a drogok szellemi, mentális és fizikai károsító hatásaival, valamint a választás és az elutasítás lehetőségével, felelősségével.  Marosi Antal „A drogokról másképpen” című előadása a megszokott módon lebilincselte a hallgatóságot.

A drog prevenciós programról bővebben a http://www.adrogokrolmaskeppen.hu/ honlapon tájékozódhat.


KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

 

Szén-monoxid-érzékelők adományozása

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség lakosságvédelem területén önként vállalt feladatait sokrétűen teljesíti. A képzési, felkészítési, gyakorlatozási feladatokban végzett tevékenységünk mellett technikai eszközök vásárlásával is hozzájárulunk a megye lakóinak biztonságához. Tavaly indított programunk keretében olyan települések részére ajándékozunk szén-monoxid érzékelőket, melyek tagságukkal erősítik szervezetünket. 2018. november 26-án Csátalja (Kovács Antal) és Pálmonostora (Cseszkó László György) polgármestere részére 3-3 db minőségi eszközt adományoztunk, melyek 7 éven keresztül gondozásmentesen biztosítják használóinak a szén-monoxid esetleges jelenléte esetén az időbeni riasztást.

A szénmonoxidról bővebben ide kattintva tájékozódhat.

https://regi-bacs.katasztrofavedelem.hu/letoltes/document/bacs/464-szen-monoxid.pdf

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

november

Képzéssorozat a Kiskunságban

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltségének szakmai vezetésével 2018. november 22. és 26. között Császártöltésen, Akasztón és Izsákon tartották meg a települési köteles polgári védelmi szervezetek lakosságvédelmi, egészségügyi, logisztikai és műszaki-kárfelszámoló komponenseinek szakkiképzését, a települési önkéntes mentőcsoportok és a Kiskőrös Járási Önkéntes Mentőcsoport éves szintentartó gyakorlatát.

A képzések és a szintentartó gyakorlatok tovább mélyítették a korábban elsajátított ismereteket, továbbá erősítették a helyi beavatkozó állomány szakmai képességét.

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a képzéssorozatot tagjai részvételével és anyagi hozzájárulással támogatta.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

 

október

Jól szervezett, látványos nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat Foktőn

Foktőn, október 11-én, a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság szervezésében látványos elemekben is bővelkedő nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat zajlott, melyen az előadások után a szakszerű mentésről és kárelhárításról is megnyugtató képet kapott minden résztvevő és meghívott.

A gyakorlat első fázisában a művelődési házban előadásokat hallgattak a résztvevők, így többek között az előállt helyzetről, a védelmi igazgatás rendszeréről, működésbe lépéséről, a lakosság riasztásáról, értesítéséről, a különféle lakosságvédelmi intézkedések típusairól és jellemzőiről. Az előadások végén a Lakossági Tájékoztató és Riasztó Rendszer helyi végpontjából a klasszikus veszélyt jelző szirénahang szólalt meg, majd a lakosság magatartására vonatkozó utasítások hangoztak el.  Ennek keretében történt a jódtabletták kiosztása, majd a gépjárművel nem rendelkező lakosok buszokkal történő kimenekítése.

A gyakorlat második fázisában a sportpályán települt katasztrófavédelmi, honvédségi és rendőrségi erők technikai és képesség bemutatója zajlott. Ennek keretében egy ellenőrző, áteresztő pont működtetését, radioaktív sugárzás felderítését és mérését, személyi és technikai eszközök mentesítését és a hátra maradt anyagi javak őrzését mutatták be.

A gyakorlat során több szervezet, így a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság, Foktő települési polgári védelmi szervezet, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, a Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt., az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, az MH 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj és a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség együttes munkája révén a résztvevők és meghívottak egyaránt elismerően nyilatkoztak a gyakorlat megvalósulásáról, valamint a lakosságvédelem működéséről.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

 

Gyászhír

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 2018. október 2-án, életének 88. életévében elhunyt Vida Sándor nyá. alezredes.

Vida Sándor 1978-ig a Magyar Néphadseregben teljesített szolgálatot, utolsó beosztása a kiskőrösi MN 10. tüzér ezred törzsfőnökeként. 1978-tól a Magyar Néphadsereg részeként működő Hátországvédelmi Parancsnoksághoz került, ahol a Kiskőrös Járás polgári védelmi törzsparancsnokaként 1989. 12. 31-ig, azaz nyugállományba vonulásáig 14 település polgári védelmi feladatait koordinálta. Munkássága során számos elismerésben részesült.

Végső nyugalomba helyezése 2018. október 8-án 11.00 órakor a Kiskunmajsai Köztemetőben lesz. Vida Sándor nyá. alezredes Urat a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség saját halottjának tekinti.

Katasztrófavédelem

 

 

 

Díjátadással ért végett a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a 2017/2018. tanévre hirdetett „Tudatos biztonság” elnevezésű programja

 

A Szövetség a Paksi Atomerőmű körzetében lévő Bács-Kiskun megyei település általános és középiskolai osztály tanulói számára tartott előadást, melynek keretében a nukleáris biztonsággal kapcsolatos lakosságvédelmi ismereteket oktattuk, ugyanakkor tudatosítottuk a nukleáris energiatermelés biztonságát, ezzel is növelve a Paksi Atomerőmű társadalmi elfogadottságát.

Az előadások végén az osztályok tesztlapot töltöttek ki. A hibátlan tesztlapok közül sorsolással 5 kg csokoládét sorsoltunk ki.

A győztes osztály, a Kalocsai Szent István Gimnázium - 10. b osztály tanulói október 8-án vették át jutalmukat.

Az immár harmadik éve indított programunk mind a diákok, mind a tanárok, mind a településvezetők részéről kedvező fogadtatásra talált, ezért tervezzük, hogy a 2018/19. tanévben is folytatjuk a „Tudatos biztonság” programot.

Az idei rendezvénysorozat megvalósulását a Paksi Atomerőmű Zrt. támogatta.  

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

 

augusztus

Katasztrófavédelem

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Vágó József, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség alapító tagja, a Benke László Emlékérem díjjazotja 2018. augusztus 13-án, életének 80. életévében elhunyt.

Temetése 2018. szeptember 3-án, 11 órakor lesz Szegeden az Alsóvárosi Temetőben.

Vágó József Urat a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség saját halottjának tekinti.

 

július

Ifjúsági tábor Bajmokon

2018. július 26-a és 29-e között immár 13. alkalommal találkozott 5 ország (Horvátország, Szerbia, Szlovénia, Románia és Magyarország) több mint 100 diákja és felnőtt kísérője, ezúttal a szerbiai Bajmokon. Ezen a nemzetközi találkozón hagyományosan képviselteti magát a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség. Szervezetünk részéről azokat a gyermekeket visszük ki, akik a megyei katasztrófavédelmi ifjúsági verseny általános- és középiskolai kategóriában az első helyezést érték el.

Ez a tábor is a könnyed szórakozásról, a szakmai megmérettetésről és a baráti kapcsolatok ápolásáról szólt. A közös programok közé tartozott a bemutatkozó est, melyen részünkről egy szavalat és egy mindenkit lenyűgöző néptáncbemutató kápráztatta el a résztvevőket, továbbá a kiváló környezetben fekvő bácskossuthfalvi strandon való fürdőzés és a természetesen az elmaradhatatlan szakmai vetélkedő. Utóbbi a magyarországi katasztrófavédelmi vetélkedőkön megismert és egyéb ügyességi számokon alapult, melyen a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség egyik csapata második helyezést ért el. A csapat tagjai: Radva Erzsébet, Vén Anikó, Tóth Szabolcs, Rigó Márk és Szűcs Tibor. Gratulálunk a szép helyezéshez! Találkozunk jövőre, ezúttal Szlovéniában.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

 

június

 

Katasztrófavédelmi tábor Baján

A tavalyi tábor sikerén felbuzdulva a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség és a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltsége 2018. június 25-29 között idén is megszervezte a katasztrófavédelmi gyermektábort. A tábor népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy míg tavaly 32, idén már 48 gyermek vett azon részt.

A tábor főszervezője idén is Gödön Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség szakmai alelnöke volt. Megnyitójában kiemelte a tábor célját, miszerint megismertessék a fiatalokat a különféle veszélyhelyzetekkel, az arra való reagálással, hogyan lehet magukon és társaikon segíteni. A másik cél a lakosságvédelemben működő szervek, szervezetek munkájának megismerése, az utánpótlás nevelés, a pályára való orientálás.

Hasonlóképpen vélekedett Csubákné Besesek Andrea alpolgármester is. „A tábor hatására több gyerek is megtalálhatja az irányt leendő hivatása felé. Itt olyan dolgokat próbálhatnak ki, amelyek a legtöbb gyerek számára izgalmasak. Ugyanakkor kikerülnek az otthoni kényelemből, önállósodnak, ami a későbbiekben is javukra válik majd. Mindenképp hiánypótló tábor ez, amelyet az önkormányzat anyagilag is szívesen támogatott.

Az öt nap során a Baján és környékben található védelmi szervek és szervezetek mutatkoztak be és tartottak elméleti és gyakorlati foglalkozást, de volt úszás, sárkányhajózás, gemenci kishajózás, városismereti vetélkedő, nappali és éjszakai bátorságpróba, égboltmegfigyelés és egyéb érdekességek.

A táborozó gyermekek tartalmas, egyben gondtalan programjának biztosításáról Balatonné Sáfrány Erika és Jakity Ágota, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség bajai és bácsalmási koordinátorai gondoskodtak.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

 

 

május

 

Kiskunmajsai Járási Mentőcsoport gyakorlata

A kiskunmajsai járásban 2013-ban alakult meg az önkéntesekből álló járási mentőcsoport. A területre jellemző veszélyeztető hatások, jellemzően a belvíz és a rendkívüli időjárási veszélyhelyzetek elleni fellépés képességével rendelkeznek.

A mentőcsoport a nemzeti minősítést korábban megszerezte, május 30-31-én az éves szinten tartó gyakorlatát tartotta.

A gyakorlat feltételezése alapján a térséget sújtó rendkívüli szélvihar és esőzés miatt a katasztrófavédelem hivatásos erői mellett, a járási mentőcsoport alkalmazására is szükség volt. A vihar következményeinek felszámolása érdekében útzárat képező és épületre dőlt fákat távolítottak el, károsodott épület dúcolását, pincékből vízszivattyúzást, földút karbantartását végezték. A gyakorlat részeként bázis kialakítását és üzembe helyezését, valamint balesetet szenvedett mentőcsoport tag elsősegélyben való részesítését is gyakorolták.

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a gyakorlat megvalósulását tagjai részvételével és anyagi hozzájárulással támogatta.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

 

 

Gyakorlatozott a Felső-Bácskai Önkéntes Mentőcsoport

Szinten tartó gyakorlatot tartott Mélykúton 2018. május 26-án a Jánoshalmi járásban működő 20 fős Felső-Bácskai Önkéntes Mentőcsoport (FBÖMCS). Fő cél a vihar okozta károk felszámolásban való közreműködés ismereteinek elmélyítése volt.

Járási mentőcsoport tevékenységi körébe tartozik a hivatásos katasztrófavédelmi egységek szükség esetén való támogatása viharkárok esetén. A feltételezés szerint Mélykúton a rendkívüli időjárás, nagy erejű szél, lezúduló nagy mennyiségű csapadék lakóépületeket rongált meg, fákat döntött ki, emellett a villámcsapás miatt tűz is keletkezett. A kivonuló hivatásos egységek nem győzik a kárelhárítást, ezért a kérik az FBÖMCS munkálatokban való részvételét.

A gyakorlat keretében a mentőcsoportnak homokzsákos védekezési, vízszivattyúzási, fakivágási feladatokat kellett ellátnia. A mozzanatok részét képezte még a menet végrehajtása, külső irányítási pont telepítése, sátorállítással, aggregátor beüzemeléssel illetve az ellátás megszervezése is.

A gyakorlat bebizonyította, hogy a mentőcsoport az alapfeladatát megfelelően és fegyelmezetten képes ellátni. A nemzeti minősítés keretében megszerzett képességeit szinten tartotta, továbbra is alkalmas a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkájának támogatására. A gyakorlatot a hivatásos katasztrófavédelmi szerv kijelölt szakembere megfelelőre értékelte. A következő évben a mentőcsoport kiemelt feladat lesz az nemzeti minősítés újra megszerzése.

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a gyakorlat megvalósulását tagjai részvételével és anyagi hozzájárulással támogatta.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

 

 

Kiskunhalas Járási Mentőcsoport gyakorlata

2013-ban Tüzes Kunok néven alakult meg az önkéntesekből álló járási mentőcsoport Kiskunhalason. Feladatuk, hogy a járás veszélyeztetettségéből – belvíz, rendkívüli időjárási veszélyhelyzetek, valamint a nagykiterjedésű erdőtüzek – adódó helyzeteknél jelentkező lakosságvédelmi szakfeladatokat ellássa. Valós beavatkozó tevékenységükre az elmúlt években többször is sor került, jellemzően rendkívüli viharkárok felszámolásakor, de lezuhant kisrepülő felkutatásában is tevékeny részt vállaltak.

A mentőcsoport a nemzeti minősítést korábban megszerezte, május 11-12-én a szinten tartó gyakorlatát tartotta.

A 11-ei esti riasztást követően másnap reggel 8 órára elérték az alkalmazási készenlétet. A gyakorlat során a mentőcsoport kettő helyen működött. Az I. kárhelyszínen a műszaki komponens - az egészségügyi komponens biztosítása mellett – előbb veszélyesen megdőlt fák kivágását, darabolását, majd az erdőben lángra kapó aljnövényzet oltását végezte. A II. számú kárhelyszínen a csapadékvíz elvezető csatorna dugulása miatt kilépő víz által veszélyeztetett házak védelme érdekében nyúlgátat építettek, majd szivattyúzással emelték vissza a vizet a közeli Dong-ér csatornába. Ezzel párhuzamosan a logisztikai és infokommunikációs komponens tagjai a hosszan tartó beavatkozásra készülve irányítási pontot alakított ki, melynek részeként pihentető sátor állítására és berendezésére, valamint aggregátor telepítése is sor került.

Babud Jenő tű. ezredes, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője személyesen kísérte végig a gyakorlatot. Zárszavában kiemelte: „Az ilyen sikeres szinten tartó gyakorlat a bizonyítéka annak, hogy a járási mentőcsoportok érdemi, megalapozott és kiszámítható segítséget tudnak nyújtani a hivatásos katasztrófavédelmi szervek lakosságvédelmi tevékenységéhez.”

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a gyakorlat megvalósulását tagjai részvételével és anyagi hozzájárulással támogatta.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

 

március

Katasztrófavédelmi gyakorlat Kecelen

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltségének szakmai vezetésével 2018. március 9-én, Kecelen került sor a települési önkéntes mentőcsoport gyakorlatára.

Az értesítési feladattal indított gyakorlat további mozzanataként az előállt helyzet ismertetése, majd a munkavédelmi oktatás történt. A gyakorlat központi elemét a települést érő jelentős szélvihar és nagyobb mennyiségű eső okozta veszélyeztetés elleni fellépés szolgálta. Az épületekben komoly kár keletkezett, az úttestekre dőlő fák a közlekedést ellehetetlenítették, illetve a laposabb részeken összegyűlő belvizet kellett kezelni. Ennek keretében az önkéntes mentőcsoport szivattyúzási, favágási- és darabolási, homokzsákolási feladatokat végzett.

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a gyakorlatot tagjai részvételével és anyagi hozzájárulással támogatta.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

 

 

Nemzetközi Polgári Védelem Napja

A korábbi évek hagyományát folytatva a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal közösen emlékezett meg a Nemzetközi Polgári Védelem Napjáról.

A Himnuszt követően az ünnepi beszédet Szabó Antal tű. alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő tartotta meg, majd Petőfi Sándor Az Alföld című versét Bak Barbara, a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola tanulója szavalta el. A rendezvény a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Klarinét együttesének színvonalas műsorával folytatódott.

Az ünnepség keretében került sor a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség által alapított Benke László Emlékplakett átadására. A 2013-ban alapított elismerést azok kapják, akik kimagasló munkát végeztek a Szövetség célkitűzéseinek megvalósulásában. Benke László emlékplakettet Mészáros Zoltán ügyvezető elnök adta át, az elmúlt időszakban végzett kiemelkedő tevékenységéért:

Seresné Farkas Júliának, a Fercom System Kft. ügyvezető igazgatójának,

Tóth Árpádnak, Bácsalmás Város alpolgármesterének.

Az ünnepség zárásaként állófogadást tartottunk, melynek köszöntőjét Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség tiszteletbeli elnöke mondta. Beszédében hangsúlyozta: „A nehéz időszakokban mutatkozik meg igazán, hogy egy-egy jó ügy, olyan hatással bír, amelyhez tömegével csatlakoznak az emberek.” Kiemelte, hogy a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség tiszteletbeli elnökeként fontosnak tartja, hogy még többen megismerjék, támogassák a szövetség munkáját. Ennek előmozdításáért mindent megtesz a jövőben.

Rendezvényünket a Fornetti Kft. támogatta.

Az eseményről bővebben: Március 1. a Nemzetközi Polgári Védelem Napja

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

 

február

Tisztelt Szövetségi tag!

A korábbi évek hagyományaihoz híven a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség és a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Polgári Védelmi Világnap alkalmából közös ünnepséget szervez, melyre minden Tagunkat és érdeklődőt szeretettel várunk.

Az ünnepség ideje: 2018. március 01. 10.00 óra

Az ünnepség helyszíne: Kecskemét, Deák Ferenc tér 3., földszinti nagyterem.

Meghívó (letölthető)

 

 

A hagyományoknak megfelelően idén is a Kiskunhalasi Tiszti Klub adott otthont a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség Közgyűlésének.

A meghirdetett napirendi pontok szerint előbb Mészáros Zoltán elnök számolt be a legutóbbi ülés óta eltelt időszak történéseiről.

A 2017. év tevékenységének elfogadásához előbb Faludi Éva Szidónia, a Felügyelő Bizottság elnöke ismertette a Felügyelő Bizottság beszámolóját, majd ezután következett az elnök beszámolója, melyben részletesen ismertette a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség 2017. évben végrehajtott feladatait. A beszámolók ismeretében a Közgyűlés elfogadta a Szövetség 2017. évi tevékenységét.

A 4. napirendi pont keretében elfogadták a Szövetség 2018. évi Munkatervét. A tervben lefektetett feladatok tekintetében a korábbi évekhez képest nem történt változás. A hangsúlyok megmaradtak, fő feladatként továbbra is a települési-, járási és megyei önkéntes mentőcsoportok és a köteles polgári védelmi szervezetek támogatása, gyakorlatainak elősegítése, a katasztrófavédelmi ifjúsági versenyek megrendezése és a nyári ifjúsági táborok megtartása szerepelt.

Szervezetünknek elhúzódó adóssága a Szövetség változásainak joghatóság általi elfogadása. A változás bejelentés formai/tartalmi okok miatti elutasításának rendezése végett a vezető tisztviselők újbóli megszavazására és az Alapszabály módosítására került sor.

Utolsó napirendi pontként - Bácsalmás Város kezdeményezésére - a Bácsalmási Kiképző Központ használati jogának visszaadását szavazták meg a Közgyűlés résztvevői.

A Közgyűlés hivatalos programjának végeztével, vacsorával egybekötött kötetlen bajtársi beszélgetés zajlott. 

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

 

január

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség Közgyűlését összehívom, melyre tisztelettel meghívom.

Az ülés ideje: 2018. február 2. 16.00 óra

Az ülés helyszíne: Kiskunhalas, Petőfi utca 7. (Tiszti Klub)

Az ülés tervezett napirendi pontjai:

1. 2017. szeptember 21-ei Közgyűlés óta eltelt időszak főbb eseményei

Előterjesztő: Mészáros Zoltán

2. FEB elnök jelentése a BKM PVSZ 2017. évi gazdálkodásáról

Előterjesztő: Faludi Éva Szidónia

3. A BKM PVSZ 2017. évi közhasznúsági tevékenységéről szóló beszámoló

Előterjesztő: Mészáros Zoltán

4. BKM PVSZ 2018. évi Munkatervének elfogadása

Előterjesztő: Mészáros Zoltán

5. Vezető tisztviselők újraválasztása

Előterjesztő: Mészáros Zoltán

6. Új Alapszabály elfogadása

Előterjesztő: Mészáros Zoltán

7. Bácsalmási Kiképző Központ Bácsalmás Város részére történő visszaadása

Előterjesztő: Mészáros Zoltán

8. Egyebek.

Meghívó (letölthető)

 

2017

december

Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség drog prevenciós tevékenységének folytatásaként 2017. december 8-án a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 11. A és 14. B osztályos tanulói ismerkedtek meg a drogok okozta szellemi, mentális és fizikai károsító hatásaival. Marosi Antal „A drogokról másképpen” című előadása a megszokott módon lebilincselte a hallgatóságot.

A drog prevenciós programról bővebben a http://www.adrogokrolmaskeppen.hu/ honlapon tájékozódhat.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

november

November 25-én Soltvadkerten zajlott a Kiskőrös Járási Mentőcsoportok éves szinten tartó gyakorlata. 

A feltételezés szerint Kiskőrös térségében az elmúlt napok esőzései következtében jelentős belvíz alakult ki. A lakott térségeket is érintő esemény miatt lakóépületek is veszélybe kerültek, a pincéket elöntötte a víz, a házak fala felázott, ami miatt azok lakhatatlanná váltak. Az átázott talaj miatt a fák nem tudtak ellenállni a felerősödött szélnek, így több helyen veszélyesen megdőltek. A hivatásos erők a tömegesen érkező lakossági bejelentések miatt folyamatosan beavatkoztak. A helyzet mielőbbi konszolidálása érdekében a járási mentőcsoport is működésbe lépett.

A rendkívüli helyzet következményeinek felszámolása érdekében szivattyúzási, homokzsákolási, fadöntési és darabolási munkákat végeztek. Ezzel párhuzamosan a mentőcsoport logisztikai komponensének munkatársai ideiglenes nappali melegedő- és ellátó helyet alakítottak ki, valamint a könnyebben sérült beavatkozókat egészségügyi ellátásban részesítették.

A gyakorlatot többek közt Soltvadkert polgármestere is megtekintette, aki elismeréssel nyilatkozott a gyakorlatot végrehajtó személyek munkájáról.

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a gyakorlatot tagjai részvételével és anyagi hozzájárulással támogatta.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

 

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség 2016-tól újonnan vállalt feladatát, a drog prevenciós tevékenységét folytatva 2017. október 24-én a Bajai Szentistváni Általános Iskola 7. és 8. osztályos tanulói ismerkedett meg Marosi Antal „A drogokról másképpen” című előadásával. A négy osztály 84 fő diákja nagy érdeklődéssel hallgatta a látványos és elgondolkodtató előadást.

A drog prevenciós programról bővebben a http://www.adrogokrolmaskeppen.hu/ honlapon tájékozódhat.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

 

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a 2017/2018. tanévre is meghirdetette „Tudatos biztonság” elnevezésű programját, melyhez új intézményként a Kalocsai Szent István Gimnázium is csatlakozott. 2017. november 24-én előbb a 12. A és B, majd 12. C és a 9. B osztály tanulói hallgatták meg a nukleáris biztonság témájú előadást és ismerkedtek meg az ezzel kapcsolatos lakosságvédelemmel.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

 

A Bács-Kiskun megyei polgármesterek a jelen választási ciklusban hatodik alkalommal megrendezett, kétnapos polgármesteri fórumon vettek részt Jakabszálláson, az Együttműködés a helyben foglalkoztatásért program keretében, november 23-án. A jakabszállási Areo Hotelben tanácskoztak és ismerkedtek meg a megyét érintő, tervezett fejlesztésekkel, az igénybe vehető támogatásokkal és az induló képzésekkel, továbbá a térségi foglalkoztatás helyzetével, problémáival, megoldásaival, a vidéki élet fellendítésének lehetőségeivel. 

A rendezvénysorozat első napján Rausch Sándor a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, aki egyben a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség tiszteletbeli elnöke és Mészáros Zoltán  elnök napirendi pontban közösen hívták fel a figyelmet a megyei polgári védelmi szövetség jelentőségére, ismertették a lakosság érdekében megvalósuló programjaikat.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

 

október

Katasztrófavédelmi gyakorlat Csengődön

2017. október 27-én Csengődön került sor Csengőd, Tabdi, Kaskantyú és Soltszentimre települési polgári védelmi szervezetei közös gyakorlatára, melyhez csatlakozott Csengőd települési önkéntes mentőcsoportja.

A helyi művelődési házban a Magyar Honvédség szakemberei az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos rendszerről szóló ismertetőt tartottak, majd ezt követően a gyakorlattal összefüggően elméleti felkészítés történt, és a térségre jellemző veszélyeztető hatások (belvíz és rendkívüli időjárás) elleni fellépést gyakorolták.

A gyakorlat alapját Csengőd térségét érő jelentős szélvihar és nagyobb mennyiségű eső szolgálta. Az épületekben komoly kár keletkezett, az úttestekre dőlő fa a közlekedést lehetetlenítette el, illetve a laposabb részeken összegyűlő belvizet kellett kezelni. Ennek keretében a polgári védelmi szervezetek és a mentőcsoport szivattyúzási, favágási- és darabolási, homokzsákolási feladatokat végzett, működésbe léptette az átmeneti nappali melegedő ellátást, továbbá sérültek látott el.

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a gyakorlatot tagjai részvételével és anyagi hozzájárulással támogatta.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

 

szeptember

Megtartotta rendkívüli közgyűlését a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség (BKM PVSZ) 2017. szeptember 21-én Kiskunhalason megtartotta rendkívüli közgyűlését, ahol az új tiszteletbeli elnök megválasztása mellett határozat született az Alapszabály módosításáról.

Dr. Ferenczi István, korábbi főjegyző, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség tiszteletbeli elnöke 15 év után döntött úgy, hogy lemond tisztségéről. „Ferenczi úr - alapító tagként - nem csak a Szövetség létrehozásában, hanem a működtetésében és fejlesztésében is aktívan vett részt. Nevéhez elévülhetetlen eredmények és érdemek kötődnek.” - méltatta személyét Mészáros Zoltán, az egyesület elnöke.  A Közgyűlés egyhangú döntésével Rausch Sándort, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnökét választotta meg utódjául. Az új tiszteletbeli elnök beszédében megköszönte a teljes körű bizalmat, és vállalta, hogy legjobb tudása szerint képviseli az egyesület lakosság érdekében vállalt feladatait.

A továbbiakban a Közgyűlés elfogadta az Alapszabály módosítását arra vonatkozóan, hogy az egyesület tevékenységét kiegészítették a tanuló ifjúság veszélyhelyzeti felkészítésével és a drog prevenciós feladatokkal.

Ezt követően az egyesület elnöke, Mészáros Zoltán beszámolt az előző ülés óta eltelt időszak főbb eseményeiről, illetve a közeljövő feladatairól. Kiemelte, hogy az elfogadott stratégia megfelelően halad, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal koordináltan részt vesznek a települési és járási önkéntes mentőcsoportok felkészítésében, gyakorlataiban, valamint folytatják a „Tudatos biztonság” nevű programot.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

 

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség Közgyűlését összehívom, melyre tisztelettel meghívom.

Az ülés ideje: 2017. szeptember 21. 17.00 óra

Az ülés helyszíne: Kiskunhalas, Semmelweis tér 16. (Csipke Hotel)

Az ülés tervezett napirendi pontjai:

  1. Új Alapszabály elfogadása - Előterjesztő: Mészáros Zoltán
  2. A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség Tiszteletbeli elnökének megválasztása. Jelölt: Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Alelnöke - Előterjesztő: Mészáros Zoltán
  3. Egyebek

 

Meghívó

 

augusztus

2017. augusztus 4-8.

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség – hagyományaihoz híven – a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi verseny Bács-Kiskun megyei döntőjében első helyezést elért általános- és középiskolás csapatokat jutalmul elviszi a nemzetközi táborba. Tavaly Horvátországba voltunk, ezúttal Dombrádon.

A vendéglátó Nagyhalász mellett Partiumból Sarmaság, Délvidékről Bajmok, Horvátországból Bizovác, Szlovéniából Zagorje ob Savi település ifjúsági csapataival töltöttünk el 4 felejthetetlen napot a Tisza mentén, a dombrádi Vigadó csárdában.

A tábor programjának három sarokköve van. Az egyik a könnyed és tartalmas szórakozás, a másik a vendéglátó ország helyi nevezetességeinek megismerése, a harmadik a szakmai megmérettetés. Vendéglátóink igen szép programot állítottak össze, amelyben a Kemecsén immár múzeumként működő, korábban a Szabolcs-Szatmár megyei Polgári Védelmi Parancsnokság kezelésében működő védett vezetési pont, a nagyhalászi önkéntes tűzoltóknak és polgárőröknek otthont adó multifunkciós szolgáltató központ és a Nyíregyházi Állatpark megtekintése, tiszai fürdőzés, habparty, kötélhúzó verseny, foci, disco és tábortűz egyaránt szerepelt.

A szakmai verseny a katasztrófavédelmi vetélkedőkön megismert számokon alapult, melyet a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség csapata nyert meg. A nyertes csapat tagjai: Radva Erzsébet, Vén Anikó, Tóth Szabolcs és Rigó Márk.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

Jövőre találkozunk Bajmokon!

június

Polgári védelmi felkészítés Dunafalván

A terveknek megfelelően 2017. június 20-án került sor Dunafalva települési köteles polgári védelmi szervezet felkészítő foglalkozása, melyen a helyi önkéntes mentőcsoport tagjai is részt vettek. A szakkiképzés célja az volt, hogy a természeti és civilizációs eredetű katasztrófák megelőzése, elhárítása és a helyreállítás során jelentkező feladatokra megfelelően felkészített és felkészült települési erő álljon rendelkezésre.

A képzést a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség előadóval és anyagilag támogatta.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

Katasztrófavédelmi tábor Baján

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség és a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség gyermektábort szervezett 2017. június 26-30 között a 12-13 éves korosztály számára.

Gödön Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség szakmai alelnöke és a tábor főszervezője a helyi pedagógusokkal konzultálva jutott arra a következtetésre, hogy a 12-13 éves korosztály a legfogékonyabb a vészhelyzetek felismerésére, a gyors cselekvésre, ezért célozták meg őket a tábor ötletével. 32 gyermek jelentkezett, többségük Bajáról, hárman Katymárról. A tábor helyszínét a bajai önkormányzat biztosította a Baja Marketing Kft. által működtetett Ifjúsági Szállón.

Az öt napon át tartó tábor programját és napirendjét meglehetősen katonás módon állították össze – tájékoztatott Gödön Sándor. A gyerekek maguk készítették el (felváltva) és szolgálták fel társaiknak a reggelit-vacsorát az étkezősátorban, de közös főzés is szerepelt a programban. Minden nap vendégül látták valamely rendvédelmi egység képviselőit, akik bemutatókat, gyakorlati foglalkozásokat tartottak, így a gyermekek számára lehetőség nyílt testközelből is megismerkedni a rendőrség, katasztrófavédelem, polgári védelem, tűzoltóság, mentőszolgálat, polgárőrség, vízimentők képviselőivel, munkájával, kalandokban, veszélyekben és izgalmakban bővelkedő életével. Ugyanakkor aktív kikapcsolódásként szabadidős tevékenységeket, fürdést, kenuzást, sárkányhajózást, várostörténeti vetélkedőt, éjszakai bátorságpróbát és egy gemenci kirándulást is szerveztek.

A táborozó gyermekek tartalmas, egyben gondtalan programjának biztosításáról Balatonné Sáfrány Erika és Jakity Ágota, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség bajai és bácsalmási koordinátorai gondoskodtak.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

május

Kiskunmajsa Járási Mentőcsoport gyakorlata

A 2013-ban alakult meg az önkéntesekből álló járási mentőcsoport Kiskunmajsán. Feladatuk, hogy a járás mértékadó veszélyeztetettségéből – belvíz, valamint rendkívüli időjárási veszélyhelyzetek – adódó helyzetek során jelentkező lakosságvédelmi szakfeladatokat ellássa. Bevonásukra akkor kerül sor, ha az előállt helyzet kezelésére, felszámolására a katasztrófavédelem hivatásos erői – egyéb igénybevétel miatt – nem, vagy nem kellő erővel állnak rendelkezésre.

A mentőcsoport a nemzeti minősítést korábban megszerezte, május 31-én a szintentartó gyakorlatát tartotta.

A gyakorlat alapját Kömpöc külterületét érő szélvihar, és nagyobb mennyiségű eső adta. A rendkívüli időjárás miatt több fa dőlt az utakra teljes útzárat képezve. A környező településeket is érő vihar miatt a kiskunhalasi tűzoltók korlátozott erőkkel tudnak a település érdekében beavatkozni, ezért a Kömpöci Önkéntes Települési Mentőcsoport mellett a Kiskunmajsai Járási Önkéntes Mentőcsoport tagjait is riasztották.

A gyakorlat részeként út közben az egyik szállító jármű defektet kapott, a kerék cseréjére a helyszínen került sor. Kiérkezés után megkezdték a Bázispont kialakítását, tereprendezéssel, sátorállítással és annak berendezésével, (vezetésirányítás, élelmezés) valamint aggregátor beüzemelésével. Ezen felül egészségügyi ellátó hely is kialakításra került. 

A gyakorlat során a mentőcsoportok és a helyszínen lévő hivatásos egység között folyamatos volt a kommunikáció, és a koordinált kárfelszámolási tevékenység. Mintegy 6 órányi megfeszített munkával sikerült minden utat járhatóvá tenni.

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a gyakorlatot tagjai részvételével és anyagi hozzájárulással támogatta.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

Május 30-án Jászszentlászlón zajlott  Jászszentlászló és Szank települési önkéntes mentőcsoportok éves szinten tartó gyakorlata

A feltételezés szerint Jászszentlászló település körzetében viharos erejű szél kíséretében nagy mennyiségű csapadék esett rövid idő alatt. A Kiskunmajsai és a környező járásokat sújtó rendkívüli időjárás tömeges jelzései miatt a Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság nem tud beavatkozó erőket küldeni. Jászszentlászló település polgármestere a kialakult helyzetet mérlegelve utasítást adott az önkéntes polgári védelmi szervezet alkalmazására.

A munkavédelmi oktatást követően az önkéntesek a kárhelyszínre vonultak. A jelzett hely megközelítése során egy a viharban leszakadt faág útakadályt képezett, majd egy fát pedig ki kellett vágni, melyet a műszaki komponens tagjai láncfűrésszel és kézi erővel eltávolítottak. A munkálat közben az egyik személy megsérült a kezén, akit az egészségügyi személyzet a helyszínen ellátott. A nagy mennyiségű felgyülemlett csapadék veszélyeztette a lakóépületeket. A veszélyeztetés megszüntetése homokzsák pakolással és szivattyúzással történt, ezzel párhuzamosan a földút talajegyengetésével a lakóépületek megközelíthetőségén javítottak.

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a gyakorlatot tagjai részvételével és anyagi hozzájárulással támogatta.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

Petőfi Mentőcsoport nemzeti újraminősítő gyakorlata

Bács-Kiskun megye területén jelentkező lakosságvédelmi - kiemelten az ár- és belvízvédelmi - feladatok hatékonyabb ellátása érdekében szükség van a különböző önkéntes mentőcsoportok bevonására, amelyek felkészültségük és reagálási képességük alapján jól illeszkednek a katasztrófavédelem rendszerébe, speciális szaktudásukkal növelik az árvizek idején szükséges kutató-mentő kapacitást.

A Petőfi Mentőcsoport – mint megyei önkéntes mentőcsoport -  2012-ben alakult meg és még abban az évben megszerezte a nemzeti minősítést. A mentőcsoport a katasztrófavédelem rendszerében területi polgári védelmi szervezetként, mentésbe bevonható, különlegesen felszerelt és felkészült önkéntes tagokból áll, akik segítséget nyújtanak az árvízi védekezésnél és vízi baleseteknél.

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség aktív közreműködésével május 25-e és 27-e között Baján került sor a Petőfi Mentőcsoport 3 napos újraminősítő gyakorlatára.

A gyakorlat alapvetése szerint a Dunán levonuló rendkívüli árhullám várhatóan minden eddigi szintet meghalad, és a védművek nem biztosítják a Nagy-Pandúr sziget védelmét. A bajai szakaszmérnökség vezetőjének irányításával töltésmagasítási, nyúlgátépítési, fóliázási, rézsűmegtámasztási munkálatokat végeztek, majd éjjel folyamatos figyelőszolgálatot szerveztek, illetve bajba jutott kempingezők csónakkal történő kimentését hajtották végre.

A következő nap reggelén a figyelő szolgálat egy 80 centiméter átmérőjű buzgárt észlelt, amely ellen ellennyomó medencét készítettek. Ahogyan a valós életben is, egy váratlan feladat újabb kihívás elé állította a mentőcsapat tagjait. A Nagy-Pandúr sziget déli sarkát védő lokalizációs töltés átszakadt és a víz elöntötte az itt található lakó- és üdülőépületeket, melyeket többen lakás célra használtak. Az azonnali életmentés érdekében csónakokkal kimenekítést kellett végrehajtani.

A mentőcsoport az azonnali védekezési feladatokon túl jelentkező későbbi tevékenységet is gyakorolta. Az elöntött területekről visszahúzódó ár után a mélyedésekben nagy mennyiségben visszamaradó víz nehezíti az életet, így többek között a közlekedést. A mentőcsoport tagjai szivattyúk segítségével tették járhatóvá a víz alá került részeket.

Az egyszerre több helyszínen történő beavatkozásokat a Petőfi-szigeten működő törzs folyamatosan irányította és koordinálta.

A gyakorlat szombaton délután zárult, melyet a nemzeti minősítő bizottság vezetője Tátrai János tű. alezredes sikeresnek értékelt. A Petőfi Mentőcsoport újabb 5 évre megszerezte a Nemzeti Minősítését. A mentőcsoport tagjai nem csak ezen a gyakorlaton, hanem a 2013-as Dunán levonuló rendkívüli árvíz elleni védekezés során is bizonyították tudásukat és képességüket, hogy a bajban a katasztrófavédelem hivatásos erőin felül, az önkéntesek tudására és munkájára is lehet számítani.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

 

 

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség 2016-tól - a hagyományos értelemben vett lakosságvédelmi profiljától eltérő - feladatot is felvállal, nevezetesen a drog prevenciót. Marosi Antal személyében sikerült olyan előadót találni, aki egyrészt újszerű módon, másrészt a gyerekek nyelvén, pergőn, lendületesen és jól szemléltetve ad a kérdésekre választ, továbbá a saját felelősség tudatát is erősíti. 2017. április 10-én a Kecskeméti Református Gimnázium 9. d, május 22-én pedig Baján a Szentistváni Általános Iskola 8. évfolyamos tanulói hallgatták az előadást.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

Katasztrófavédelem

Véget ért a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a 2016/2017. tanévre hirdetett „Tudatos biztonság” elnevezésű programja.

 A Szövetség a Paksi Atomerőmű körzetében lévő 6 Bács-Kiskun megyei település (Kalocsa, Bátya, Dunapataj, Foktő, Fajsz, Géderlak) 5 általános és 9 középiskolai osztály tanulói számára tartott előadást, melynek keretében a nukleáris biztonsággal kapcsolatos lakosságvédelmi ismereteket oktattuk, ugyanakkor tudatosítottuk a nukleáris energiatermelés biztonságát, ezzel is növelve a Paksi Atomerőmű társadalmi elfogadottságát.

Az előadások végén az osztályok tesztlapot töltöttek ki. A hibátlan tesztlapok közül sorsolással – mind a közép-, mind az általános iskolás korosztály részére – 5-5 kg csokoládét sorsoltunk ki.

A győztes osztályok

Általános iskolai kategóriában: Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Foktői Magyar László Általános Iskolája – 8. osztály

Középiskolás kategóriában: Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Kalocsa - 12. osztály

Az immár második éve indított programunk mind a diákok, mind a tanárok, mind a településvezetők részéről kedvező fogadtatásra talált, ezért tervezzük, hogy szeptembertől folytatjuk a „Tudatos biztonság” programot.

Az idei rendezvénysorozat megvalósulását a Paksi Atomerőmű támogatta.  

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

április

A hagyományoknak megfelelően ezúttal is a Kiskunhalasi Tiszti Klub adott otthont a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség Közgyűlésének.

A meghirdetett napirendi pontok szerint előbb Mészáros Zoltán elnök számolt be a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség 2016. évben végrehajtott feladatairól, majd Faludi Éva Szidónia, a Felügyelő Bizottság elnöke olvasta fel a Bizottság beszámolóját. A Szövetség 2016. évi működéséről megállapítható, hogy az Alapszabályban vállaltaknak megfelelően végezte tevékenységét, mind a feladatok, mind a működés tekintetében. A beszámoló a Számviteli beszámolók és közhasznúsági mellékletei fülre kattintva tekinthető meg.

A harmadik napirendi pontban az elnök részletesen ismertette a 2017. évi munkaterv javasolt feladatait. Az alfejezetekben taglalt feladatokat vita és módosítás nélkül elfogadta a Közgyűlés. A 2017. évi Munkatervet a Szövetség honlapjának Munkatervek fülre kattintva tekintheti meg.

Az Egyebek napirendi pont előtt Mészáros Zoltán a Szövetség tulajdonában álló akasztói faház jelen állapotáról és a további hasznosulás lehetőségeit vázolta. A Közgyűlés felhatalmazta az elnököt, hogy tárgyalásokat folytasson a terület tulajdonosával, és annak kimenetele függvényében – a vezetőség egyidejű tájékoztatása mellett – a továbbiakban eljárjon.

Az Egyebek napirendi pont keretében előbb Babud Jenő tű. ezredes, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, majd Gyapjas János tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese méltatta azt a felívelő és előremutató együttműködést, amely a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség és a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közötti stratégiai partnerség alapján, a közös célok elérése mentén megvalósul.

A Közgyűlés hivatalos programjának végeztével, vacsorával egybekötött kötetlen bajtársi beszélgetés folytatódott. 

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

A Norvég Alap keretében megvalósuló  „A katasztrófavédelmi intézményrendszer helyi szintű kapacitásfejlesztése” ( Capatity building of thedisaster manegement system at lokal level) elnevezésű projekt keretében a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség és a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmin Igazgatóság együttműködésében április 27-én Solton gyakorlatot tartottunk.

A gyakorlat elsődleges és kiemelt célja, hogy a komplex gyakorlás keretében azon személyek gyakorolják a veszélyhelyzet kezelését, akik Solt településen találkoznak a kialakult helyzettel. Ennek keretében került sor lakosságvédelmi intézkedések meghozatalára, a veszélyhelyzet megfelelő kezelésére, a lakosság tájékoztatására.

A feltételezett helyzet alapján egy Solton működő veszélyes üzemben tűz ütött ki, a levegőbe kerülő mérgező anyagokat a város központja felé fújta a szél. A tűz oltásában a hivatásos és önkéntes tűzoltó szervezetek egyaránt részt vettek. A város lakói védelme érdekében Solton elzárkózást rendelt el a polgármester, ezzel párhuzamosan a lakosság tájékoztatását is ellátta. Bonyolította a helyzetet, hogy az üzem melletti főúton közlekedő külföldi autóbusz balesetet szenvedett. A sérültek ellátása mellett a sértetlen utazók ideiglenes elhelyezésére Solt polgármestere intézkedett.

A gyakorlaton a hivatásos katasztrófavédelmi szervek mellett a települési polgári védelmi parancsnokság, a rendőrség, a büntetés-végrehajtási intézet, a mentőszolgálat, a polgárőrség egyaránt részt vett.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

A Norvég Alap keretében megvalósuló  „A katasztrófavédelmi intézményrendszer helyi szintű kapacitásfejlesztése” ( Capatity building of thedisaster manegement system at lokal level) elnevezésű projekt keretében a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség és a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmin Igazgatóság együttműködésében április 26-án lakossági fórumot tartottunk.

Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Humán Szakképző Iskola rendészeti osztályos tanulói részvételével a diákok tájékoztatást kaptak arról, hogy Kiskunhalason és a környező településeken, illetve környezetükben milyen veszélyhelyzetek fordulhatnak el, adott esetben mi a teendő, mi a Katasztrófavédelem és az együttműködők feladata. A fórum megfelelő lehetőséget biztosított a párbeszédre, és a felmerült kérdések megválaszolására.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

A Norvég Alap keretében megvalósuló  „A katasztrófavédelmi intézményrendszer helyi szintű kapacitásfejlesztése” ( Capatity building of thedisaster manegement system at lokal level) elnevezésű projekt keretében a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség és a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmin Igazgatóság együttműködésében április 25-én Dávodon gyakorlatot tartottunk.

 A gyakorlat során a Nagybaracskai Katasztrófavédelmi Őrs állománya, a területi és települési polgári védelmi szervezetek, a térségben működő önkéntes mentőszervezet kijelölt egységei közösen tevékenykedtek. A kitűzött cél az volt, hogy a Dávodra és térségére jellemző árvízi veszélyeztető hatás bekövetkezése esetén a káresemény az előre begyakorolt módon és a kimunkált irányítási rendszer segítségével a lehető leghamarabb felszámolásra kerüljön. 

A felkészítéssel egybekötött gyakorlaton a résztvevők a Ferenc csatorna mentén begyakorolták és végrehajtották a gátépítési és erősítési, vízszivattyúzási és buzgár elhárítási tevékenységet. A gyakorlat részeként a bajai Sugovica járási mentőcsoportból a Havária Egyesület búvárai mutatták be a vízből való mentést.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

„Akik idáig eljutottak, már mind győztesek!”

Április 22-én, szombaton a Városligetben megrendezett VII. Rendőr- és Tűzoltónap a felmenő rendszerű ifjúsági katasztrófavédelmi verseny országos döntőjének is otthont adott, ahol a megyei fordulókon legjobb eredményt elért negyven általános- és középiskolás csapat mérte össze tudását. A nap végén az ásványrárói Somogyi József Általános Iskola és a mezőkovácsházai Hunyadi János Gimnázium csapatai térhettek haza az aranyérmekkel.

A versenyen a Bács megyei csapatok az 5. (általános iskolai kategória) és a 14. (középiskolai kategória) helyet szerezték meg. A versenyről bővebben a https://www.katasztrofavedelem.hu/29/hirek/5285/akik-idaig-eljutottak-mar-mind-gyoztesek linkre kattintva tájékozódhat. A versenyen indult csapatok eredményét a http://mpvsz.hu/hirek/589-25-katasztrofavedelmi-ifjusagi-verseny-eredmenylistaja linkre kattintva tekintheti meg.

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal és a Megyei Tűzoltószövetséggel együttműködésben április 12-én rendezte meg a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny megyei döntőjét. A Szövetség a csapatok felkészítésében, a verseny tervezésében és kivitelezésében (versenyhelyek anyagi biztosítása, berendezése, pályabírók, ajándéktárgyak) egyaránt rész vállalt. A versenyről részletesen itt olvashat: https://bacs.katasztrofavedelem.hu/23625/hirek/112583/hatarozott-biztos-tudas-a-siker-zaloga

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

Meghívó Közgyűlésre

Véget ért a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a 2016/2017. tanévre hirdetett „Tudatos biztonság” elnevezésű programja.

A Szövetség a Paksi Atomerőmű körzetében lévő 6 Bács-Kiskun megyei település (Kalocsa, Bátya, Dunapataj, Foktő, Fajsz, Géderlak) 5 általános és 9 középiskolai osztály tanulói számára tartott előadást, melynek keretében a nukleáris biztonsággal kapcsolatos lakosságvédelmi ismereteket oktattuk, ugyanakkor tudatosítottuk a nukleáris energiatermelés biztonságát, ezzel is növelve a Paksi Atomerőmű társadalmi elfogadottságát.

Az előadások végén az osztályok tesztlapot töltöttek ki. A hibátlan tesztlapok közül sorsolással – mind a közép-, mind az általános iskolás korosztály részére – 5-5 kg csokoládét sorsoltunk ki.

A győztes osztályok:

Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Foktői Magyar László Általános Iskolája – 8. osztály

Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Kalocsa - 12. osztály

Az immár második éve indított programunk mind a diákok, mind a tanárok, mind a településvezetők részéről kedvező fogadtatásra talált, ezért tervezzük, hogy szeptembertől folytatjuk a „Tudatos biztonság” programot.

Az idei rendezvénysorozat megvalósulását a Paksi Atomerőmű támogatta.  

 

március

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a 2016/2017. tanévre hirdetett „Tudatos biztonság” elnevezésű programjának negyedik állomásaként 2017. március 31-én a kalocsai Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium gimnazistái megtöltötték a színháztermet, ahol a 6 osztálynyi tanuló érdeklődve hallgatta a nukleáris biztonság témájú előadást. 

Az előadás végén osztályonként 2-2 tanuló hibátlanul kitöltötte a tesztet, így mindegyik osztály megszerezte a jogosultságot a sorsoláson való részvételre.

Katasztrófavédelem

Huszonötödször is ifjúsági verseny

Ebben az esztendőben immár huszonötödik alkalommal hirdetjük meg a felmenő rendszerű országos katasztrófavédelmi ifjúsági versenyt. Az 5-13. évfolyamos diákok két korcsoportban, négyfős csapatokban indulnak el az országos elsőségért, a végső döntő hagyományosan a tűzoltó-rendőr napi rendezvényhez kötődik.

Az ifjúsági versenyt a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal és a Megyei Tűzoltószövetséggel együttműködésben hirdeti meg.
 
Az általános és középiskolás kategóriában induló csapatok saját korcsoportjuknak megfelelően, játékos formában – elméletben és gyakorlatban – bizonyítják, mi mindent tanultak a tanév során a veszélyhelyzetekről, mennyire jártasak saját maguk és mások mentésében. A helyi fordulók legjobbjai jutnak a megyei versenyre, az ezen elsőként végzők pedig képviselik megyénket az országos rendőr- és tűzoltónap központi rendezvényének keretén belül lebonyolítandó országos döntőn.
 
A felkészülést segítő anyagok:

 A felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny szabályzata és további információk az igazgatóság honlapján, illetve a regi.katasztrofavedelem.hu és a  www.mpvsz.hu honlapon érhetőek el.

Katasztrófavédelem

A korábbi évek hagyományát folytatva a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal közösen emlékezett meg a Nemzetközi Polgári Védelem Napjáról.

A Himnuszt követően az ünnepi beszédet Szipőcs Péter tű. főhadnagy, a Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság katasztrófavédelmi megbízottja tartotta meg, majd a rendezvény a Kecskeméti Református Gimnázium, valamint a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak színvonalas műsorával folytatódott. 

Az ünnepség keretében került sor a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség által alapított Benke László Emlékplakett átadására. A 2013-ban alapított elismerést azok kapják, akik kimagasló munkát végeztek a Szövetség célkitűzéseinek megvalósulásában. Benke László emlékplakettet Mészáros Zoltán ügyvezető elnök adta át, az elmúlt időszakban végzett kiemelkedő tevékenységéért:

P. Szabó Károly Úrnak posztumusz, és

Gémes József Úrnak, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség alapító tagjának.

P. Szabó Károly azon emberek csoportjába tarozott, akiről elmondható: bárhová is születik, bárhonnan is indul, bármilyen környezetben is él, személyisége és munkája alapján maradandó értéket alkot, és példamutatásával másokat is értékalkotásra ösztönöz. Ez igaz volt akkor is, amikor a helyi önkormányzatban, a megyei önkormányzatban vagy országos szervezetekben képviselte az érték alapú érdekeket, és akkor is, amikor ezzel párhuzamosan a vállalatok felelős vezetőjeként állt helyt. A közügyek, a jó ügyek melletti társadalmi szerepvállalása általános tiszteletet vívott ki. A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség következetes támogatója volt, ezzel is segítette a Szövetség önként vállalt feladatainak kiteljesedését.

A díjat fia vette át.

Gémes József aktív korától több szállal is kötődik a polgári védelemhez, a katasztrófavédelemhez és a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetséghez.

A Magyar Államvasutak dolgozójaként a veszélyes áruk biztonságos célba juttatásáért és a veszélyes anyagok jelenlétével bekövetkezett balesetek elhárításáért és kivizsgálásáért felelt. Közlekedési felügyelőként és vegyivédelmi ellenőrként rendszeresen részt vett a rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel együttműködve a különböző közúti ellenőrzésekben is.

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség tagjaként a kezdetektől fogva részt vett a kiskunhalasi szervezet létrehozásában és működtetésében, a helyi ifjúsági versenyek rendezésében, valamint a Szövetség által 2014-ben Kishomokon rendezett nemzetközi ifjúsági tábor feladatainak végzésében, ezzel is hozzájárulva annak kiváló szintű megtartásához.

Az ünnepség zárásaként állófogadást tartottunk, melynek köszöntőjét Kovács Ernő kormánymegbízott, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal vezetője mondta.

Rendezvényünket a Fornetti Kft. támogatta.

További információ: regi-bacs.katasztrofavedelem.hu

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

A Polgári Védelmi Világnapi ünnepséget követően sor került Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség Vezetőségi ülésére, ahol az ügyvezető elnök a meghirdetett napirendi pontok szerint tájékoztatta a vezetőséget a Szövetség aktuális helyzetéről, valamint a folyamatban lévő ügyekről.

Az ülésen részt vett a Felügyelő Bizottság elnöke és tagja.

február

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a 2016/2017. tanévre hirdetett „Tudatos biztonság” elnevezésű programjának harmadik állomásaként 2017. február 26-án előbb a Bátyai Általános Iskola, majd Fajszon a Dusnok-Fajsz Általános Iskola Fajszi Általános Iskolája 8. osztály diákjai hallgatták meg a nukleáris biztonsággal kapcsolatos ismeretbővítő előadást. Az előadás végén kitöltött tesztek hibátlanok, így mindegyik osztály jogosult a sorsoláson való részvételre.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

Meghívó vezetőségi ülésre

Meghívó Polgári Védelmi Nap ünnepségre

január

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a 2016/2017. tanévre hirdetett „Tudatos biztonság” elnevezésű programjának második állomásaként 2017. január 26-án előbb Dunapatajon a Kodály Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 8. osztályos tanulói, majd Kalocsán a Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 12. a, 12. c és a 12. f. osztály diákjai számára tartott nukleáris biztonsággal kapcsolatos ismeretbővítő előadást. Az előadás végén kitöltött tesztek hibátlanok, így mindegyik osztály jogosult a sorsoláson való részvételre.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a 2016/2017. tanévre hirdetett „Tudatos biztonság” elnevezésű programjának első állomásaként 2017. január 11-én Géderlakon és Foktőn az általános iskola 8. osztályos tanulói számára tartott nukleáris biztonsággal kapcsolatos ismeretbővítő előadást. A két település iskolái a tavalyi program keretén belül találkoztak először a képzéssel. Az előadás végén mindkét osztály hibátlanul kitöltötte a tesztet, így indulhatnak a sorsoláson, melynek díja 5 kg csokoládé.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

2016

november

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség tavaly 2015 decemberében hirdette meg a „Tudatos biztonság” nevű játékát, amely a tanuló ifjúság részére nyújtott ismereteket a nukleáris biztonsággal kapcsolatban. A program várakozáson felüli érdeklődést hozott. Ennek megtapasztalásában a 2016/2017-es tanévben is folytatjuk azt, azzal a különbséggel, hogy azt Dunapataj, Fajsz és Bátya településekre is kiterjesztjük.

A részletes tudnivalókat a „Pályázat” fülre kattintva tekinthető meg.

2016. november 23-án külső védelmi tervgyakorlatot tartottak Kiskunhalason.

Kiskunhalas belterületén működik egy baromfi feldolgozó vállalat, mely hűtési rendszerében 20 tonna ammóniát tárolnak. A súlyos káreset elhárítása érdekében az üzem rendelkezik belső védelmi tervvel, kiképzett és megfelelő eszközökkel ellátott üzemi polgári védelmi szervezettel.

Egy esetleges súlyos baleset következtében az üzem közvetlen közelében lévő lakók is veszélybe kerülhetnek. A veszély kezelésére, a következmények elhárítására a hatóságok és a közreműködő erők a település külső védelmi tervében foglaltak szerint járnak el. A tervben foglaltak megvalósulása érdekében 3 évente gyakorlatot kell tartani, amely 2016. november 23-án került megrendezésre. A feltételezés szerint bekövetkező üzemi baleset során a nagymennyiségű kiszabaduló ammónia veszélyeztette a lakosságot. A gyakorlaton a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentőszolgálat és a polgármester vezetésével a települési polgári védelmi erők mellett a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség tagjai is részt vettek.

Az üzem körüli utcák területzárási feladatát végző rendőri erők védőfelszerelésének kiegészítése érdekében a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség 4 db teljes arcot fedő gázálarcot, továbbá ammónia elleni védelmet szolgáló szűrőbetéteket adományozott a gyakorlatban közreműködő rendőri erőknek. Ezen eszközök 2 járőrautó felszerelését tartozik, így az azonnali rendelkezésre állás biztosított.

A résztvevő erők összehangolt munkával elhárították a veszélyt, megfelelően koordinált tevékenységükkel biztosították a gyakorlat eredményesességét, valamint a lakosság biztonságát.

A gyakorlat megvalósulásához hozzájáruló Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetséget a Magyar Polgári Védelmi Szövetség és a Fercom Kft. támogatása segítette.

Fotó: Jáger Levente - Halasmédia

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

November 11-én a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a téli rendkívüli időjárási helyzetek kezelésére való hatékony együttműködés érdekében egyeztető értekezletet tartott, melyen a szolgáltatók, a védekezésben résztvevő szervek, valamint a civil szervezetek képviselői vettek részt. A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetséget Mészáros Zoltán elnök képviselte. Felszólalásában ismertette a Szövetség lehetőségeit és képességeit, amellyel - a társszervekkel együttműködve - a rendkívüli téli időjárás során bajba jutott emberek segítségére lehet. Az értekezletről bővebben a https://bacs.katasztrofavedelem.hu/23625/hirek/112344/egyeztetes-a-teli-felkeszulesrol-a-kozos-feladatokrol linkra kattintva tájékozódhat.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

október

Katasztrófavédelem

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Bánfalvi Pál nyugállományú polgári védelmi alezredes, életének 71. évében elhunyt.

Bánfalvi Pál 1963-ban kezdte hivatásos katonai szolgálatát a kecskeméti Repülő Ezrednél. 1976-ban került áthelyezésre a Bács – Kiskun Megyei Polgári Védelmi Parancsnokságra, ahol előbb kiképző főtiszti, majd 1988-tól Kecskemét város Törzs parancsnoki, végül visszakerülve a megyei parancsnokságra, műveleti és szervezési főelőadó beosztást töltött be.

1996-os nyugállományba kerülésével nem szakadt meg a kapcsolata a polgári védelemmel. 1998 és 2002 között a Magyar Polgári Védelmi Szövetség vezetőségi tagja. A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség magalakulásától 2015-ig a Felügyelő Bizottság elnökeként segítette a Szövetség munkáját.

Aktív résztvevője volt a polgári védelmi felkészítéseknek, továbbképzéseknek és gyakorlatoknak, valamint a 2005. május 27-29. között Soltvadkerten megrendezett Országos Ifjúsági Katasztrófavédelmi Verseny döntőjének.

Pályafutása során 7 miniszteri és 21 elöljárói elismerésben részesült.

Nyugodjék békében!

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség kibővített Országos Elnökségi ülést tartott október 14-én. A rendezvényre meghívást kaptak a megyei tagszervezetek elnökei is, így a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetséget annak elnöke képviselte.

Első napirendi pontban a 2016. évben eddig végzett és a hátralévő feladatok ismertetésre történt. Második napirendként „A katasztrófavédelmi intézményrendszer helyi szintű kapacitásfejlesztése” ( Capatity building of thedisaster manegement system at lokal level) elnevezésű project végrehajtásából adódó feladatokat ismertette Leskó György témafelelős. A project célja, hogy segítse a magyarországi civil társadalom fejlődését, valamint erősítse részvételét a társadalmi igazságosság, a demokrácia és fenntartható fejlődés alakításában.

Ebben a feladatban a Magyar Polgári Védelmi Szövetség Helyi szintű akciók munkacsomag megvalósítására kapott megbízatást, melyben

  • a helyi katasztrófavédelmi egységek kompetencia térképei kimunkálása,
  • a helyi szintű kiképzési együttműködés,
  • felkészítő kampány a helyi lakosság és más célcsoportok, és
  • közös modell eljárásmód keresés az elérendő cél.

A fenti célok elérése érdekében 2017. április 1-ig a megyei polgári védelmi szövetségek bevonásával  helyi szintű együttműködési gyakorlást és lakosság védelmi kapacitás fejlesztési kampányt indít a Magyar Polgári Védelmi Szövetség. A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség megkezdte a pályázaton való indulás előkészítő munkáját.

Az ülésről bővebben a http://mpvsz.hu/hirek/568-kibovitett-orszagos-elnoksegi-ules linkre kattintva tájékozódhat.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

2016. október 14-én, a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja alkalmából a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ünnepi megemlékezést tartott, melyen a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség szakmai alelnöke, Gödön Sándor Úr és a Szövetség Bácsalmási koordinátora, Jakity Ágota is részt vett.

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az ENSZ 1987-ben azért hozta létre, hogy az emberek minden évben megemlékezzenek a természeti katasztrófákról, azok áldozatairól. Emellett cél volt az is, hogy mindezzel felhívják a figyelmet a katasztrófák okaira, arra, hogy a legtöbb katasztrófa emberi behatás közvetett vagy közvetlen következménye, nagy részük elkerülhető, de legalábbis előre jelezhető. Magyarországon a világnapot 1999 óta tartják számon. Az ENSZ környezeti katasztrófákkal foglalkozó programja, a Nemzetközi Katasztrófacsökkentési Stratégia szerint minden év október második szerdáján emlékezünk meg a természeti katasztrófák áldozatairól, amely alkalom igyekszik ráirányítani a figyelmet a katasztrófák okaira.

A rendezvényről bővebben erre a linkre kattintva tájékozódhat.

https://bacs.katasztrofavedelem.hu/23625/hirek/112321/onkentesek-a-hivatasos-erok-mellett

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

augusztus

2016. augusztus 4–7. között rendezte meg a Bizovaci Önkéntes Tűzoltó Egyesület a XI. Nemzetközi Ifjúsági Tűzoltótábort. A táborról részletesen a itt olvashatnak.

Katasztrófavédelem

május

2016. május 28-án és 29-én Baján öt önkéntes mentőszervezet komplex gyakorlaton vett részt. A Bajai Települési Önkéntes Mentőszervezet állománya rendszerbeállító és nemzeti minősítő gyakorlaton, a Sugovica, a Wesselényi és a Kígyós Járási Mentőcsoportok, valamint a Petőfi Mentőcsoport tagjai éves szinten tartó gyakorlaton bizonyították, hogy a katasztrófavédelem hivatásos erőinek beavatkozásán felül, a károk felszámolásához az önkéntesek tudására és munkájára is lehet számítani.

A Bajai Települési Önkéntes Mentőszervezet kutatási és épületből való mentési feladatokat hajtott végre. Egyik csoportjuk a Nagy-Pandúr sziget növényzettel erősen fedett területén polgárőrökkel karöltve eltűnt személyeket kutatott fel, míg a másik csoport a Sugovica partján levő négyszintes épület erkélyén rekedt és mozgásában korlátozott lakókat - alpintechnika alkalmazásával - mentették ki.

A bajai, kalocsai és bácsalmási járásban alakult Sugovica, Wesselényi és Kígyós Mentőcsoportok minősítésük szerint az árvízi, belvízi, valamint rendkívüli időjárási veszélyhelyzetek elhárításában működnek közre. Az éves szinten tartó gyakorlaton a rendkívüli árvíztől veszélyeztetett Nagy-Pandúr és Petőfi-sziget védelmét végezték. A bajai szakaszmérnökség vezetőjének irányítása mellett töltésmagasítást, az ideiglenes védmű töltés megtámasztását, buzgár lokalizálását, az átázott töltésen fóliázást hajtották végre, valamint a mentőcsoportok búvárai vízben elmerült ember keresését, kimentését gyakorolták.

Petőfi Mentőcsoport tagjai töltésmagasítási, nyúlgátépítési és töltésmegtámasztási feladatok mellett a Nagy-Pandúr szigetre betört árhullám által közvetlenül veszélyeztetett lakóházakban és üdülőkben lévő emberek - kétéltű járművel és csónakkal történő - kimenekítését hajtották végre.

A látottak és tapasztaltak alapján a gyakorlat minden résztvevője magabiztosan bizonyította képességét és profizmusát. A gyakorlat ezen felül megfelelő tapasztalatokat adott a több mentőcsoport, osztott helyszíneken végrehajtott feladatainak irányítására, koordinálására.

A gyakorlaton irányítóként vett részt Gödön Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség szakmai alelnöke és Jakity Ágota bácsalmási koordinátor.  A Szövetség ezen felül Baja Települési Önkéntes Mentőszervezet ruházatának megvásárlásához nyújtott pénzügyi támogatást.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

                                                    KatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

április

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség Alapszabályban lefektetett célja szerinti feladata, egy olyan tanácsadó - felkészítő rendszer megszervezése és működtetése, melynek eredményeként az állampolgárok megismerhetik környezetük veszélyforrásait, képessé válnak önmaguk és embertársaik életét, vagyontárgyait eredményesen oltalmazni, menteni, mind az elemi csapások, mind az ipari katasztrófák esetén.

Ugyanakkor a folyamatosan változó világ megköveteli, hogy a szövetség igazodjon a 21. századi valósághoz. Ezért a korábbi, klasszikus feladataink megtartása mellett tágabban értelmezzük a lakosságot, ezen belül kiemelten az ifjúságot veszélyeztető hatásokat. Így jutottunk arra a következtetésre, hogy előrelátóan cselekvő módon, megfelelő szakemberek bevonásával a drog prevenciót is feladataink közé emeljük. Ezzel az a célunk, hogy bemutassuk a droghasználat egyértelmű veszélyeit, és tudatosítassuk: a szer alkalmazója fizikailag, pszichikailag, anyagilag szakadékba taszítja önmagát és megnyomorítja környezetét. A drogok tudatos visszautasítása, az egészséges életmód kialakítása társadalmi ügy, és ebben a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség felelősséget vállal.  

Kezdeményezésünk nyitott fülekre talált. Április 27-én Kiskunmajsán, a Konecsni György Kulturális Központban Marosi Antal előadásán az Arany János Általános Iskola és az Egységes Gyógypedagógiai Intézmény 7. és 8. osztályos tanulói vettek részt. A fiatalok nyelvét értő előadó, szemléltető eszközökkel, interaktív módon, lebilincselő és elgondolkodtató előadást tartott, amely – reményeink szerint – hozzásegítette a hallgatókat a tudatos, drogokat elutasító életmód vállalásához. 

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

2016. április 23-án rendezték meg a Városligetben a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny országos döntőjét.

A Bács-Kiskun megyei csapatok tisztesen helyt álltak. Az általános iskolai kategóriában a Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolájának csapata a 12., a középiskolások kategóriában az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Kiskunmajsa - Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség Aranyosok Baráti Társasága a 15., míg a tavalyi és tavaly előtti győztes, a Kiskunmajsa Önkéntes Tűzoltó Egyesület – Megyei Polgári Védelmi Szövetség Aranycsapat a 2. helyezést érte el.

A versenyről további információ az alábbi linkre kattintva érhető el.

https://www.katasztrofavedelem.hu/29/hirek/4550/az-iden-legjobban-mezokovacshaza-es-satoraljaujhely-csapata-teljesitett

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség „Tudatos biztonság”  című programjának szabályzata szerint március 8-án kisorsolták a képzésen részt vevő és hibátlan tesztet kitöltő általános és középiskolák nyertes osztályait.

Nyertesek:

Általános iskolai kategóriában a géderlaki Szent László Általános Iskolája 8. osztálya.

Középiskolai kategóriában a kalocsai Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium 12. b osztálya.

Jutalmuk 5-5 kg csokoládé, melyet a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke juttatott el részükre.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség és a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös szervezésében és rendezésében április 14-én, Ágasegyházán mérettették meg tudásukat a katasztrófavédelmi ifjúsági verseny megyei döntősei.

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően az általános és középiskolás kategóriában 6-6, és vendégként a bajmoki csapat indult. A Magyar Polgári Védelmi Szövetség idén megváltoztatta az országos döntő szabályát, így idéntől az előző évi országos döntőt nyerő csapat alanyi jogon indulhat az országos döntőben. Mivel 2015-ben a középiskolás kategóriában a kiskunmajsai Aranycsapat győzött, ezért az országos döntőn való jó szereplés érdekében, ha versenyen kívül is, de ők is megmérettették magukat. Így végül is a 6 általános iskolás csapat mellett 8 középiskolás indult.

A tizennégy csapatra tizennégy állomáshelyen elméleti és gyakorlati feladatok vártak, melyeket a szervezők a diákok életkori sajátosságainak figyelembevételével állítottak össze. A fiatalok a tanév során – tanítási órák után és hétvégéiken is – lelkesen készültek a versenyekre és számos olyan veszélyhelyzeti ismerettel lettek gazdagabbak, melyeket a mindennapi életük során is használni tudnak, ezzel is erősítve a magukról és társaikról való gondoskodás képességét és a felelősségteljes gondolkodásukat.

A verseny eredményei kategóriánként:

Az általános iskolás korcsoportban:

I. helyezett a Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolájának csapata

II. helyezett a Kiskunmajsai Arany János Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény csapata

III. helyezett a Bajai Szentistváni Általános Iskola csapata

A középiskolás korcsoportban:

I. helyezett az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Kiskunmajsa - Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség Aranyosok Baráti Társasága

II. helyezett a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Humán Szakképző Iskolájának csapata

III. helyezett a Bereczki Máté Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Sportiskola csapata

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

2016. április 13-án tartotta éves küldött közgyűlését a Magyar Polgári Védelmi Szövetség. Az ülésen a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetséget Mészáros Zoltán elnök képviselte.

Az eseményről részletesen a http://www.mpvsz.hu/hirek/547-kozgyules linkre kattintva olvashat.

március

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség március 25-én, Kiskunhalason tartotta a 2016. évi Közgyűlését.

A rendezvényen részt vett dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Babud Jenő tű. ezredes, Kiskunhalas Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. 

A napirendi pontok elfogadása után Mészáros Zoltán elnök részletesen ismertette a 2015. évben végrehajtott feladatokat. A szép eredmények és a tagok lelkiismeretes munkája mellett önkritikusan szólt a pályázatokon való szereplés eredményeiről.

Az évértékelő után a Felügyelő Bizottság tette meg jelentését. Munkácsy Sándor, a FB tagja elmondta, a gazdálkodás szabályos volt, az elszámolások rendben és időben megtörténtek és javasolta a Beszámoló és a Közhasznúsági jelentés elfogadását. A Közgyűlés ellenszavazat nélkül megszavazta a 2015. évi Közhasznúsági jelentést.

A 2016. évi Munkaterv megvitatását követően egyhangúan elfogadták az Vezetőség által előzetesen javasolt 2016. évi fő feladatokat, amelyek összhangban állnak az Alapszabályban rögzítettetekkel, és a Szövetség személyi – anyagi lehetőségeivel.

A korábbi ciklusra megválasztott Felügyelő Bizottság tagjainak mandátuma lejárt. Gödön Sándor szakmai alelnök, mint a jelölő bizottság vezetője ismertette a jelöltek neveit. A korábbi tagok közül Munkácsy Sándor vállalta az újbóli jelölést, illetve új jelöltként Faludi Éva Szidónia és Szűcs Ágnes mutatkozott be. A szavazás során valamennyi jelölt megkapta a jelenlévők „igen” szavazatát.

Az 5. napirendi pontban sor került az Alapszabály módosítására, amely a joghatósági elfogadás után lép életbe.

Az Egyebek napirendi pontban Dr. Farkasinszki Lóránt és Babud Jenő méltatták a katasztrófavédelmi igazgatóság és a Szövetség gyümölcsöző kapcsolatrendszerét. A hivatalos programot követően a Közgyűlés baráti vacsorával zárult.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

A korábbi évek hagyományát folytatva a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal közösen emlékezett meg a Nemzetközi Polgári Védelem Napjáról.

A rendezvényen a Himnuszt követően Kiss Zoltán tű. alezredes, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője tartotta meg az ünnepi beszédet, majd a Kiskun Alapfokú Művészoktatási Intézmény diákjainak színvonalas műsorával láthattuk. Ezt követően emlékplakettek és elismerések átadására került sor.

Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a Bács-Kiskun megye polgári védelme érdekében nyújtott kimagasló teljesítménye elismeréseként emléktárgyat és oklevelet adományozott Balatonné Sáfrány Erikának, a Szövetség Bajai koordinátorának.

Az ünnepség keretében került sor a Benke László Emlékplakett átadására. A 2013-ban alapított elismerést azok kapják, akik kimagasló munkát végeztek a Szövetség célkitűzéseinek megvalósulásában. Benke László emlékplakettet Mészáros Zoltán ügyvezető elnök adta át, az elmúlt időszakban végzett kiemelkedő tevékenységéért:

Geiger János nyá. polgári védelmi ezredes, főtanácsos, nyugállományú megyei igazgatónak, a Szövetség alapító tagjának, és

Dezső Mihálynak, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség alapító tagjának.

Az ünnepség zárásaként – minden jelenlévő részvételével – állófogadást tartottunk, melynek köszöntőjét Dr. Ferenczi István, a Szövetég tiszteletbeli elnöke mondta.

További információ: regi-bacs.katasztrofavedelem.hu

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

A Polgári Védelmi Világnapi ünnepséget követően sor került Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség Vezetőségi ülésére, ahol az ügyvezető elnök a meghirdetett napirendi pontok szerint tájékoztatta a vezetőséget a Szövetség aktuális helyzetéről, valamint a folyamatban lévő ügyekről.

Az Egyebek napirendi pontban Lakatos Tamás, Balatonné Sáfrány Erika és Gémes Franciska koordinátorok kiegészítették az elhangzottakat, egyben további tájékoztatást nyújtottak.

Végezetül döntés született a Közgyűlés időpontjáról (2016. 03. 25.) és helyéről (Kiskunhalas, Tiszti Klub).

Meghívó a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség 2016. évi Közgyűlésére

Felhívás Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyre

február

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség „Tudatos biztonság”  című programjának második állomásaként február 9-én előbb a géderlaki Szent László Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulói, majd a kalocsai Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium 12/b és 12/c osztályos tanulói ismerkedtek meg a nukleáris biztonsággal kapcsolatos tudásanyaggal.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

Meghívó vezetőségi ülésre

Meghívó a Polgári Védelem Világnapja alkalmából rendezendő ünnepségre

január

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség „Tudatos biztonság”  című programjának első állomásaként január 20-án a foktői általános iskola nyolcadik osztályos tanulói ismerkedtek meg a nukleáris biztonsággal kapcsolatos tudásanyaggal.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség közötti együttműködés keretében január 29-én újabb helyszínen, ezúttal  Kelebián folytatódott a települési polgári védelmi szervezetekbe beosztott személyek (83 fő) felkészítése. A képzésen Lakatos Tamás – a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség kiskunmajsai koordinátora – a veszélyelhárítási tervezés és a riasztás, tájékoztatás, értesítés rendszeréről tartott előadást.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

2015

február

Pályázat civil szervezetek szakmai programjainak támogatására – Nemzeti Együttműködési Alap Mobilitás és alkalmazkodás kollégium 2015 (letölthető)

Megemlékezés a Nemzetközi Polgári Védelem Napjáról (letölthető)

március

Meghívó a március 20-ai közgyűlésre (letölthető)

Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny - Versenyfelhívás (letölthető)

május

Pályázat önkéntes mentőszervezetek részére (letölthető)

június

Vezetőségi ülés (letölthető)

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

július

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség 2015. július 31-én a Magyar Honvédség részére rendelkezésre bocsájtotta a Bácsalmási Kiképző Bázist az ideiglenes biztonsági határ kiépítése érdekében, az építésben közreműködő személyi állomány és az ahhoz szükséges tárgyi eszközök elhelyezése céljából.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

augusztus

Nemzetközi táborozás

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség egyik önkéntes vállalása, hogy a megyei katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen első helyezést elért korosztályos csapatok teljesítményét nyári táborozással jutalmazza.

Idén a partiumi Ipp adott otthont annak a nemzetközi tábornak, amelyen a kiskunmajsai Aranycsapat és Aranyosok eddigi eredményükhöz méltó módon képviselték a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetséget, és ezen keresztül Magyarországot.  A táborozásról részletesen ide kattintva tájékozódhat.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

Sikereikre méltán büszkék lehetünk.

A szakmailag tartalmas és emlékezetes táborozásunkat a vendéglátó sarmasági S.O.S. Alapítványnak, továbbá az utazásunkhoz önzetlen anyagi támogatását nyújtó Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnak és a Fercom Kft.-nek ez úton is köszönjük.

Katasztrófavédelem

október

A vörösiszap-ömlés ötéves évfordulójára konferenciát szervezett a Magyar Tudományos Akadémia és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága. Az MTA Természettudományi Kutatóközpontjában megtartott tanácskozáson megnyitó beszédet mondott Lovász László, az MTA elnöke, Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Simicskó István honvédelmi miniszter, Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó és Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, az OKF főigazgatója. Csépe Valéria akadémikus és Németh Tamás egymást váltó elnökletével két blokkban foglalkoztak az előadók a történtek környezeti, illetve emberi következményeinek elemzésével.

A konferencián a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetséget Mészáros Zoltán elnök képviselte. A konferenciáról bővebben a http://mta.hu/tudomany_hirei/vorosiszap-omles-ot-eve-tortent-az-orszag-legnagyobb-ipari-termeszeti-katasztrofaja-136862/ és a https://www.katasztrofavedelem.hu/29/hirek/4165/magyarorszagon-soha-tobbe-nem-fordul-elo-a-2010-oktober-4-ihez-hasonlo-ipari-katasztrofa linkekre kattintva tájékozódhat.

 

2015. október 13-án Kalocsán került sor a város települési polgári védelmi szervezeteinek alapképzésére.  A témáról bővebben a https://regi-bacs.katasztrofavedelem.hu/felkeszitesek-kepzesek linkre kattintva olvashat.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

Október 20-21-én Budapesten tartotta tudományos konferenciáját az Európai Önkéntes Polgári Védelmi Szervezetek Fóruma. A nemzetközi tanácskozás központi témája a menekültkérdés, az önkéntes szervezetek abban való részvétele.

A konferencián két szekcióban feldolgozták „Az európai önkéntes polgári védelmi szervezetek szerepe és felelőssége az Európába érkező nagyszámú menekülttel kapcsolatos feladatok segítésében” és „Az állami szervek, valamint az önkéntes polgári védelmi szervezetek együttműködésének fejlesztési lehetőségei a menekültekkel kapcsolatos feladatok ellátásában” témaköröket.

A konferencián a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetséget Mészáros Zoltán elnök képviselte. A konferenciáról bővebben a https://www.katasztrofavedelem.hu/29/hirek/4197/otodszor-talalkoznak-az-europai-onkentes-polgari-vedelmi-szervezetek-forumanak-kepviseloi linkre kattintva tájékozódhat.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség közötti együttműködés keretében október 21-én Jánoshalmán folytatódott a települési polgári védelmi szervezetekbe beosztott személyek (87 fő) felkészítése. A képzésen - a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség részéről – Lakatos Tamás a veszélyelhárítási tervezés és a riasztás, tájékoztatás, értesítés rendszeréről tartott előadást.

Katasztrófavédelem

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség közötti együttműködés keretében október 27-én Kiskunhalason folytatódott Kiskunhalas és Pirtó települési polgári védelmi szervezetekbe beosztott személyek (150 fő) felkészítése. A képzésen előadóként Lakatos Tamás képviseltea Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetséget.

Katasztrófavédelem

november

November 6-án a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a téli rendkívüli időjárási helyzetek kezelésére való hatékony együttműködés érdekében egyeztető értekezletet tartott, melyen a szolgáltatók, a védekezésben résztvevő szervek, valamint a civil szervezetek képviselői vettek részt. A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetséget Mészáros Zoltán elnök képviselte. Felszólalásában ismertette a Szövetség lehetőségeit és képességeit, amellyel - a társszervekkel együttműködve - a rendkívüli téli időjárás során bajba jutott emberek segítségére lehet. Az értekezletről bővebben a https://bacs.katasztrofavedelem.hu/23625/hirek/111997/szakmai-ertekezlet-a-tel-jegyeben linkra kattintva tájékozódhat.

KatasztrófavédelemKatasztrófavédelem

November 26-án „Katasztrófavédelem 2015” címmel tartottak tudományos konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, melyen részt vett a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke is. A Katasztrófavédelmi Intézet szervezésében létrejött rendezvényen a tűzvédelem, az iparbiztonság, az önkéntesség kérdéseinek aktualitásait tekintették át. A témáról bővebben a https://www.katasztrofavedelem.hu/29/hirek/4266/katasztrofavedelem-2015 linkre kattintva tájékozódhat.

december

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség „Tudatos biztonság” címmel játékot hirdet a nukleáris biztonsággal kapcsolatos lakosságvédelmi ismeretek bővítése céljából. Bővebb információk itt: "Pályázat"

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap