Hírek, közlemények 2021

November

Közös előkészületek

A Covid járvány negyedik hulláma okán az emberi élet és egészség megóvása, az ország működőképességének megőrzése, illetve a minél magasabb arányú immunizáció elérése érdekében az Operatív Törzs újabb oltási kampányról döntött. Az oltatlan és már korában oltott állampolgárok részére 2021. november 22-28. között „Oltási Akcióhetet” szervez. 

Az oltási akcióhét feladataiban a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház is részt vesz. Az oltakozók megnövekedett létszámára tekintettel a meglévő kórházi infrastruktúra kiegészítésére a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai és a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség tagjai sátrakat állítottak fel.

 

Önkéntes mentőcsoport gyakorlat Kiskőrösön

A Kiskőrös Járási Mentőcsoport 2013-ban 27 fővel alakult meg az akasztói, kiskőrösi, keceli és soltvadkerti önkéntes tűzoltó egyesület tagjaira, valamint a kiskőrösi önkormányzat és járási hivatal dolgozóira alapozva. A csoport 2014-ben rendszerbeállító és nemzeti minősítő gyakorlaton vett részt, 2019-ben újraminősítette magát, mely alapján önálló beavatkozó minősítést szerzett alapvető vízkár és viharkár felszámolására. 

A Kiskőrös Járási Mentőcsoport gyakorlata a november 5-i kiértesítéssel vette kezdetét. A résztvevők – az értesítésnek megfelelően - másnap reggel nyolc órakor megjelentek a Kiskőrösi Önkéntes Tűzoltó Egyesület szertárában. A gyakorlat vezetője, Szipőcs Péter tű. százados, Kiskőrös Hivatásos Tűzoltós Parancsnokság megbízott parancsnoka ismertette a feladatokat, majd a munkavédelmi oktatás után felfrissítették az állomány elsősegély nyújtási ismereteit, és ezt követően a feltételezett elemi csapás helyszínére vonult a mentőcsoport. A mentőszervezet tagjainak a napok óta tartó esőzés és az előző nap délutánján lecsapott vihar okozta károk felszámolásával kapcsolatos feladatokat kellett végrehajtaniuk. A volt honvédségi laktanya területén kidőlt fák eltávolítását, vízszivattyúzást, valamint egy sérült személy szakszerű ellátását kellett elvégezniük. 

A gyakorlat végén Kiss Zoltán tű. alezredes, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője értékelte a látottakat: „A gyakorlat kitűzött céljait maximálisan sikerült elérni. Az ilyen éves szinten tartó gyakorlatok nagyon jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy a mentőszervezet tagjai a káreseményeken kívül, nyugodt körülmények között gyakorolhassanak, bővítsék szakmai tudásukat és értékes emberi kapcsolataikat.”

A gyakorlat utolsó stációjaként közös ebéddel zárult a nap. 

A gyakorlat megvalósulását a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség, valamint Kiskőrös Város támogatta. 

Szeptember

Tiszakécskén 2021. szeptember 23-án került sor a 2013-ban megalakult Tiszakécske Járási önkéntes Tisza-Part Mentőcsoport Nemzeti Minősítő Gyakorlatára

A gyakorlat célja volt a mentőcsoport 2014-ben megszerzett alapvető vízkár-elhárítási képessége Nemzeti Minősítésének megújítása, a Szervezeti és Műveleti Irányelv követelményei szerinti gyakorlás, a megfelelő tudásszint fenntartása, az ár- és belvíz, helyi vízkár következtében kialakuló veszélyhelyzetek elhárítására való felkészülés, a különböző szituációs gyakorlatokon keresztül a képességeknek megfelelő terepen az ár- és belvízvédelmi feladatok végrehajtása. A gyakorlat módszere az együttműködési terepgyakorlat és törzsvezetés volt. 

A gyakorlaton nagy jelentőséggel bírt a kárhelyszínek kialakítása, az események felszámolásakor a folyamatos kommunikáció a vízügyi, a védelmi igazgatási vezetők és a helyszínen dolgozók között.

A gyakorlat során a begyakorlás és értékelés érdekében elvégzett konkrét feladatok a vezetési pont, elsősegélynyújtó hely felállítása, árvízi védekezés keretében a töltés magasítása homokzsákokkal illetve mobilgát alkalmazásával, bordás megtámasztás, buzgár elfogása, a belvízi védekezés keretében vízátemelés szivattyúval valamint a konkrét elsősegélynyújtás voltak.

A gyakorlat mindenoldalú biztosítása érdekében a gyakorlók megszervezték továbbá a folyamatos figyelőszolgálatot, az őrzés- védelmet, a magassági szint műszeres kijelölését, és a megrongálódott útszakaszokon történő átkelést, valamint természetesen a logisztika részeként az állomány egyszeri meleg étkezéssel történő ellátását.

A gyakorlat záró sorakozóján Dr. Muhoray Árpád ny. pv. vezérőrnagy az MPVSZ szakmai alelnöke az MPVSZ elnöksége nevében köszöntötte az állományt, magasra értékelte a látottak alapján az elvégzett munkát, amely garancia lesz Tiszakécske valós védelmére egy kialakuló súlyos tiszai árvízi helyzetben. Az alelnök hozzászólásában arról is tájékoztatta a résztvevőket, hogy az MPVSZ 200.000 Ft-al járult hozzá a gyakorlat költségeihez.

A minősító gyakorlatot a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság részéről Nagy Antal tű. alezredes is eredményesnek, megfelelőnek minősítette. A sikeres minősítés elnyerését egy ízletes paprikáskrumpli egytál étel közös elfogyasztása követte, majd a gyakorlat az eredeti helyzet visszaállításával zárult.

Dr. Muhoray Árpád

 

Július

Segítség a bajban

Július 9-én este az ormánsági Sellyét és a környező települések épületeit pusztító jégesővel kísért vihar tarolta le. Több száz ingatlan mellett a mezőgazdaság is komoly károkat szenvedett. Országos akció indult a bajba jutottak megsegítésért.

A másnap mozgósított Tüzes Kunok Járási Önkéntes Mentőcsoport (Kiskunhalas) tagjai vasárnap hajnalban indultak a helyiek megsegítésére.  Feltépett tetők, kitört ablakok, szitaként kilyukadt fóliasátrak, redőnyök, napelemek és palatetők, behorpadt autók látványa fogadta a mentőcsoport helyszínre érkező tagjait. 

A településen már jelen levő hivatásos katasztrófavédelmi erők koordinálták az ország több helyéről beérkező önkéntesek munkáját. 2-3 utcánként helyi parancsnokok felügyelete mellett folyt a kárelhárítás. A Tüzes Kunok a rekkenő hőségben előbb egy családi ház, majd egy iparcikk kereskedés tönkrement palatetőjén dolgoztak. Leszedték a palákat, a palarögzítő szögek kivétele után lefóliázták az épületeket, végül lécekkel a szarufához rögzítették a fóliát. Ezzel sikerült elhárítani az esetleges további károkat, illetve megkönnyíteni és közelebb hozni a teljes helyreállítás folyamatát. 

Sötétedésig sikerült mindkét épületen a kitűzött munkát befejezni. A károsultak rendkívül hálásak voltak az önzetlenül nyújtott gyors és érdemi segítségért. Az ilyen beavatkozások jól igazolják az önkéntes mentőcsoportok létjogosultságát.

 

Június

Felső-Bácskai Önkéntes Mentőcsoport végrehajtotta éves ismétlő gyakorlatát

Sikeres gyakorlaton vett részt 2021. június 19-én a Jánoshalmi járásban működő Felső-Bácskai Önkéntes Mentőcsoport. Az eseményt a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség és a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltséggel közösen szervezte meg. A helyszín a Jánoshalma Kunfehértó közötti Erdőszéltől mintegy délre 3 km távolságra fekvő erdős területen került kijelölésre.

A feltételezés szerint egy motoros sárkányrepülő az adott területen eltűnt, a pilóta és a légi jármű felkutatásában való részvételre kérték fel a mentőcsoportot, ehhez megkapták a szükséges térképeket és koordinátákat.

A riasztásnak megfelelően a mentőcsoport tagjai 8 órára a Mélykúti Önkéntes Tűzoltó Egyesület telephelyére érkeztek. A rövid felkészítés, munkavédelmi oktatás és a felszerelés felvétele után a járműveikkel a megjelölt helyszínre vonultak. Megkezdték a kutatást, kialakították bázisukat, folyamatosan tartották a kapcsolatot a mentésben részt vevő más egységekkel. Valamivel 11 óra után a pilótát megtalálták, aki szerencsés módon csak lábtörést és horzsolásos fejsérülést szenvedett. A sérültet elsősegélyben részesítették, majd gondoskodtak a kórházba juttatásáról.

A nap során a mentőcsoportnak elsődleges célként a kutatási, sérült ellátási feladatnak kellett sikeresen eleget tennie, oly módon, hogy a megfelelő logisztikai háttér is biztosított legyen. A mozzanatok és az értékelés részét képezte még, a helyes rádióforgalmazás, a biztonságos menet végrehajtása, a megfelelő irányítási pont telepítése, a meghatározott okmányok pontos vezetése, szakszerű munkavégzés, és ellátás kielégítő megszervezése is.

Az esemény a felszerelés karbantartásával, az értékeléssel és végül saját készítésű kiadós ebéddel zárult 14 órakor a mélykúti tűzoltók szertárában.

A gyakorlat alátámasztotta, hogy a mentőcsoport a részére meghatározott feladatokat megfelelően és fegyelmezetten képes ellátni, és alkalmas a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkájának támogatására. 

 

In Memoriam Rausch Sándor

Évek óta ismertük egymást, mikor 2017-ben megkerestem, és kértem fel Őt, vállalja el a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség tiszteletbeli elnöki címét.

Az első kérdése rögtön az volt, hogy „Miért én?” 

„Azért, mert ezt a tisztséget mindig olyan ember tölti be nálunk, aki elkötelezett a megyéért. Belső késztetése van az értékek óvására. Az ilyen ember könnyen érti létünk lényegét, képes vele azonosulni és azt megfelelő módon megjeleníteni, képviselni és érvényre juttatni. Olyan embert szeretnénk, akit jól ismernek a megyében és akivel kölcsönösen értő fülekre találnak a mondatok.”

Habár az első pillanattól kezdve pozitív volt a hozzáállása, mondanom sem kell, szimplán az udvarlással nem lehetett célt érni. „Mi a pontos vállalása a szervezetnek? Milyen eddigi teljesítménye volt? Mennyi a taglétszám? Milyen aktuális feladatok vannak? Milyen nyilvántartásokat vezetünk? Kettős könyvelésünk van vagy sem? Mennyi a mérlegfőösszeg? Sajtómegjelenések? – hogy csak néhány kérdést említsek. 

A polgári védelem dicső múltja, a vállalható jelene és a kiaknázatlan lehetőségek együttesen hatottak rá és kettő járási mentőcsoport gyakorlatának megtekintése után mondott igent. Az az előítélet, amivel hozzá fordultam, utóítéletnek bizonyult. Lendületet adott munkánknak, mind a megjelenés, mind az ismertség, mind az elfogadottság, mind az anyagi fejlődés tekintetében. Utolsó közös ügyünknél, a koronavírus elleni fellépésünk során szürke eminenciásként talált ki új dolgokat, és szerényen a háttérben maradt.

Június elején kaptuk a hírt, hogy baj van. Nem Tőle, Ő nem panaszkodott. A következő hír már a tragédia híre volt. 

„Tevékeny, alkotó munkáját mindig odaadással végezte, a megyében élőket képviselve és javukat szolgálva, tudásával és tapasztalatával segítve a megye vezető testületének tevékenységét.” – szól a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat nekrológjának egyik mondata. A mi szervezetünkben sem gondoljuk másként.

Isten nyugosztaljon!

 

Gyászhír

Rausch Sándort, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés korábbi alelnöke, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség tiszteletbeli elnöke életének 64. életévében 2021. június 28-án elhunyt.

Temetése 2021. július 7-én szerdán, 17 órakor lesz Madarason, ahol katolikus szertartás szerint helyezik örök nyugalomra.

Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség érdekében elévülhetetlen érdemeket szerzett. Hálás szívvel gondolunk rá. 

 

Móra mentőcsoport szintentartó gyakorlata

2013-ban megalakult Kiskunfélegyháza járás önkéntes mentőcsoportja, a Móra Mentőcsoport, amely 2014-ben szerezte meg a minősítését „könnyű városi kutató és mentő” tevékenységre. A 2018-as újra minősítés megszerzése után most június 4-én szintentartó gyakorlatukat tartották, melyhez a „Hírös Rescue Team” is csatlakozott.

Magyarország földrengés veszélyeztetettsége mérsékelt, az évi 100-120 regisztrált rengés döntő részét nem is érzékeljük. Jelentősebb károkat okozó rengés 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó rengés átlagosan 100 évente kétszer pattan ki. 

Mivel Kecskemét és környéke – így Kiskunfélegyháza is – a veszélyeztetettebb területek közé tartozik, így érthető a járási mentőcsoport kutató-mentő specializálódása.

A gyakorlat feltételezése szerint kiskunfélegyházi epicentrummal 6,0 erősségű földrengés következett be, erős épületkárokat és nagyszámú személyi sérülést okozva. A helyi – immár használaton kívüli - laktanya ideális környezetet nyújtott a gyakorlásra. A mentőcsoport tagjai komplex tevékenységet folytattak. A kutyás kutatás mellett romok alóli mentést, helyszíni elsősegélynyújtást, vezetési- és ellátó pont működtetést, a másodlagos kárként jelentkező tüzek oltását, veszélyes állapotú fal dúcolását és villanyvezetékre dőlt fák kivágását, darabolását is végezték.

A gyakorlaton minden kitűzött feladatot sikerrel oldottak meg, mellyel bizonyságát adták felkészültségüknek. A gyakorlat megvalósulását a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség támogatta.

 

Május

 

Tüzes Kunok szintentartó gyakorlata

A kiskunhalasi, kiskunmajsai és tompai önkéntesekből álló szervezet hét évvel ezelőtt alakult meg és több alkalommal, éles helyzetben is bizonyították rátermettségüket.

A május 8-i gyakorlat aktualitását kettő dolog indokolta. Az egyik a rendszeres, évenkénti készségfejlesztő, szintentartó mechanizmus, a másik a tavalyi évben kapott 2 db VW Amarok erdőtüzes gépjármű rendszerbe állítása, amelyek a kisebb tüzek és viharkárok felszámolása során segíti az önkéntesek munkáját.

Régi igazság, a technikai eszköz annyit ér, amennyit a képességéből hasznosítani lehet. Erre épült a gyakorlat. A két jármű, valamint a hozzá rendszeresített eszközök ismertetése, majd használatuk begyakorlása külön-külön csoportban párhuzamosan folyt Babud Jenő tű. ezredes, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjének irányításával.  Ezek után járművezetési, csörlőzési, szivattyúzási, tűzoltási, rönkdarabolási és sérültellátási feladatok végzésével adtak tanúbizonyságot képzettségükről a kezelők. 

A mentőcsoport logisztikai komponense is aktív volt, előbb a vezetési pontot állította fel és rendezte be, majd az ebéd elkészítéséről gondoskodott.

A kitűzött cél megvalósult, immár mindkét járműre 2-2 váltásnyi kiképzett személyzet áll rendelkezésre, akik a jármű és a hozzá rendszeresített eszközök szakszerű kezelését elsajátították. 

A gyakorlaton jelen volt dr. Jackovics Péter tű. ezredes, BM OKF Veszélyhelyzet-kezelési főosztályvezető, a Hunor Mentőszervezet parancsnoka, Szabó Antal tű. alezredes megyei polgári védelmi főfelügyelő és Mészáros Zoltán, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke is, akik elégedetten nyilatkoztak a helyi és a megyei sajtó képviselőinek a Tüzes Kunok Járási Mentőcsoport tagjainak felkészültségéről.

A gyakorlat megvalósulását a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség támogatta.

Foto: baon.hu és a halasmedia.hu

 

Január

 

Gyűjtés a horvátországi földrengés áldozatainak

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és Magyarországi Horvátok Szövetsége gyűjtést indított a horvátországi földrengés károsultjainak. A gyűjtés eredményességéről 2021. január 14-én tartottak sajtótájékoztatót a szervezők és a résztvevők.

2020-ban több erős földrengés sújtotta Horvátországot, melyek közül a december 29-i 6,3-es erősségű több halálos áldozatot és súlyos anyagi károkat okozott.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Magyarországi Horvátok Szövetsége gyűjtést indított a horvátországi földrengés károsultjai részére. Számos település mellett több szervezet is csatlakozott a felhíváshoz, így többek között a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség is.

Január 14-én a szervezők sajtótájékoztatót tartottak a felajánlás eredményességével kapcsolatban Kecskeméten, a Megyeháza előtti téren, majd elindult az adományokkal teli kisbusz a célállomásra.

Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke beszélt a kezdeményezés hátteréről és bemutatta a megyei önkormányzat szerepvállalását. Mint fogalmazott, a gyűjtés illik az önkormányzat tevékenységébe, ami az összefogás erősítése. 

Dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere elmondta, hogy felhívást intéztek a városban működő cégek, szervezetek felé és szép számban csatlakoztak a jótékony kezdeményezéshez. Az alpolgármester kitért arra, hogy Közép-Kelet Európa nemzetei közös sorsban osztoznak és a történelem többször rámutatott a kölcsönös egymásrautaltságukra, ezért baj esetén érdekük és erkölcsi kötelességük is segíteni egymást.

Mészáros Zoltán, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke valamennyi tagjuk nevében együttérzését és szolidaritását fejezte ki a katasztrófa károsultjainak. Elmondta, hogy a horvátországi gyűjtést koordinálók igénye alapján 50 pár gumicsizmával járultak hozzá a jótékony ügyhöz. Rideg Lászlóhoz intézve szavait hozzátette, hogy a projekt folytatása esetén és minden más hasonló esetben is számíthat az önkormányzat a segítségükre.

Dr. Fekecs Dénes, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége elnöke elmondta, hogy már megyei koordináció alatt álló gyűjtést megelőzően a bajai, az érsekcsanádi, a bátmonostori és a nemesnádudvari egyesületeik önállóan is megkezdték karitatív tevékenységüket, melynek keretében élelmiszert és készpénzt is gyűjtöttek. A megyei szövetség a megyei önkormányzat felhívására csatlakozott.

Végezetül Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke megköszönte a résztvevők segítségét, példaértékűnek ítélve az összefogást. Elmondta, hogy a horvátok kifejezetten tartós élelmiszereket, vitaminokat, takarókat, csizmákat kértek a felajánlóktól. Az adományokkal teli kamion várhatóan hétvégén elindul Horvátországba.

 

Fotó: Bús Csaba

Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem

 

 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap