Hírek, közlemények 2020

December

Példaértékű összefogás

Széleskörű összefogásban vettek részt a Tüzes Kunok Mentőcsoport tagjai. 

December 4-én hatalmas lángokkal égett egy családi ház tetőszerkezete Kiskunhalason. A háromgyermekes családnak otthont adó épület teljes tetőszerkezete megsemmisült, a födém több helyen átégett, a szobák kormozódtak. A nagy erőkkel beavatkozó tűzoltóknak az épületet sikerült megmenteniük. 

Az újrakezdésben sokan segítették a bajba jutott családot, ki pénzadománnyal, ki kétkezi munkával. Ez utóbbiban vett részt a Tüzes Kunok Járási Mentőcsoport 4 tagja is, akik bontottak, cserepeket szedtek össze, törmeléket takarítottak, a tetőszerkezetre fóliát rögzítettek, ezzel is hozzájárulva, hogy minél hamarabb visszaköltőzhessenek a lakók.

Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem

 

 

 

November

 

Két ózongenerátort ajándékozott a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a Baptista Szeretetszolgálat kecskeméti Adományozási és Segítő Központjának

Az egyik leghatékonyabb vírusölőt, két ózongenerátort ajándékozott kedden a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a Baptista Szeretetszolgálat kecskeméti Adományozási és Segítő Központjának. A Baptista Szeretetszolgálat kecskeméti szervezete négy járás mintegy 900 ellátottjának szociális étkeztetését biztosítja, köztük nagyon sok idős emberét is, ezért a járvány idején nagy segítséget jelent a két fertőtlenítő eszköz.

Két ózongenerátor érkezett a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség jóvoltából a Baptista Szeretetszolgálat kecskeméti irodájába kedden, melyek a vírusmentes munkakörnyezet megteremtésében segítik a szociális étkeztetést végző szervezetet. Mészáros Zoltán, az ajándékozó szervezet elnöke az átadáson elmondta, hogy felelősséget éreznek és vállalnak a megye lakosságáért és e felelősségvállalás számos módon megnyilvánul. Olyan szervezeteket igyekeznek támogatni, akik maguk is az emberek segítése érdekében működnek.

– Változó világunkban új kihívásokkal szembesülünk, az új típusú koronavírus felforgatta a hétköznapjainkat. Látjuk az egészségügyben dolgozók hősies küzdelmét és a szociális ágazat munkatársainak óriási erőfeszítését. A Baptista Szeretetszolgálat az ország egyik legnagyobb olyan szervezete, mely az emberek támogatására jött létre, naponta több ezer emberhez jut el a kézzelfogható támogatásuk és ahhoz szeretnénk hozzájárulni, hogy nagyobb biztonságban végezhessék tevékenységüket a nehéz időszakban – indokolta az ajándékozás ötletét Mészáros Zoltán.

Kimpián Ildikó, a Baptista Szeretetszolgálat területi vezetője örömmel vette át a felajánlást. – Nagy biztonságot jelent számunkra a két készülék. Az egyiket főként irodánkban és autóinkban használjuk majd, így biztosítjuk a hozzánk betérő ellátottak, idősek, illetve munkatársaink biztonságát. A másik ózonizátor lehetőséget biztosít arra, hogy szükség esetén kölcsönadjuk azt a velünk együtt dolgozó konyháknak – fogalmazott Kimpián Ildikó. 

Forrás: baon.hu

Katasztrófavédelem

 

Október

Kiskunmajsai Járási Mentőcsoport gyakorlata

A kiskunmajsai járásban 2013-ban alakult meg az önkéntesekből álló járási mentőcsoport. A területre jellemző veszélyeztető hatások, jellemzően a belvíz és a rendkívüli időjárási veszélyhelyzetek elleni fellépés képességével rendelkeznek.

A mentőcsoport a nemzeti minősítést korábban megszerezte, október 30-án az éves szinten tartó gyakorlatát tartotta.

A gyakorlatot meglátogatta Mészáros Zoltán, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke és dr. Kiss Melinda Kiskunmajsa Járási Hivatal vezetője. Megnyitójában Mészáros Zoltán méltatta az önként szolgálatot vállalók elkötelezettségét, továbbá biztosította a megjelenteket, hogy a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség, ahogy a múltban, úgy a jövőben is támogatja a járási mentőcsoportok működését és fejlesztését.

A gyakorlat feltételezése alapján a térséget sújtó rendkívüli szélvihar és esőzés miatt a katasztrófavédelem hivatásos erői mellett a járási mentőcsoport alkalmazására is szükség volt. A vihar következményeinek felszámolása érdekében útzárat képező és épületre dőlt fákat távolítottak el, károsodott épület dúcolását, pincékből vízszivattyúzást, földút karbantartását végezték. A gyakorlat részeként bázis kialakítását és üzembe helyezését, valamint balesetet szenvedett mentőcsoport tag elsősegélyben való részesítését is gyakorolták. 

A gyakorlat zárásaként Kiss Zoltán tű. alezredes, a Kiskunhalas Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője megállapította, a Kiskunmajsai Járási Mentőcsoport ismét bizonyította, hogy mutatott képessége alapján alkalmas az önálló feladatellátásra, és szükség esetén érdemben tudja támogatni a katasztrófavédelmi erőket. 

Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem

 

 

 

Újabb sikeres gyakorlat a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség támogatásával

Október 17-én, Mélykúton tartotta a jánoshalmai járásban alakult Felső-Bácskai Járási Önkéntes Mentőcsoport éves szintentartó gyakorlatát.

A feltételezett esemény, amely a mentőcsoport beavatkozását indokolta, az a viharos erejű szél volt, amely az extrém mennyiségű csapadék lehullásával jelentős károkat okozott. A településen több helyen fák dőltek az utakra és az épültekre, továbbá a pincék és a mélyebben fekvő részek vízzel teltek meg. A kialakult helyzet miatt a mentőcsoport 21 tagja megosztotta erőit. A logisztikai részleg a vezetési pontot állította fel, amely a pihenő és sérültellátó helyként is funkcionált. Az eseménynapló vezetése mellett a favágás helyszínén megsérült önkéntest itt részesítették elsősegélyben.  A beavatkozás egyik helyszínén a vízszivattyúzást, míg a másikon a favágást gyakorolták. Ez utóbbit az értékteremtés szemlélete mentén a településen lévő kiszáradt, illetve a veszélyes állapotú fák kivágásával gyakorolták. 

A gyakorlat részeként valamennyi mentőcsoport tag bevonásával újraélesztési bemutatót, majd ennek gyakorlását tartották. A gyakorlat érdekes színfoltja volt a kiskunhalasi Tüzes Kunok járási mentőcsoport pályázaton nyert VW Amarok gépjármű bemutatása.

A látottak alapján megállapítható, hogy a Felső-Bácskai Járási Mentőcsoport az alapfeladatát megfelelően és fegyelmezetten képes ellátni. A mentőcsoport a 2019. évben a nemzeti újraminősítő gyakorlaton bizonyított képességeit szinten tartotta, továbbra is alkalmas a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkájának támogatására.

Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem

 

 

Október 10-én tartotta a Kiskunhalasi Önkéntes Járási Mentőcsoport szintentartó gyakorlatát. 

Hat évvel ezelőtt volt tűzoltókból, a Dél-Magyarországi Tűzoltó és Technikai Mentő Egyesület tagjaiból, az önkormányzat munkatársaiból és civil önkéntesekből alakult meg a Tüzes Kunok Járási Mentőcsoport. Azzal a céllal jött létre a szervezet, hogy különböző időjárás okozta nehézségek, tűz- és balesetek során segítse a katasztrófavédelem munkáját. Az elmúlt évek során főként nagyobb kiterjedésű erdőtüzek és komolyabb viharok, illetve esőzések után tettek bizonyságot képességeikről. Ennek keretében a viharkárok felszámolása során vízszivattyúzásoknál, kidőlt és veszélyessé vált fák eltávolításában vettek részt.

A mentőcsapat tagjai ugyanakkor több alkalommal is bekapcsolódtak eltűnt személyek felkutatásába, így három évvel ezelőtt közreműködtek a Pirtó mellett egy erdős területen lezuhant vitorlázógép utáni kutatásban is.

Jelen gyakorlat fő célkitűzése közé tartozott az eddig elsajátított fogások alkalmazása, továbbá az új technikai eszközök – így a pályázati forrásból nyert Volkswagen Amarok terepjáró és a hozzá rendszeresített láncfűrészek és szivattyúk – alkalmazásba vétele.

A sikeres gyakorlat a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség támogatásával valósult meg.

Fotók: Halasmedia.hu

Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem

Július

 

Képességfejlesztés a Petőfi Mentőcsoportnál 

Bács-Kiskun megyében – a villámárvizektől eltekintve – valamennyi Magyarországon számba vehető természeti veszélyforrás előfordul. A megye nagysága és a veszélyeztető tényezők sokasága különösen indokolttá teszi, hogy a megyei (Petőfi) és a 11 járási mentőcsoport az önálló tevékenységén túl - szükség esetén - a katasztrófavédelem hivatásos erőivel is együtt tudjon működni. A mentőcsoportok beavatkozásával jellemzően a rendkívüli időjárás okozta károk felszámolásakor és a vizek kártételei elleni védekezés során számolunk. Ezen felül a Kecskeméti és a Kiskunfélegyházi JMCS még könnyű városi kutató-mentő képességgel is rendelkezik.

Erdőtűz szempontjából Bács-Kiskun megye Borsod-Abaúj-Zemplén megyével az ország legveszélyeztetettebb területe. Az utóbbi évtizedekben több nagykiterjedésű erdőtűz is pusztított. Különösen emlékezetes a 2007-es Kéleshalom és Kunfehértó közötti tűzeset, amely a maga több mint 1000 hektáros kiterjedésével beírta magát az ország legnagyobb erdőtüzei közé. 

A nagyobb tüzek után született tanulmányok külön kitértek a helyszíni kommunikáció nehézségeire. Az alapvető probléma abból adódik, hogy lakott területektől (bázisállomásoktól) távol az EDR rendszer lefedettsége nem biztosítja a kézi rádiók zavartalan összeköttetését. Gyakorlati tapasztalat alapján sűrű erdőben a hálózati üzemmódban működő EDR készülékekkel a kommunikáció csak erősen korlátozott távolságon belül működik. A szolgáltató által biztosított mozgó bázisállomás igénylése/telepítése nem jelent azonnali segítséget, az ekkor jelentkező költségekről nem beszélve.

A rendelkezésre álló technika tárháza azonban kínál egyéb, jól használható műszaki megoldást. 

A káreset helyszínére letelepítésre kerül egy (vagy szükség szerint több) árbóc, melyen egy nagy nyereségű antenna kerül elhelyezésre. Erre az antennára kötjük rá a speciálisan átalakított vízmentes tokozásban lévő mobil EDR terminált. A terminál kapcsolódik a szolgáltató bázisállomásához, illetve a területen közvetlen üzemmódban működő kézi EDR készülékekhez olyan módon, hogy a bázisállomás jelét felerősítve továbbítja a kézi berendezések felé. Ezzel a módszerrel az amúgy térerővel nem rendelkező helyeken is képesek vagyunk a hálózatos EDR kommunikáció megvalósítására.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei összeállítottak egy ilyen rendszert. Egy 10 méteres árbócra telepített antenna, EDR készülék és az önálló elektromos ellátást biztosító aggregátor összeépítéséről van szó. Ez a rendszer megtöbbszörözi a lefedett terület rádiuszát. 2-4 rendszer telepítésével a fent említett nagyságrendű erdőtüzek esetén sem áll elő összeköttetési probléma, segítségével megfelelő lesz az információ áramlás. 

A nagykiterjedésű erdőtüzek oltása fokozottan veszélyes feladat, amely során a közvetlen tűzoltásba az önkéntes mentőszervezetek tagjait nem vonják be. Azonban a tűzoltás egyes logisztikai feladataiban az ő bevonásukra is van lehetőség. Itt kapcsolódik be a Petőfi Mentőcsoport, amely immár a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség adományából maga is rendelkezik egy ilyen készlettel, melyhez az EDR készüléket a katasztrófavédelmi igazgatóság biztosítja. Mészáros Zoltán, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke az eszközök átadása során kiemelte, hogy a megye lakóinak, a természetes és épített környezet védelme érdekében a szövetség elkötelezett, és ennek érdekében kész a további felelősségvállalásban is részt venni.

Vig Attila, a Petőfi mentőcsoport logisztikai komponensének képviseletében megköszönte a támogatást, majd elmondta, hogy a szállítás/telepítés mellett a kárterületen való üzemeltetés és felügyelet feladatait is biztosítják. Az ilyen jellegű fejlesztések jól mutatják, hogy a meglévő lehetőségek összetalálkozása milyen szinergikus hatásokat eredményez.

Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem

 

Május

Meghívó Közgyűlésre

Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem

 

Közös küzdelem a koronavírus ellen

2020. március 19-én Domonyi László, Kiskőrös Város polgármestere a koronavírussal kapcsolatos intézkedéseket tartalmazó tájékoztatót adott ki.  A tájékoztató szerint a kialakult rendkívüli veszélyhelyzet elhárítására, a felmerülő problémák költségeinek fedezetére a város költségvetéséből tízmillió forintot különített el, továbbá elrendelte a legforgalmasabb közterületeken (posta, gyógyszertárak, bankok, városháza, buszmegálló előtti területek, játszóterek, kültéri padok, hulladékgyűjtők, kerékpártárolók- és támaszok, orvosi rendelők előtti területek stb.) a fertőtlenítést. 

Március második felétől a fent említett kiemelt forgalmú közterületek háti permetezővel való fertőtlenítését – vasárnap kivételével – a hét minden napján elvégzik. Ezt a feladatot a kezdetektől fogva heti kettő napon a helyi tűzoltó egyesület tagjai végzik. Mentesítéshez a jól bevált hidrogén-peroxid vizes oldatának használatával megfelelő hatékonysággal lehet fertőtleníti a felületeket, miközben a vegyszer oxidáló hatásának kifejtése után az könnyen és gyorsan vízre és oxigénre le is bomlik.

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség és a Kiskőrösi Önkéntes Tűzoltó Egyesület kapcsolata több évre nyúlik vissza, hisz a tűzoltó egyesület tagja a Kiskőrös Járási Mentőcsoportnak. A mentőcsoportok felkészítéseiben és gyakorlataiban a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség minden esetben aktívan részt vállal. A koronavírus okozta helyzet új feladatot, egyben új lehetőséget is adott a két szervezet közötti együttműködés tekintetében. Ennek kézzel fogható eredményeképpen polgármester úr jelenlétében Mészáros Zoltán, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke Jancsovics Zsoltnak, a Kiskőrösi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökének akkumulátoros permetezőket adományozott. Ezen eszközök a Kiskőrösi Önkéntes Tűzoltó Egyesületen keresztül a Kiskőrös Járási Mentőcsoport technikai felszerelését gazdagítja.

Tapasztalatok alapján az akkumulátoros permetezők használatával sokkal hatékonyabb a mentesítés. Egy feltöltéssel biztosítható az akár 8 órás folyamatos működés, a nyomás igény szerint szabályozható, a szóráskép egyenletes, használata pedig fizikailag kevésbé megterhelő a feladatot végrehajtó személy számára.

Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem

Április

 

Jelentős hátáridő hosszabbítás!

A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében 2020. április 21-én kihirdetésre került - a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló - 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet.

A rendeletben foglaltak szerint a civil szervezetek 2019. tárgyévre vonatkozó beszámoló készítési, nyilvánosságra hozatali, letétbehelyezési és közzétételi, továbbá benyújtási (leadási, megküldési) határideje az Országos Bírósági Hivatal részére 2020. szeptember 30.

 

Közgyűlés elhalasztása

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség vezetősége a COVID 19-es vírus okozta járvány terjedése miatt, 2020. április 16-i ülésen határozatot hozott a 2020. évi közgyűlés elhalasztásáról.

2/2020.04.16. számú határozat:

A COVID-19-es vírus okozta járvány magyarországi elterjedése miatt a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a 2020. május 22-re tervezett 2020. évi közgyűlését meghatározatlan időre elhalasztja. A közgyűlés összehívásáról – a hazai egészségügyi helyzet változásait figyelve – az elnökség később dönt.

 

Tájékoztató oldal a koronavírusról

A magyar kormány operatív törzset hozott létre az új koronavírus elleni küzdelem érdekében és egy központi tájékoztató oldalt is működtet. Ezen a honlapon hiteles és naprakész információk találhatók a hatósági intézkedésekről, a megelőzéshez szükséges lépésekről és teendőkről a panaszok esetén. 

Tegyünk mindannyian az egészségünkért!
Információs vonalak:
Tel: 0680277455 Tel: 0680277456
Mail: xbebanivehf@oz.tbi.uh

A tájékoztató oldal elérhetősége: https://koronavirus.gov.hu

 

Március

Nemzetközi Polgári Védelem Napja

A korábbi évek hagyományát folytatva a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal közösen emlékezett meg a Nemzetközi Polgári Védelem Napjáról.

A rendezvény keretében átadták a Benke László Emlékplakettet, melynek idei díjazottja:

Kiss Zoltán tűzoltó alezredes, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője.

Rendezvényünket a Fornetti Kft. támogatta.

Az ünnepségről szóló részletes cikket az alábbi linkre kattintva olvashatja el.

 

Február

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény hatálybalépése előtt aktívan végezte a katasztrófavédelmi tanácsadók (polgármester-segítők) képzését, melynek keretében a megye 75 településéről érkező személyt készített fel. Ennek a tevékenységnek köszönhetően a különféle katasztrófahelyzetekben a polgármester részére a döntések megalapozásához és a védekező tevékenység támogatásához jól felkészült szakember állt a segítségére. 

A katasztrófavédelmi törvény közbiztonsági referensként nevesíti ezt a személyt, aki a felkészülési, védekezési és helyreállítási feladatokban egyaránt a polgármester rendelkezésére áll. A közbiztonsági referensi tanfolyam szervezéséről a hivatásos katasztrófavédelmi szerv gondoskodik. Bács-Kiskun megyében ez a megyei polgári védelmi szövetség bevonásával történik. Ennek az összefogásnak egyik aktuális rendezvénye volt az a felkészítő előadássorozat, amelynek 2020. február 18-án Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség adott otthont.

A rendezvényen megjelent dr. Endrődi István nyá. tű. ezredes, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség elnöke és dr. Muhoray Árpád nyá. pv. vezérőrnagy, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség szakmai alelnöke. Elnök Úr megnyitójában kiemelte a közbiztonsági referensi rendszer fontosságát, valamint méltatta azt a segítséget, amelyet a jól felkészült közbiztonsági referens képes nyújtani a döntéshozó részére, és amellyel szolgálhatja a település és annak lakóinak érdekét. A továbbiakban a képzéshez sok sikert kívánt. 

A képzés során 10 különböző témában tartott előadást hallgattak végig a leendő referensek, így többek között Mészáros Zoltánnak, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnökének a nukleáris veszélyeztetettségről szóló előadását. 

A képzés három részből áll, melynek első üteme az előadás sorozat volt. Ezt követően 2 hetes önképzés során dolgozzák fel a hallgatók az előadások tartalmát, illetve egészítik ki ismereteiket, majd a március 10-ei vizsgán adnak számot tudásukról.

A képzésen a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség szakembereivel és a rendezvény megvalósulásának egyéb módon történő támogatásával vett részt.

Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem
Katasztrófavédelem

 

 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap